Kā lietderīgi pavadīt laiku ar ģimeni – iesaka Marta Logina

Šobrīd, kad atkal lielu daļu laika pavadām mājās ar ģimeni un bērniem, aktuāls ir jautājums, kā brīvo laiku pavadīt interesanti un lietderīgi.
Kā lietderīgi pavadīt laiku ar ģimeni – iesaka Marta Logina

FOTO: Publicitātes foto

 “Bērni ir mūsu atdarinātāji, tāpēc efektīvākais veids, kā ieinteresēt viņus uz kādu jaunu aktivitāti, ir rādot savu piemēru.Ja lietainā laikā kreņķēsimies par sliktiem laikapstākļiem un neiesim ārā, tā to uztvers arī bērni, taču, ja aicināsim uzvilkt gumijas zābakus un skriet pa peļķēm, viņi mums sekos,” stāsta fotogrāfe un influencere Marta Logina, kura jau ceturto gadu pavada, skolojot savas trīs meitas mājmācībā. 

 

“Gan mācību procesā, gan ikdienas sadzīvē, meklēju dažādas aktivitātes, kas vienlaikus ietvertu gan atpūtu un izklaidi, gan sniegtu kādu pienesumu un zināšanas,” atklāj Marta un dalās ar pāris ieteikumiem, kā brīvo laiku pavada viņas ģimene. 

 

Došanās dabā

Pastaigas pie dabas var pārvērst par ekspedīciju un tās nekad nebūs garlaicīgas, jo daba ir tiešām neparedzama. Izvēloties piemērotu apģērbu un paņemot līdzi siltu tēju, arī rudenī var baudīt meža un dabas taku burvību. Var klausīties un minēt putnu dziesmas, pētīt zvēru pēdas, jūras krastā meklēt neparastākos gliemežvākus un oļus, vai lasīt krāsainas lapas un mācīties koku nosaukumus. Šis būs vērtīgi pavadīts laiks svaigā gaisā, izzinot apkārtni, kā arī mācot bērniem cieņpilnu attieksmi pret dabu. 

 


 

Kopīga grāmatu lasīšana

Mūsu mājās šī ir kļuvusi par tradīciju, kad reizi dienā satiekamies uz kopīgu grāmatu lasīšanu. Kamēr es lasu priekšā, meitenes nodarbojas ar rokdarbiem – ada, tamborē, izšuj, liek LEGO vai krāso – šķiet, ka šādi viņas labāk uztver stāstījumu. Tāpat katru dienu cenšamies nodoties "klusajai stundai", kurā meitenes vai nu pašas lasa, vai klusi darbojas savā nodabā. Tas ir laiks, lai es paveiktu kādus savus darbus, taču bērni liek lietā fantāziju rotaļājoties. 

 

 

Gatavošana un filmu vakari

Lai gan reizēm pēc kopīgas gatavošanas var nākties bērnus aicināt arī uz kopīgu uzkopšanu, viņiem jāļauj iegūt pārliecība par savām prasmēm, nebaidoties no kļūdām un eksperimentiem arī virtuvē. Pusdienas parasti ir manā pārziņā, taču ar meitām kopīgi gatavojam kūkas un cepumus. Šeit katram bērnam var piemeklēt viņa vecumam atbilstošu pienākumu ­– vecākie bērni var griezt un rīvēt, taču jaunākie var bērt kopā sastāvdaļas un maisīt. Kad uzkodas pagatavotas, vakaru var pavadīt, noskatoties, kādu bērniem piemērotu filmu. Iesaku dokumentālās filmas par dabu ­– "Dancing with the Birds", "Our Planet", "A Life on Our Planet". 
 

 

Zīmēšana un stāstu radīšana

Māksla mūsu ikdienu padara saulaināku, tādēļ mēs ar meitenēm kopīgi zīmējam un gleznojam. Reizēm radām to, kas katrai tajā brīdī uz sirds, taču citkārt zīmējumus veltām mācību uzdevumiem, zīmējot augus, vai izvēlamies kādu konkrētu tēmu. Pēdējie darbi, kurus radījām, bija veltīti tēmai ­– varonis. Šī bija iespēja pārrunāt, kas ir tie tēli un cilvēki, kas viņas iedvesmo un motivē. Tēmu mūs pamudināja izvēlēties Samsung rīkotais bērnu zīmējumu konkurss “Mans varonis”. 

 

 

Šī var kalpot, kā iedvesma arī jūsu ģimenei, lai ne tikai nodotos radošām aktivitātēm, bet arī rosinātu sarunas. Turklāt, kā jau konkursā, jums būs iespēja iegūt dažādas balvas no Samsung, kā arī, pretendēt uz galveno balvu The Frame dizaina televizoru un zīmējuma iekļaušanu Samsung vides reklāmā. Konkursā var piedalīties 7-18 gadus veci bērni un jaunieši, iesniedzot darbu mājaslapā līdz 31. oktobrim. Lai uzzinātu vairāk, piedalītos vai balsotu par pieteikumiem, dodies uz www.managlezna.lv