Spuldzes mēdz būt dažādas

Izrādās — pareizi izvēloties spuldzi, iespējams taupīt ne tikai enerģiju un personīgās finanses, bet dot arī savu ieguldījumu veselīgākas vides saglabāšanā.

FOTO: Aleksandrs Ivanovs

Tieši šis labais izgudrojums — spuldze — palīdz mums just baudu redzēt ari diennakts tumšajās stundās. Pilnīgi automātiskā kusnim, ieslēdzot gaismu, liekas tik pašsaprotama. Bet vai mēs bieži aizdomājamies, cik daudz tiek patērēta elektroenerģija?

Kvēlspuldzes
Ir izplatītākās un pazīstamākās no spuldzēm, kvēlspuldzēm ir vairāki iespējamie cokolu un kolbu izmēri. Šīs ir arī vienas no lētākajām spuldzēm maksā, sākot no aptuveni 20 santīmiem. Tiek uzskatīts, ka kvēlspuldze normālos apstākļos kalpo aptuveni I000 stundas. Par lielāko kvēlspuldžu trūkumu uzskatāms lielais enerģijas patēriņš un mazā efektivitāte.

Dienasgaismas spuldzes
Dienasgaismas spuldžu priekšrocība ir labā gaismas izstarošanas spēja un ilgais ekspluatācijas laiks. Dienasgaismas spuldzes iedala divcokolu un viencokola spuldzēs. Viencokola dienasgaismas spuldzes ir nopērkamas gan ar vītņotu, gan iespraužamu cokolu. Dienasgaismas spuldzes stikls no iekšpuses ir klāts ar luminofora vielu, ar kuras sastāva palīdzību var ietekmēt spuldzes izstarotās gaismas krāsu un spuldzes krasu kropļošanas spēju. Dažiem cilvēkiem ar jūtīgu redzi luminiscento lampu mirguļošana tāda nepatīkamas izjūtas. Šīs spuldzes vairāk piemērotas sabiedriskām telpām un to izmēri ir palieli — 1 500 mm.

Halogēnās spuldzes
Halogēnā spuldze dod gaismu atbilstoši pēc tāda paša principa, kā kvēlspuldze. Tas gaisma ir mirdzoši dzidra, un ar to var radu sevišķi respektablus un dzīvīgus apgaismojuma risinājumus. Halogēnas spuldzes ar mazu spriegumu tiek plaši izmantotas galda lampās, griestu apgaismojumā. Šīs spuldzes nevar lietot parasto spuldžu vietā, nemainot instalāciju, jo tām nepieciešams cits spriegums. Degšanas laikā halogēnā spuldze ir dedzinoši karsta.

Energoekonomiskās spuldzes
Energoekonomiskās spuldzes ir dienasgaismas spuldzes ar vītņotu cokolu. Kā vēsta apzīmējums, šīs ir ekonomiskas spuldzes, kas šobrīd kļuvušas populāras, jo cilvēki arvien lielāku vērību pievērš iespējai ekonomei enerģiju un tas izmaksas, šīs spuldzes dod aptuveni tādu pašu apgaismojumu kā kvēlspuldzes, patērējot 5 reizes mazāk enerģijas. Energoekonomisko spuldžu trūkums — šīs spuldzes ieslēgšanās bridi nedod pilnu gaismas atdevi. Pilnu spožumu tā sasniedz aptuveni pēc pusotras minūtes. Šīs spuldzes vairāk piemērotas ilgstošai telpu apgaismošanai, piemēram, ka dežūrgaisma. Ja iegādājaties energoekonomiskās spuldzes, jāpievērš uzmanība marķējumam uz iepakojuma. Lētākas būs tās, kas vairāk tērē elektroenerģiju, dārgākas, savukārt, dos lielāku spožumu pie mazāka elektroenerģijas patēriņa. Ieteicams iegādāties zināmu zīmolu spuldzes, jo tās ir kvalitatīvākas.

Ieteikumi
Arvien populārākas kļūst energoekonomiskās spuldzes. Tam ir vairāki iemesli:

* energoekonomiskās spuldzes patērē par 80% mazāk elektroenerģijas;

* tās kalpo 6 līdz 10 reizes ilgāk nekā kvēlspuldzes;

* būtiski samazināts CO, izmetumu daudzums — līdz ar to spuldzes palīdz saglabāt labāku klimatu. Aprēķināts fakts, ka, ja katrs amerikānis kvēlspuldzi aizvietotu ar energoekonomisko spuldzi, C02 izmetums samazināsies tāpat kā, ja 1,3 miljoni mašīnu pazudīs no ASV ielām.

Gribētos, lai energoekonomiskās spuldzes kļūst par populārākajām spuldzēm, pašlaik gan cenas dēļ joprojām pieprasītākās ir kvēlspuldzes, neskatoties uz to īso kalpošanas laiku un zemo efektivitāti (tikai 5% enerģijas transformējas gaismā, pārējie 95% — siltumā).

Padomi

Reklāma
Reklāma
  • Uz 10 m2 telpas jābūt kā minimumam 100 W gaismas.
  • Nozīme ir ne tikai spuldzes veidam, svarīgs arī ražotājs. Ja vēlaties, lai spuldze kalpotu ilgi un kvalitatīvi, labāk iegādāties zināmu kompāniju ražojumus un neuzticēties nepamatoti lētiem Ķīnas produktiem.
  • Spuldze jāizvēlas atbilstoši gaismeklim, kopā tiek veidots viens vienots veselums, kas rada gaismu. Nepareiza spuldzes izvēle var bojāt gaismekli.
  • Pērkot lampas/lustras, kurām komplektā nāk arī spuldze, jāizpēta informācija, lai noskaidrotu, vai esoša spuldze kalpos ilgi vai jau sākotnēji paredzēta tikai kā pagaidu variants, kas norāda, vai lampa darbojas.
  • Lietojot energoekonomiskās spuldzes āra apstākļos, jāizvairās no ūdens un sniega iekļūšanas spuldzes cokola daļā, izmantojot tās tikai slēgtos gaismekļos, jo, piemēram, atvērts čiekura formas gaismeklis pietiekami nepasargā spuldzi.
  • Eiropas Spuldžu ražotāju federācija (ESRF) ir izdevusi rīkojumu par pakāpenisku atteikšanos no klasiskajām kvēlspuldzēm. Tas nozīmē, ka nākotnē apgaismei lietosim tikai energoekonomiskās (EE) spuldzes. Salīdzinoši jauna lieta iedzīvotājiem Latvijā ir dalītā spuldžu vākšana. Pētījumi liecina - 65 procenti mūsu valsts iedzīvotāju zina, ka energoekonomiskās spuldzes ir jānodod atsevišķi no pārējiem sadzīves atkritumiem.

 

Materiālu sagatavoja: Aiga Sarma, žurnāls Mūsmājas, 165/2007