11 pazīmes, kas liecina, ka dzīvo toksiskās attiecībās

Iemīlēšanās periods un attiecību sākums gandrīz vienmēr ir rozā briļļu un pozitīvu emociju laiks. Nākotne solās būt laimīga, dzīve kopā - saticīga un atbalstoša. Neviens negaida, ka ar laiku attiecībās iezogas ne tikai rutīna, bet arī nelaimes, vientulības vai pat emocionālas vardarbības elementi.  

Indīgas attiecības ir tikpat kaitīgas kā alkohols, narkotikas un neveselīgas dzīvesveids

FOTO: Shutterstock.com

Indīgas attiecības ir tikpat kaitīgas kā alkohols, narkotikas un neveselīgas dzīvesveids

Diemžēl daudzas attiecības, kas no malas izskatās lieliskas, patiesībā ir ļoti neveselīgas un pat toksiskas. Faktiski tās saindē cilvēkus, kas šajās attiecībās atrodas, tās ir neveselīgas un  ar tālejoši kaitīgām sekām.  Tātad toksiska var būt ne tikai žurku inde, alkohols, narkotikas un neveselīga ēšana, bet arī attiecības.  Problēma ir tā, ka nav tik viegli identificēt toksicitāti, ja runa ir par cilvēku savstarpējo mijiedarbību.

 

Daži cilvēki jau uzauga toksiskās ģimenēs, kurā ir bijusi verbāla, emocionāla un/vai fiziska vardarbība. Toksiskas attiecības var būt ne tikai starp vīrieti un sievieti, bet arī starp vecākiem vai starp vecākiem un bērniem. Augot toksiskā ģimenē, vēlāk dzīvē ir lielāks risks izveidot romantiskas attiecības, kurās ir manipulācijas un spēles. 

 

Kādas ir toksisku attiecību pazīmes: 

 

Viens tikai dod, otrs tikai ņem

Vienpusējas attiecības nekad nav veselīgas. Biežāk toksiskas attiecības veidojas ar nacistiska tipa cilvēkiem, īpaši, ja otra puse pārī ir izteikts romantiķis. Viens no pāra dod un dod, cenšoties otru darīt laimīgu, bet lai cik ļoti censtos, otrs pretī nedod. Viņš ņem un ņem, bet pretī neko nedod. Veidojas nevienlīdzīgas attiecības. 
 


Gazlaitings

Gazlaitings ir vēl viena toksisku attiecību pazīme. Gazlaitings ir psiholoģiskas vardarbības forma, kurā galvenā pazīme ir realitātes noliegšana. Ilgstoši šādi manipulējot ar otru cilvēku, šis cilvēks sāk apšaubītu savu veselo saprātu.
Piemēram, pāris vienojas, ka svētdien dosies uz pludmali. Kad brīvdienās abi dodas uz pludmali, viens no pāra saka: “Es nekad neesmu teicis, ka vēlos doties uz pludmali. Man jūra pat nepatīk!"  Tas liek otram apšaubīt savu atmiņu un spēju saprast pareizi sarunu.  Vai viņš vispār ir pie veselā saprāta? Ja tas ir attiecību ieradums, tas var kļūt toksisks.
 

Lasi arī: 20 ellīgi paņēmieni, kā sociopāti un narcisi manipulē ar līdzcilvēkiem  

 


Izvairīšanās no atbildības

Lai arī saka, ka pāra attiecībās gan atbildība par veiksmēm, gan neveiksmēm ir dalāma uz pusēm, toksiskās attiecībās par vainīgo grēkāzi visās neveiksmēs tiek padarīts tikai viens no pāra. Lai dejotu, vajag divus, tātad abi ir vienlīdz atbildīgi par rezultātu. Padarīt otru par pusi ir toksiski un noved pie neveselīgām attiecībām. 



Neuzticēšanās

Uzticēšanās ir labu attiecību pamats, neuzticēšanās - tiešākais ceļš uz neveselīgām attiecībām. Uzticēšanās ir abpusējs process, tātad nevar būt tā, ka viens ir atklāts un uzticas, bet otram ir savi noslēpumi. Lai nu kā, uzticēšanās trūkums darbojas kā inde attiecībās.

 


Sajūta, ka staigā pa plānu ledu 

Reklāma
Reklāma

Bailes pateikt, ko domā un kā jūties, ko gribētu saņemt attiecībās un kas nepatīk, jo otras puses reakcija ir neparedzama un eksplozīva. Iespējams, ka tās ir temperamenta atšķirības, kas tomēr neļauj justies attiecībās droši un mierīgi.

 


Necieņa 

Necieņai ir dažādas formas. Tas var būt verbāls aizskārums "Tu esi  idiots! Tu nekad neko nesasniegsi!" , vai emocionāla "Es tevi nekad neesmu mīlējis! Neviens tevi nemīl, jo tu neesi tā vērts."  Un pati acīmredzamākā necieņa ir fizisks aizskārums jeb fiziska vardarbība. Ikreiz, kad dusmās parādās fiziskās vardarbības elementi vai emocionāls aizskārums, ir toksisku attiecību pazīme.


 

Neefektīva komunikācija

Neviens no pāra neprot efektīvi komunicēt. Iemesli ir dažādi, bet, neprotot komunicēt, abi var sākt norobežoties viens no otra, nesadzirdēt vienam otru, pārpratumu dēļ sāk krāties aizvainojums vienam pret otru. Vēl sliktāk - viens uz otru kliedz un draud. Komunikācija notiek, bet tā ir ļoti neefektīva un postoša. 

 


Izvairīšanās 

Toksisku attiecību pazīme ir ne tikai kliegšana vai aizvainošana, bet arī izvairīšanās no komunicēšanas, kad ir nepieciešams runāt un risināt problēmu. Izvairīšanās atbildēt uz jautājumiem, klusēšana un ignorēšana. Ja viens no pāra vai abi šādu stratēģiju izvēlas kā konfliktu un problēmu risināšanas veidu, ļoti ātri nonāksiet toksisko attiecību zonā. 

 


Kontrolējoša uzvedība

Liegums tikties ar draugiem vai tuviniekiem, darīt kaut ko individuāli, bez otras puses uzraugošās klātbūtnes, katras darbības uzraudzīšana virtuālā vidē, apģērba un izskata kontrole, slimīga greizsirdība par neko - visas šīs izpausmes nav mīlestības, bet gan kontroles izpausmes. Jebkura veida kontroles ir toksisku attiecību raksturojoša pazīme.

 


Kritizēšana

Lai ko tu darītu, tevi kritizē. Nav iznācis pietiekami labi, kaut ko atkal esi izdarījusi nepareizi...Tu iebilsti, bet tevi noliek pie vietas. To var darīt arī abpusēji - viens otru nevis uzslavēt, bet tikai kritizēt. Izskatu, uzvedību, prāta spējas, sasniegumus, darbu, svaru, izglītību... Ja kritizēšana ir attiecību raksturīgāka sajūta, tad visdrīzāk esi toksiskās attiecībās.

 


Zema pašapziņa

Visu iepriekš minēto toksisko attiecību izpausmju iemesls ir....iesaistīto personu zemais pašvērtējums. Tas ir kā apburtais loks - cilvēks, kuram ir zema pašapziņa, saņem attieksmi, kas vēl vairāk pazemina viņa pašapziņu. Ja jūs pastāvīgi tiekat kritizēts, kontrolēts, necienīts vai vainots, ikviens jutīsies slikti. Attiecībās jājūtas labi, tām ir jāceļ un jāstiprina. Ja tā nenotiek, vai ir vērts palikt šādā savienībā?

Saistītie raksti