Jautā topošās mammas: Ja vīrs nedrīkst piedalīties dzemdībās, vai būs nodrošināts psihologs vai dūla?

Rīgas Dzemdību nama krīzes darba grupa koronavīrusa COVID-19 izplatīšanas ierobežošanas nolūkos ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt pacientu apmeklējumus. Tāpat nav atļauts dzemdībās piedalīties pavadošajām personām (tai skaitā dzemdētājas partnerim, dūlai, mātei, draudzenei u.c.). Topošie vecāki Mammamuntetiem.lv uzdod jautājumus, vai un kāds māmiņām būs pieejamais atbalsts Rīgas dzemdību namā.

Ja topošajām māmiņām būs nepieciešams psiholoģisks atbalsts, iespēju robežās Rīgas Dzemdību namā tas tiks nodrošināts.

FOTO: Shutterstock.com

Ja topošajām māmiņām būs nepieciešams psiholoģisks atbalsts, iespēju robežās Rīgas Dzemdību namā tas tiks nodrošināts.

Topošās māmiņas jautājums: Kā viss tagad notiek Rīgas dzemdību namā? Vai pietiek personāla, vai tas ir iejūtīgāks, skatoties uz esošo situāciju? Varbūt ir kāds atbalsta personāls uz šo karantīnas periodu, kopīga dūla, pep mamma? Vai Dzemdību nama psihologs drīkstēs nākt uz palātām sniegt konsultāciju?

 

Atbild Rīgas Dzemdību nams:

Vai ir plānots piesaistīt dūlas?

Nē, dūlas nav plānots piesaistīt, jo dūlas ir trešās personas, gluži tāpat kā citas atbalsta personas – mātes partneris, māte vai draudzenes. Jāpiebilst, ka vairākas no Dzemdību nama vecmātēm arī ir izgājušas dūlu apmācību, un iegūtās zināšanas pielieto savā darbā.

Veselības aprūpes personāls no sirds centīsies pēc iespējas sniegt visu iespējamo atbalstu un palīdzību.

Vai tiks nodrošināts psiholoģisks atbalsts?

Reklāma
Reklāma

Arī ārpus Covid-19 infekcijas saspringtajai situācijai Dzemdību namā nepieciešamības  gadījumā un krīzes situācijās tiek sniegts psiholoģiskais atbalsts. Dzemdību namam ir noslēgts līgums ar RSU Psihosomatikas klīniku par speciālista pieaicināšanu nepieciešamības gadījumā.

Dzemdību namā strādā arī psiholoģe Vita Jurševska, tomēr tā kā viņa Dzemdību namā strādā uz pusslodzi, viņa nav pieejama katru dienu, tomēr savās darba dienās arī Vita Juraševska iesaistīsies atbalsta sniegšanā.

Tāpat Dzemdību centra vecākā vecmāte Laila Laganovska ir sertificēta psiholoģe, kura Dzemdību centrā strādā katru dienu un uz vietas palīdz risināt emocionālas problēmas.

Apzinoties, cik šajā ierobežojumu situācijā saspringti jūtas māmiņas, kas bija plānojušas bērniņu laist pasaulē ģimenes dzemdībās, viss veselības aprūpes personāls no sirds centīsies pēc iespējas sniegt visu iespējamo atbalstu un palīdzību, lai māmiņas justos drošībā un aprūpētas.