Viņi cits citam ir spēka avots. Ķergalvju ģimene no Jelgavas

"Stipra ģimene nerodas no nekā un vienā dienā, ģimene nav satikšanās uz brīdi vai laulības dokumentu parakstīšana, ģimene rodas no mīlestības, sapratnes, cieņas, darba tikuma, atbalsta, pieredzes, uzticības..." tā valsts iniciatīvas "Goda Ģimenes gads" izsludinātā konkursa "Mana Latvijas Goda ģimene" ietvaros raksta Jelgavas pašvaldība.

FOTO: Shutterstock.com

Stipru ģimeni veidojam mēs paši, bet ietekmi uz to atstāj ikviens un ikkatrs - mūsu vecāki, vecvecāki, brāļi, māsas, draugi un paziņas, nejauši sastapts svešinieks uz ielas vai pārdevējs veikalā, klaiņojošs suns, kaķis vai ķērcoša vārna aiz loga, nejauši pacelts kastanis vai no rokām izslīdējusi kūpošas kafijas krūze. Smaidi, mīļi apskāvieni, bučas, dziesmas, dzejolīši, zīmējumi, kopīgas pastaigas, "labrīta" un "saldu sapnīšu" novēlējumi, satikšanās prieks, atvadu skumjas, sports, darbs, mājas, skola un nebeidzama ikdienas rutīna, kurā nav vietas ilgstošām skumjām, nogurumam, izmisumam un sevis žēlošanai.

 

Inga un Uldis Ķergalvji satikās 1997.gada Jāņu nakts zaļumballē Jaunpilī, kad arī aizsākās viņu stāsts, kurā radās ģimene. Jauna, nepieredzējusi, bet stipra, jo atbalstu guva no Ulda vecākiem Mirdzas un Mārtiņa, kuri spēj rādīt piemēru. Vecāki, kas neprasa, bet klusi dod un ir līdzās. Vecāki, kuri māca būt pašaizliedzīgam ar mēru – neaizmirstot sevi, jo laimīgs cilvēks spēj vairot labo pasaulē. Stiprs plecs Uldim ir viņa brālis Andris ar sievu Inesi, kuri vienmēr atbalsta kopā ar saviem diviem dēliem Māri un Kristapu.

Ķergalvju ģimene no Jelgavas
Ķergalvju ģimenē pirmais neizsmeļamo vecāku mīlestību sajuta Jānis, piedzimstot 2003.gada 15.decembrī Rīgā, kā otrais – Artis 2005.gada 2.novembrī arī Rīgā, abi mīļi gaidīti un loloti. Jāni vecāki gandrīz zaudēja, jo plaušās bija uzkrājies šķidrums, bet šis pārbaudījums tikai stiprināja Ingas un Ulda mīlestību vienam pret otru un pret brašo cīnītāju Jāni. Artis pasaulē nāca ar skaļu prieka brēcienu un rozā apaļiem vaidziņiem. Brālis Jānis bija galvenais, kurš noteica, ka brāli sauks nevis Artūrs, bet Artis, jo šo vārdu ir vieglāk izrunāt.

 

Un šķiet, kad esi tik daudz mācījies un ieguvis, bērni jau kļūst patstāvīgi un vecākiem atliek laiks arī sev ir pienācis laiks atelpai, bet kā būtu, ja būtu trešais.. un cik jauki būtu, ja tā būtu meitiņa… 
Ingas un Ulda ģimenes dzīve mainījās pēc pirmā sonogrāfijas apmeklējuma trešajam bērniņam. Sapņi mēdz piepildīties, un ja jau tik ļoti gribās, tad Dievs dāvāja 3 meitiņas - Māra, Marta, Maija piedzima 2011. gada 4. oktobrī. Rudens kā rudens, bet Ķergalvju ģimenei īpašs.

Nav viegli un nekas nenotiek kā seriālā, bet viss ir iespējams, jo ir kur smelties spēku un enerģiju! Un ir, jo ģimenē ir spēks! Nekas, ka bijušas daudz negulētas naktis,- to atsver bērnu teiktais: ’’Mammu, mēs Tevi mīlam!’’.


Tētis ir tālbraucēju šoferis, viņam ir jābūt stipram, jo ģimeni apmīļot gribās ik dienu, bet darba gaitas to neļauj, toties katra atkalredzēšanās ir prieka pilna, kopā tiek apmeklēts kino, dažādi atpūtas braucieni, tiek visi samīļoti, arī trīs kaķi.
Inga ir apdrošināšanas speciāliste. Darba gaitas tiek apvienotas ar ikdienas pienākumu veikšanu. Nav viegli un nekas nenotiek kā seriālā, bet viss ir iespējams, jo ir kur smelties spēku un enerģiju! Un ir, jo ģimenē ir spēks! Nekas, ka bijušas daudz negulētas naktis,- to atsver bērnu teiktais: ’’Mammu, mēs Tevi mīlam!’’.


