Projekts: ģimenes sieviešu spēka stāsti

Izauklēt piecus bērnus, strādāt vairākos darbos, cilāt smagas kastes, diendienā noiet vairāk nekā desmit kilometru, pagatavot maltīti no deviņiem dažādiem ēdieniem, vienas nakts laikā uzšūt greznu tauriņa kostīmu bērnam bērnudārza koncertam… Kurš gan to visu spētu paveikt? Protams, sieviete. 

Tā kā šis ir ģimenes projekts, ļaujiet savus jautājumus uzdot arī bērniem. Parasti viņi pajautā tik neticamas lietas, kas atver atmiņu apcirkņus.

FOTO: Shutterstock.com

Tā kā šis ir ģimenes projekts, ļaujiet savus jautājumus uzdot arī bērniem. Parasti viņi pajautā tik neticamas lietas, kas atver atmiņu apcirkņus.

Viņa ir apbrīnojama, it īpaši tad, kad vienlaikus spēj pildīt gan sievietes, gan sievas, gan mātes lomu. Sievietes spēks un neatlaidība jūtama it visā. Par to visbiežāk pārliecināmies, kad dzirdam vai redzam kādus patiesus stāstus no dzīves. Šim pavasarim visa ģimene varat izvirzīt skaistu projektu – uzzināt, kādus lielus vai mazus varoņdarbus paveikusi vecmāmiņa, vecvecmamma un citas dzimtas sievietes. Kā šādu projektu realizēt, lūk daži padomi. 

 

 

Piezīmju veikšana un koncepcijas veidošana

Lai sāktu projektu, jums vispirms vajadzēs apzināties, kādi darbi būs veicami un kā šos uzdevumus sadalīsiet. Nākamais solis ir apzināt to sieviešu vārdus, par kurām vāksiet informāciju. Un tad nepieciešams apzināties, kā jūs to darīsiet (brauksiet ciemos vai arī par senāk dzīvojošu dāmu runāsiet ar viņas pēcnācējiem). Vēl svarīgi izlemt, kādu vēlaties redzēt rezultātu - vai tas būs foto vai video stāsts? Tikai fotogrāfijas vai arī ar aprakstiem un stāstiem un bērnu zīmējumiem. Ja video, tad vēlams saprast, vai runātājas būs tikai pašas varones vai arī kādi citi tuvinieki. Protams, nav izslēgts, ka sava skaistā projekta īstenošanas procesā izmantojat dažādas metodes atbilstoši situācijai. 

Kad aptuveni ir skaidrs, vai tas būs foto vai video projekts, ir laiks domāt par konceptu. Proti, tam nav uzreiz jābūt gatavam. Ieteikums – vispirms ar šīm sievietēm satikties un parunāt. Kāds ir viņu spēka stāsts? Kā viņas sevi uztver? Kas, viņuprāt, ir iedvesmojoša sieviete? Kas cilvēku padara spēcīgu? Šo vari vai nu pierakstīt, vai uzfilmēt un, ņemot vērā atbildes, būs vieglāk rast idejas, kā šo viņas stāstu un šīs sievietes personību vislabāk atspoguļot fotogrāfijā vai video materiālā. Tā kā šis ir ģimenes projekts, ļaujiet savus jautājumus uzdot arī bērniem. Parasti viņi pajautā tik neticamas lietas, kas atver atmiņu apcirkņus. 

 

 

Ieraudzīt dvēseli

Vairums cilvēku atzīst, ka viņus spēcīgākus padara sāpīga, grūta dzīves pieredze, kurai iziets cauri. Grūtības norūda. Tāpēc foto ar perfektu grimu nebūs šī stāsta galvenais mērķis. Varat fotografēt šīs sievietes tādas, kādas viņas ir ikdienā, un tur, kur viņas visvairāk sevi parāda, kur var būt patiesas un nekas nav jāsamākslo. Varat lūgt arī profesionāla fotogrāfa palīdzību, lai foto izdotos labā kvalitātē, bet tikpat labi varat fotoaparātu uzticēt bērnam. Reizēm mazie ierauga un iemūžina negaidīti skaistus un spēcīgus mirkļus. Jāteic, ka mūsdienās viedtālruņiem ir ļoti labas kameras, tāpēc tās noteikti var izmantot. Galu galā – tālrunis vienmēr ir pie rokas, līdz ar to viegli ķert mirkļus procesā. Reizē ar telefonu attīstību, tiek izveidotas arvien labākas un labākas foto apstrādes programmas, piemēram, App Store Preview vai Cupslice Photo Editor

 

Un te dažas vadlīnijas, kas fotogrāfijā varētu atspoguļot sievietes gara spēku: 

