Kā atgūt sievišķību un seksuālo apetīti

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

Sieva, māte, mājsaimniece, virēja... Tik sievišķīgas lomas, un tomēr vienas ļoti būtiskas nianses trūkst. Norokoties ikdienas rūpēs un pienākumos, var itin vienkārši pazaudēt savu sievišķību, savu libido. Vairs negribas mīlēties ar vīru... Kā atgūt vēlmi pēc seksa un sievieti sevī, atbild seksoloģe Aija Tula-Rijkure.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Vai tiešām bērns „apēd” visu enerģiju?
Gadījumu, kad pēc bērna piedzimšanas sievietes seksualitāte zūd, samazinās vai seksam it kā vairs neatliek laika, ir ļoti daudz. Diemžēl pieredze rāda, ka bērna piedzimšana vecākus nereti nevis vieno un satuvina, bet atsvešina un pat šķir. Tas ir liels pārbaudījums abiem — gan sievai, gan vīram. Par sievietes galveno prioritāti un rūpju objektu kļūst bērns. Partneris, par kuru viņa ir rūpējusies līdz šim, paliek novārtā un jūtas atstumts.
Šādā situācijā sievietei vajadzētu atcerēties attiecību sākumposmu, kad abi ar mīļoto vēl tikai brūtējās. Ko viņa darīja, lai viņu piesaistītu? Centās visādi izpatikt! Kas notiek tagad? Sievietes pucējas priekšnieka un kolēģu dēļ, izrādās savām draudzenēm („Re, kādi man jauni auskari/kurpes/kleita...”). Bet jāpucējas taču sava partnera dēļ! Viņš tevi grib redzēt skaistu arī mājās. Sievietei ir jāmāk būt gan Pelnrušķītei, gan princesei. Sagaidi vīru mājās saposusies, lai cik nogurusi tu būtu.

Sievietei ir jāmāk būt gan Pelnrušķītei, gan princesei. Sagaidi vīru mājās saposusies, lai cik nogurusi tu būtu.

Protams, ir dienas, kad bērni slimo vai niķojas un nav bijis laika ne vien sapucēties, bet pat nomazgāties. Ir viegli sabozties un apvainoties par to, ka visu dienu jāpavada mājās vienai, rūpējoties par mazu bērnu, kamēr viņš darbā tiekas ar cilvēkiem un izbauda sabiedrību. Daudz grūtāk ir iemācīties būt atvērtai un arī šādās dienās sagaidīt vīru mājās ar smaidu. Ieraudzījis sievas sejā smaidu, nevis pārmetumu, vīrietis sajutīsies vajadzīgs un gaidīts. Jo lielākajā daļā gadījumu nav tā, ka sieva kļuvusi vīram neiekārojama. Drīzāk vīrietis jūtas nevajadzīgs, jo sievietes uzmanība koncentrējas uz bērnu, viņa to apmīļo, baro ar krūti (ko var uztvert ne tikai kā barošanas, bet arī seksuālu aktu)... Reizēm tēvi pat kļūst greizsirdīgi uz saviem bērniem, sevišķi dēliem.

Priekšspēle vajadzīga arī ārpus gultas
Ir arī citi gadījumi. Sievietei var likties, ka vīrietis viņu nav pietiekami labi sagatavojis seksam. Trūkst priekšspēles. Sieviete nav dators — piespied pogu un gatava darbam. Ar viņas ķermeni (un ne tikai!) partnerim ir jāstrādā, vēl pirms lietas nonāk līdz reālam fiziskas tuvības aktam. Skatieni, pieskārieni, glāsti, mīļi vārdi, uzbudinoši čuksti, kas raksturo partneres intīmās vietiņas — tas viss nepieciešams arī ikdienā un ārpus gultas. Seksa trūkums ir kā apburtais loks — jo senāk nav bijis seksa, jo mazāk to gribas, līdz negribas nemaz. Kaut kā tas apburtais loks ir jāpārrauj. Iespējams, pirmajā reizē tuvībai, kuru vīrietis piedāvā, jāļaujas, ja arī to īsti negribas.

