Reinis Ošenieks stāsta par nedrošību, bailēm un sabiedrības attieksmi, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā

Gaidot otrās atvases nākšanu pasaulē, Latvijas Televīzijas žurnālists Reinis Ošenieks kopā ar sievu izlēma, ka šoreiz bērna kopšanas atvaļinājumā dosies viņš.
Vlogā “Emocijām dzimumu atšķirības nav. Par vīriešiem ar Armandu Simsonu” Reinis Ošenieks neslēpj, ka bērna kopšanas atvaļinājums kļuva par milzīgu iekšējo izaicinājumu.

FOTO: Publicitātes foto

Vlogā “Emocijām dzimumu atšķirības nav. Par vīriešiem ar Armandu Simsonu” Reinis Ošenieks neslēpj, ka bērna kopšanas atvaļinājums kļuva par milzīgu iekšējo izaicinājumu.

Kopējs lēmums

Lēmumu, ka tieši Reinis dosies bērna kopšanas atvaļinājumā, pāris pieņēma, izsverot praktiskus ieguvumus: “Viens aspekts bija finansiālais – kad pieteicās meita, sieva nupat bija uzsākusi savu biznesu. Savukārt otrs aspekts bija mana iespēja paņemt pauzi no mūžīgā skrējiena darbā.”

 

Reinis apzinājās, ka izvēle doties bērna kopšanas atvaļinājumā, ļaujot sievai pievērsties karjerai, nepaliks bez apkārtējo uzmanības, jo jau pirms bērna dzimšanas, kad sieva bija astotajā grūtniecības mēnesī, žurnālists izvēlējās palikt kopā ar viņu un nedoties uz olimpiskajām spēlēm, tādējādi no apkārtējiem saņemot pārmetumus, komentārus un neizpratni. Esot tak jāizmanto iespēja, nevis jāsēž mājās ar ģimeni.

 

Visa uzmanība ģimenei

Reinis atzīst, ka uz bērna kopšanas atvaļinājumu skatījās arī kā uz iespēju atpūsties no dinamiskā darba skrējiena, veltot visu uzmanību ģimenei, taču izvēle iepauzēt profesionālajā laukā radīja jaunus izaicinājumus. 

“Protams, bija bail, ka nesaņemšu to atalgojuma un gandarījuma sajūtu, pie kuras esmu pieradis. 

Jā, reizi mēnesī saņemšu pabalstu, bet tajā pašā laikā apzinājos, ka man ir nepieciešams gandarījums par paveikto un tikšanās ar cilvēkiem,” viņš stāsta. 

 

Tāpat Reinis uz laiku dzēsa daļu sociālo tīklu, skaidrojot to ne vien ar vēlēšanos distancēties no pārmērīgas laika pavadīšanas internetā un sekošanas apkārtējo izskaistinātajiem dzīves notikumiem, bet arī ar motivāciju laiku pavadīt lietderīgi – baudot kopābūšanu ar ģimeni un veltot laiku lietderīgiem hobijiem, piemēram, grāmatu lasīšanai.

Reklāma
Reklāma

 

Būt par tēti nav viegli

Šobrīd meita jau ir paaugusies, un Reinis atgriezies darbā, taču viņš turpina aktīvi iesaistīties bērnu dzīvē un audzināšanā, atzīstot, ka būt par divu bērnu tēvu ir izaicinoši: “Būt par tēti ir skaisti, tomēr tajā pašā laikā – nav viegli. Bieži pieķeru sevi pie domas, ka labprāt paņemtu datoru, aizbrauktu uz darbu un mierīgā garā pastrādātu, jo man ir vieglāk darīt to, ko māku vislabāk – savu profesiju.” 

 

Reinis atzīst, ka, neskatoties uz izaicinājumiem, labprāt izbauda iespēju pavadīt laiku ar bērniem un turpina meklēt līdzsvaru: 

“Tu apzināti izvēlies būt mājās ar bērniem un nestrādāt tik daudz, taču tad atkal sāc sevi grauzt par to, ko šajā laikā varētu izdarīt darbā. Un, kad esi darbā, gribas ātrāk mājās pie ģimenes. Tā visu laiku ir balansēšana, jo labāk taču ir tur, kur tu neesi.”

Daloties pieredzē, Reinis atzīst, ka aktīvai iesaistei bērnu audzināšanā nav tūlītēja rezultāta, tomēr cer, ka tas būs jūtams, kad bērni izaugs: “Ir svarīgi, ka abi vecāki piedalās bērnu audzināšanā, jo gan mamma, gan tētis var daudz ko iemācīt. Tas ir komandas darbs, un tā tam ir jābūt.”

 

Uzziņai

Sarunas ieraksts pieejams šeit.

Saistītie raksti