Viedtālruņa lietošanai ģimenē. Vajadzīgi skaidri noteikumi!

Cik daudz ļaut bērnam mājās lietot viedtālruni? Šķiet, šo jautājumu sev uzdevis ikviens gādīgs vecāks. Ir skaidrs, ka neierobežota pieeja nav risinājums – digitālajā pasaulē bērni mēra sajūtu neizjūt. Viens no abpusēji pieņemamākajiem variantiem ir skaidri saprotami viedtālruņa lietošanas noteikumi, taču tikpat svarīga ir vecāku priekšzīme – spēles noteikumi ir strikti jāievēro, un no tiem atkāpties nedrīkst. Vairāk stāsta Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska.

Bērns seko vecāku piemēram un viņam jau no mazotnes veidojas priekšstats par to, kādiem mērķiem, kad un cik ilgi ikdienā tiek lietots viedtālrunis un internets.

FOTO: Shutterstock.com

Bērns seko vecāku piemēram un viņam jau no mazotnes veidojas priekšstats par to, kādiem mērķiem, kad un cik ilgi ikdienā tiek lietots viedtālrunis un internets.

Vecāku piemērs bērniem ir izšķirošs – ja paši vecāki ģimenes maltītes laikā viedtālrunī lasīs ziņas vai sarakstīsies ar kolēģiem Whatsapp, nebūt nav godīgi prasīt no savām atvasēm pārtraukt spēlēt spēlītes vai neskatīties iemīļotā jūtūbera vēstījumu.


Kāpēc telefonu vienkārši neatņemt?
Kāpēc nepieciešami noteikumi, ja gluži vienkārši var izlīdzēties ar telefona atņemšanu?  Pirmkārt, tas neatrisinās viedierīces lietošanas nevietā problēmu. Bērna reakcija var būt atšķirīga, taču, visticamāk šādi pieaugs plaisa starp vecākiem un bērnu. Telefona atņemšana var būt tikai galējais solis, kad darbā jau ir laists viss audzinošo līdzekļu arsenāls. Turklāt šajā gadījumā ir jārunā ar bērnu, kamēr viņš sapratīs un pieņems vecāku lēmumu.

Ģimenes pusdienu un vakariņu laikā neatbildi uz zvaniem, ziņām vai e-pastiem, velti šo laiku savai ģimenei un kopīgām sarunām. 

Rakstīti noteikumi redzamā vietā
Lai nenonāktu tik tālu, viens no efektīvākajiem risinājumiem ir skaidri definēti noteikumi viedierīču, datora un citu "gadžetu" lietošanai mājās – laiks, cik katrs ģimenes loceklis dienā var tos lietot, un kādiem mērķiem tas notiks – jēgpilnai lietošanai vai izklaidei. Jābrīdina, ka mutiski noteikumi var nestrādāt un mēdz ātri "piemirsties", tāpēc tos ieteicams noformēt rakstveidā. Tikpat svarīgi ir arī neatkāpties no ieviestajiem noteikumiem, citādāk bērni ātri attapsies, ka tos var ignorēt. 
Situāciju var uzlabot, ne tikai vienojoties par pieļaujamo ekrāna laiku bērniem, bet arī izrunājot, kuros gadījumos un vietās telefonu lietot nedrīkst, piemēram, pie pusdienu galda, tualetē vai guļamistabā. Svarīgi ir neļaut bērniem ņemt telefonus gultā. Tos ieteicams iedot vecākiem uz nakti glabāšanā vai vismaz sarunāt, ka bērns pats novieto to ārpus savas guļamistabas. Pretējā gadījumā nebūs brīnums, ka pēc viedtālrunī pavadītas nakts bērni būs neizgulējušies un nespēs koncentrēties mācībām.