  • Mīlestība un iecietība pret bērniem. Tās, kuras ir māmiņas, varat bildēt kopā ar bērniem;
  • Spēja būt skaistai jebkurā vecumā un nebaidīties no tā. Tās ģimenes sievietes, kuras ir jau gados, var fotografēt tuvplānā, nekautrējoties no krunciņām. Katra krunciņa sievietes sejā, kura joprojām turpina smaidīt, apliecina viņas viedumu. 
  • Ikdienas steigā spēt atrast laiku savam vaļaspriekam. Ne visi to spēj. Tāpēc, ja kādai no iecerētajām projekta dalībniecei ir kāda īpaša aizraušanās, par ko viņa krīt un ceļas, tad to attēlo fotogrāfijā. Nekas tā neizdaiļo cilvēku kā prieks par to, ko viņš dara. 
  • Atklātība. Ja tā ir sieviete, kura nebaidās no izaicinājumiem un no tā, ko domās citi, viņa jāatspoguļo neordinārā veidā – tā, kas parādītu viņas spēju uzdrīkstēties rīkoties tieši tā, kā pati vēlas. 

 

Foto projekts ar stāstu

Reklāma
Reklāma

Foto projektu vari veidot arī citādāk. Katra sieviete dalās stāstā no dzīves, kur viņa stājusies pretī kādām grūtībām un izaicinājumiem. Diez vai būs iespējams konkrētu notikumu simulēt fotogrāfijā, bet tā vietā visas projekta dalībnieces fotografē vienotā tematikā. Kā vienojošs motīvs varētu būt apģērba krāsa, piemēram, katra sieviete tiek fotografēta sarkanas krāsas apģērbā, jo tā ir spēka un varas krāsa. Vai arī kā vienojošs motīvs – vide, kurā viņas tiek bildētas, piemēram, mežs, kuram arī piemīt spēcīga enerģētika, vai jūra. Šo projektu beigās noformē foto grāmatā, ko piedāvā izgatavot gandrīz jebkurā foto darbnīcā. Piemēram, vienā lappusē foto, otrā – uzrakstīts šīs sievietes stāsts. Pavisam interesanti būs, ja katra dalībniece savu stāstu rakstīs ar roku. Arī rokraksts par cilvēku daudz stāsta. 

 

 

Video ar stāstiem

Līdzīgi var veidot arī video projektu. Uzņem filmu, kurā sievietes dalās savā spēka stāstā. Ļoti skaisti būs, ja video izskatīsies kā mazas filmiņas, tāpēc noteikti vajadzēs apgūt montāžas trikus. Labā ziņa ir tā, ka mūsdienu pusaudži lieliski tiek galā ar tehniku un viedierīču piedāvātajām iespējām, līdz ar to viņi var būt īstie palīgi video filmēšanā un montēšanā. Tāpat varat smelies iedvesmu no dokumentālajām filmām un “pašpikot” idejas, kā tiek uzņemts stāsts par vienu personu. Proti, tas, kā pats cilvēks stāsta, kadrā ir ne vairāk kā desmit sekundes. Pēc tam seko daudz citu kadru, kurā šī cilvēka būtība tiek atspoguļota caur darbiem. Video pluss ir tāds, ka var savas ģimenes sieviešu spēku atspoguļot darbībā, vārdos, ikdienas saskarsmē ar citiem. Filmējot šādus stāstus, ļaujies ikdienas plūdumam, neliec personāžiem tēlot kameras priekšā, bet gan mudini viņus aizmirst, ka tiek filmētas. Video veidošanā noderēs dažnedažādas bezmaksas video montāžas programmas, ar kurām iespējams kadrus izgriezt, pievienot specefektus un mūziku. 

 

Lūk, dažas lietotnes, ko varat izvēlēties bilžu un video montāžas procesā!

Windows Live Movie Maker vai iMover. Programma piedāvā plašu filtru spektru un klipiņa bagātināšanu ar mūziku un tekstu. 

Wondershare Filmora. Arī šai programmai ir bezmaksas versija. Lietotnes izstrādātāji īpaši uzsver, ka ar tās palīdzību var veidot Holivudas cienīgus specifektus. 

Powerdirector Video editor. Šīs lietotnes izstrādātāji kā lielāko ieguvumu min iespēju veidot kvalitatīvus video 4K. Tas nozīmē – ļoti augstā kvalitātē ar lielu izšķirtspēju. 

Ļoti ērta lietotne telefonos ir KineMaster

 

Te vēl dažas, kuras varat izmantot: Blender un Debugmode

 

Taču vērts atcerēties, ka šīs nav vienīgās! 

 

Lai arī vairums lietotņu piedāvā mūzikas izvēli, ar ko bagātināt video, ir vietnes, kur ikviens bez maksas var izvēlēties sev piemērotāko mūziku. Piemēram, Freemusicarshive.

 

Lai izdodas!