Jānis jau no pirmajiem solīšiem ir vecāku lielais atbalsts, kad māsas vienlaikus raudāja, Jānis mīļi apskāva mammu un teica: “Mēs tiksim galā!” Viņš ar smaidu prot apvienot skolas gaitas Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas 8. klasē ar smagajiem hokeja treniņiem Zemgales klubā U17 komandā un māsu samīļošanu, kā arī vajadzības gadījumā pieskatīšanu. Jānis ir lielisks pavārs, prot gan putru uzvārīt, gad karbonādes izcept.

Reklāma
Reklāma


Artis ir 6. klasnieks - gādīgs un atbildīgs brālis māsām, un prasmīgs hokejists tāpat kā Jānis. Nekad neatsaka mammai palīdzēt mājas solī, labprāt spēlējas ar māsiņām un pagatavo pa kādai karstmaizītei.
Māra, Marta, Maija uzsāks pirmklasnieku gaitas 2018. gada 1. septembrī, arī Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolā. Smilšu kastes laiki ir beigušies, ar drebošām sirsniņā tiek gaidīts skolas sākums, vecāki ar meitiņām satraukti skatās nākotnē, bet zina, ka viss būs labi.
Maija dzima par 3 minūtēm agrāk par māsām, ir eleganta un jūtīga mazā lēdija, Maijai ļoti patīk viņas kaķenīte Minnija, kura vienmēr guļ blakus. Ar prieku palīdz mammai un māsām, ar atbildību izpilda uzticētos pienākumus. Maijai patīk dejot, zīmēt, kopā ar māsām spēlēt lomu spēles.


Marta ir vidējā no trejmāsiņām, abas ar Māru ir identiskās dvīnes, neviens bērnudārzā, un pat reizēm brāļi, nevar māsas atšķirt, tētis, kad māsas vajadzēja barot, nesa abas pa divām reizēm, bet mamma nekad nesajauca. Martai patīk dziedāt, zīmēt, palīdzēt mammai gatavot vakariņas un ļoti patīk slidot.
Māra ir trešā māsiņa, prātīga un apdomīga meitene, vienmēr aizrādīs māsām, ja mājās ir par skaļu, patīk kārtot mantas, patīk zīmēt un dejot.

 

Visi bērni aktīvi piedalās katru gadu Jelgavā nakts pusmaratonā, daudzos iespējamos sporta pasākumos. Kopā ar ģimeni dodas atpūtas braucienos, kā arī apciemo omīti ar opīti Jaunpilī, palīdzot dārza darbos, jo dārzu ir trīs, kur aug gan gardas zemenes, gan uzturā nepieciešamie dārzeņi. Ulda vecāki vienmēr ir bijuši liels atbalsts šai ģimenei, kopā svinot Ziemassvētkus, un ar kūku apsveicot katru mazbērnu un bērnu jubilejās, vārda dienās. Vecvecāki savas ikdienas gaitas vienmēr spēj apvienot ar bērnu un mazbērnu vajadzībām un vēlmēm. 
Laiks ātri skrien, ir jāapgūst tik daudz gan lielam, gan mazam un jāspēj to visu vēl dot citiem un mazliet sev, kaut kripatiņu no saules stariņa, kas aizķēries sirsniņā un gaida, kad varēs spīdēt vēl spožāk. 
Ģimenē ir spēks!

 

Par konkursu "Mana Latvijas Goda ģimene"

Konkursa nolikums un plašāka informācija oficiālajā Latvijas Goda ģimenes vietnē www.laiksberniem.lv un www.mammamuntetiem.lv.

Akcijas mērķis ir pateikt paldies ģimenēm ar bērniem, aktualizēt ģimenes un bērna kā vērtības apzināšanos sabiedrībā, izcelt stipru ģimeņu spēku un nozīmi, kā arī pievērst uzmanību sabiedrības attieksmei un stereotipiem par kuplām ģimenēm.

Visus konkursam pieteiktos aprakstus un stāstus vērtēs žūrijas komisija, kurā ir pārstāvji no Latvijas vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv”, Valsts reģionālās attīstības aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas Goda ģimenes gada vēstneši.