Latvijas jubilejas gads! Veidojam ģimenes simboliku

Ikviens vecāks vēlas, lai viņa bērns zina, ka ģimene ir vērtība. Ģimene jāciena, jāsargā un jāgodā. Viens no veidiem, kā šīs vērtības nozīmi varam iemācīt, ir ģimenes simbolikas veidošana.

Apzināties, ka ģimene ir kaut kas īpašs un nenovērtējams, palīdz dzimtas koka izpēte.

FOTO: Shutterstock.com

Apzināties, ka ģimene ir kaut kas īpašs un nenovērtējams, palīdz dzimtas koka izpēte.

Ikviens vecāks vēlas, lai viņa bērns zina, ka ģimene ir vērtība. Ģimene jāciena, jāsargā un jāgodā. Viens no veidiem, kā šīs vērtības nozīmi varam iemācīt, ir ģimenes simbolikas veidošana - sākot ar savas dzimtas koka apzināšanu un beidzot ar savas himnas radīšanu. 

 

Izpētīt savas dzimtas saknes 
Apzināties, ka ģimene ir kaut kas īpašs un nenovērtējams, palīdz dzimtas koka izpēte. Bērniem ir jāparāda, ka viņš šajā pasaulē ir, pateicoties saviem senčiem. Iespējams, jūsu ģimenē jau ir izveidots dzimtas koks. Tad kopīgi to varat izskatīt, pastāstot bērniem par radiniekiem, kas dzīvojuši vēl pirms viņa, ar ko nodarbojušies, ko paveikuši. Ideālā variantā būtu stāstījumu papildināt ar senām fotogrāfijām, jo tā ikvienam klausītājam būs vieglāk atcerēties. Stāsti par iepriekšējām paaudzēm bērnus parasti iedvesmo un liek lepoties ar savām saknēm, ar ģimeni, kurā aug. Tāpēc, ja dzimtas koku vēl neesat izveidojuši, varat pamēģināt. Nekautrējieties arī sazināties ar tuvākiem un tālākiem radiem, lai noskaidrotu dzimtas kokam nepieciešamo informāciju. Idejas, ar ko sākt un kā rīkoties, var smelties mājas lapā: https://dzimta.lv. Koka veidošanas procesā varat izmantot internetā pieejamās vietnes, kas palīdzēs informāciju sakārtot un sistematizēt, piemēram, GenoPro, Geni, Ancestry vai Genery. Lietotne, kas noderēs - FamilySearch Tree

 

Radīt karogu 

Gluži kā valstij savas identitātes apliecināšanai un kopības sajūtas veidošanai ir karogs, arī ģimene var izveidot savu karogu, kas tiek celts godā ģimenei nozīmīgos brīžos. Ir pāri, kas, iestūrējot laulības ostā, jau kāzu dienai izveidojuši kopīgo karogu ar domu, ka tas kalpos kā ģimenes simbols. Taču, ja tas nav paspēts, tad kāpēc gan karoga idejas radīšana un izveidošana nevarētu kļūt par ģimenes aktivitāti, kurā tiek iesaistīti arī bērni.  Ar ko sākt? Proti, vispirms ar ideju – kas uz karoga būs attēlots un kādās krāsās tas būs. Varbūt jūsu ģimenei ir kāds īpašs dzīvnieks, augs vai dabas parādība, kas jūs raksturotu un ko varētu attēlot karogā. Idejas var smelties simbolu vārdnīcā. Uzrakstiet savas ģimenes raksturīgākās īpašības un vērtības un, ņemot tās vērā, atrodiet vārdnīcā savu tēlu un krāsas, kas varētu rotāt jūsu karogu. Kā to izveidot? Tā izgatavošanu var uzticēt profesionāļiem – uzņēmumiem, kas izšuj vai apglezno, vai arī izdrukā šādu karogu. Taču vēl īpašāk, ja paši ņemat talkā otas un tekstila krāsas. Gleznot var arī uz šifona auduma ar zīda krāsām. 