Ja par seksu domā kā par nogurdinošu aktu, kas prasa lielu fizisku piepūli, un atrunājas ar enerģijas vai spēka trūkumu, pirmām kārtām jāmaina attieksme. Par seksu ir jādomā kā par relaksāciju un atpūtu, kas sniedz baudu.

Ja par seksu domā kā par nogurdinošu aktu, kas prasa lielu fizisku piepūli, un atrunājas ar enerģijas vai spēka trūkumu, pirmām kārtām jāmaina attieksme. Par seksu ir jādomā kā par relaksāciju un atpūtu, kas sniedz baudu. Sekss neprasa vairāk fiziskas piepūles kā visi citi pa dienu paveiktie darbi. Atsaucies uz vīrieša pieskārieniem un glāstiem, sajūti un izbaudi, ko tie izraisa tavā ķermenī. Vīrietis nevar būt noguris, jo tad no seksa nekas nesanāks. Ar sievieti ir tieši otrādi — jo lielāks nogurums, jo vieglāk viņai atslābināties, izjust baudu un sasniegt orgasmu. Turklāt ļoti iespējams, ka pēc pirmās reizes gribēsies pamīlēties vēl vienreiz, turklāt patīkamās atmiņas ļaus būt seksa iniciatorei turpmāk.


Atteici seksu? Nākamreiz piedāvā pati!
Bieži vien sievietē sēž kāds aizvainojums, kura dēļ viņa sevi aizslēgusi un padarījusi vīrietim nepieejamu. „Viņam tagad būs īpaši jāpiepūlas, lai mani atvērtu. Es pagaidīšu, kamēr viņš izdarīs visu, lai man beidzot sagribas.” Tā nav pareizi. Sākas savstarpējā spēle — kurš kuru. Bet kādam taču ir jāsper pirmais solis. Seksoloģe atgādina: laulāto starpā eksistē zināms pienākums. Ja sieva ir vienreiz, divreiz seksu atteikusi, trešo reizi to piedāvāt vīrs, iespējams, neuzdrīkstēsies. Ja sievietei šīs attiecības ir svarīgas un viņa vēlas tās saglabāt, viņai jābūt pietiekami gudrai un intīmā tuvība jāierosina pašai. Galvenais ir gribēt. Sēžot un gaidot nekas neatrisināsies.
Lai atkal atvērtu sevi vīrietim, katrai sievietei  jāliek lietā savi knifiņi. Atceries, kas bija tas, ar ko tu savu vīrieti paņēmi intīmo attiecību sākumā. Atceries to pirmo momentu, kad jūs sapratāt, ka gribat būt kopā, ka esat vajadzīgi viens otram. Atgriezies šajās atmiņās un sajūtās.  Ja ir grūti atcerēties, kā tas bija, vai pašreizējā partnera pieskārieni nesagādā pozitīvas izjūtas, vajadzīga speciālista — seksologa vai hipnoterapeita — konsultācija.
 

Reklāma
Reklāma

Raksta publicēšanu atbalsta "Femigel"


"Femigel" ir vagīnas mitrinātājs ar Austrālijas tējas koka eļļu, kas nesatur hormonus. "Femigel" ir īpaši piemērots gadījumos, kad novēro:
• maksts sausumu,
• maklsts kairinājumu un nepatīkamas sajūtas,
• biežu inficēšanos ar piena sēnīti un citām infekcijām.
"Femigel" nav taukains, neatstāj traipus un to var droši lietot kopā ar prezervatīviem.

"Femigel" nodrošina dabisku veidu, kā uzturēt maksts mitrumu un saglabāt pH līdzsvaru. "Femigel" atvieglo tādus simptomus kā nieze, sausums un kairinājums. Austrālijas tējas koka eļļai, kas ir "Femigel" sastāvā, piemīt antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības, kas palīdz izvairīties no piena sēnītes. "Femigel" pārklāj maksts gļotādu, nodrošinot ilgstošu mitrināšanu un abvēlīgu maksts mikrofloru.

"Femigel" ir īpaši piemērots sievietēm, kam ir menopauze, kā arī sievietēm, kas cieš no maksts sausuma, ko var izraisīt piemēram, stress, antibiotiku lietošana vai nepiemērotu intīmās higiēnas līdzekļu lietošana.