Vecāku piemērs – izšķirošs
Ne mazāk būtisks ir pašu vecāku piemērs.  Lai arī mūsdienās viedtālrunis un internets dod iespējas vecākiem kārtot darba un privātās lietas, neizejot no mājas un šķietami veltot vairāk laika ģimenei, tomēr nevajadzētu aizmirst par interneta un viedierīču lietošanas noteikumiem mājās, brīvajā laikā un bērnu klātbūtnē, lai bērnam nerastos iespaids, ka telefonu var lietot jebkurā laikā, vietā un neierobežoti. 

Svarīgi ir neļaut bērniem ņemt telefonus gultā. Tos ieteicams iedot vecākiem uz nakti glabāšanā vai vismaz sarunāt, ka bērns pats novieto to ārpus savas guļamistabas.

Tāpēc aicinām vecākus vairāk laika pavadīt kopā ar bērniem, ieviešot noteikumus viedierīču lietošanai mājās un lietojot tās jēgpilni. Atcerieties, ka bērns seko vecāku piemēram un viņam jau no mazotnes veidojas priekšstats par to, kādiem mērķiem, kad un cik ilgi ikdienā tiek lietots viedtālrunis un internets.


Desmit padomi vecākiem par viedierīču lietošanu
1. Ja tavs bērns runā ar tevi, skaties uz viņu, nevis savā viedtālrunī.


2. Ja spēlējies vai pavadi laiku kopā ar savu bērnu, nelieto viedtālruni – nelasi un neraksti ziņas, nepārbaudi sociālos tīklus – velti visu savu uzmanību tikai bērnam – viņš to novērtēs.

Reklāma
Reklāma


3. Dalies ar interesantiem video ar savu bērnu vai skatieties tos kopā – ēdienu receptes, kā uztaisīt putnu būrīti, vietas, ko apskatīt nākamajā ģimenes ceļojumā, kā salabot velosipēdu, DIY (Do It Yourself jeb Dari pats) tipa video. Lieto viedierīces kopā ar bērnu jēgpilni.


4. Ģimenes pusdienu un vakariņu laikā neatbildi uz zvaniem, ziņām vai e-pastiem, velti šo laiku savai ģimenei un kopīgām sarunām. 


5. Pastaigājoties ar bērnu, nelieto savu telefonu, arī tad, ja bērns guļ. Tu taču negribētu, lai kāds runātu tev blakus pa telefonu, kamēr tu guli. Disciplinē sevi un izmanto šo laiku, lai atpūstos no ierīcēm.


6. Ja tavam bērnam jau ir pašam savs tālrunis – reizi dienā uzraksti viņam ziņu, pajautājot, kā klājas? Nesāc ar tekstu “Kāpēc matemātikā ir 3?”.


7. Ievies video sarunas ar bērnu, kad viņš ir prom no mājām – nometnē, pie vecmāmiņas vai klases ekskursijā.


8. Ja bērns vēlas tavu uzmanību, noliec savu viedtālruni malā un pievērsies viņam. Iespējams, viņš vēlas kaut ko pajautāt, kaut ko svarīgu pateikt vai viņam ir nepieciešams tavs atbalsts. Ja bērnu ignorēsi, viņš var sajusties mazsvarīgs un nākamreiz pie tevis nenāks.


9. Ierobežo laiku, ko pavadi viedierīcēs, lai tava bērna atmiņā nepaliek mamma un tētis, kuri vienmēr ir “iegrimuši” savos viedtālruņos.


10. Seko sava bērna sociālo tīklu kontiem, esi informēts, ko viņš publicē, ar ko “dalās”, kam seko un spiež “patīk”, kā arī izpēti, kādas personas seko viņa kontam. Nekritizē un nekomentē katru bērna foto. Cel trauksmi tikai, ja tam ir patiešām pamats. Bērns novērtēs, ka cieni viņa privāto dzīvi un ļauj izpausties, nenoniecinot viņa domas, intereses un paustās emocijas. Tu uzzināsi vairāk par savu bērnu, un jums būs vairāk tēmu kopīgām sarunām.