 

Pašiem sava dziesma

Ja jau karogs, tad arī himna. Tai nav jābūt noteikti nopietnai un patriotiskai. Tā var būt arī jautra un, galvenais, – lai to viegli atcerēties un viegli izdziedāt. Vislabāk atmiņā paliek dziesmu teksti, kuros ir atskaņas. Himnas sacerēšana var izvērsties par jautru kopīgu notikumu. Var darīt tā, ka katram no ģimenes par kādu jāsacer viens pantiņš, un tad tos visus saliek kopā vienā dziesmā. Daži padomi vārdu sacerēšanā:

1) varat sarakstīt ģimenes locekļu vārdus un piemeklēt tiem vairākas atskaņas;

Reklāma
Reklāma

2) tad var veidot teksta rindas, kuras beidzas ar šīm rīmēm, atrodot vislabākos variantus;

3) varat pielikt klāt melodiju (var taču nokopēt arī no kādas jau zināmas un “lipīgas” dziesmas) un gatavs. Lai neaizmirstos, kas sanācis, kopīgo dziedājumu var vai nu ierakstīt diktofonā (mobilajā telefonā pieejams balss ieraksts), vai nofilmēt. Dziesmu dziedāt varat ģimenes svētkos un ne tikai. Dziesmas ierakstīšanai varat izmantot lietotni Multi Track Song Recorder vai Record your music, sing – nana

 

Oficiāls dzimtas ģerbonis

Kāpēc gan neizveidot arī savu ģerboni? Turklāt dzimtas ģerboni, saskaņojot ar Latvijas Kultūras ministriju un Valsts Heraldikas komisiju, ļauts reģistrēt oficiāli kā dzimtas īpašumu, ko var nodot paaudžu paaudzē. Kā to izdarīt? Vispirms jārada ģerboņa skice. Veidojot to, svarīgi ievērot ģerboņa izveides noteikumus. Tas nedrīkst ietvert tekstu vai jebkādus burtus, vēlams ieviest iespējami vairāk specifisku iezīmju, kas jauno heraldisko veidojumu atšķirtu no citiem. Krāsām jābūt viendabīgām: sarkans, zils, zaļš, purpurs, melns, un uz tās ļauts likt vienīgi metālu (zelts, sudrabs) un otrādi, nav pieļaujami krāsu starptoņi. Plānojot dzimtas ģerboni un tajā attēlotās figūras, var iekļaut sava uzvārda attēlojumu (proti, ja uzvārds ir Ozoliņš, tad iekļauj ozollapas, ozolzīles utml.), profesiju, ja tā mantota paaudzēs, vai dzimtas izcelšanās vietu, vai arī var attēlot kādu svarīgu iemīļotu ģimenes nodarbošanos. Viens no ģerboņa nozīmīgiem elementiem, kuru visbiežāk iekļauj, ir vairogs. Taču atceries, ka ģerboņa skicei, kuru vēlies iesniegt oficiāli, ir jābūt profesionālai, tāpēc, ja ir ideja, kuru pašiem neizdodas īsti attēlot, tad meklē profesionāla mākslinieka palīdzību. Kad skice gatava, jāsūta pieteikuma vēstule Kultūras ministrijas sekretārei ar lūgumu apstiprināt un reģistrēt konkrēto ģerboni, un tad ar skici un tās autoru - mākslinieku jādodas uz Valsts Heraldikas komisijas sēdi. Tajā apspriedīs jūsu ieceri un vienosies par ģerboņa attēla izveidi. 

 

Atmiņu grāmata un avīze 

Kad esat tikuši pie sava ģimenes ģerboņa, izmantojiet to. Varat sagatavot katram ģimenes loceklim piezīmju bloku ar vāku, uz kura ir šis dzimtas simbols, vai vēl īpašāk – ja tas attēlots uz katras lapas. Šādus bloknotus var izgatavot drukas darbnīcās, kas taisa arī vizītkartes, bukletus, plakātus utml. Jauki, ja visa ģimene sarunājat, ka šajā piezīmju blokā rakstīsiet kādus īpašus notikumus un atmiņas,  ko vēlāk būs interesanti lasīt ne tikai jums pašiem, bet arī bērniem un bērnu bērniem. Atmiņas rakstiskā veidā var glabāt, veidojot arī savu ģimenes avīzi. Piemēram, reizi ceturksnī katrs ģimenes loceklis uzraksta savu stāstu par to, kas labs noticis šajos mēnešos. Bērniem taču patīk zīmēt. Un kur glabāt viņu tik daudzos zīmējumus? Tieši tā – arī tos var pievienot avīzei kā ilustratīvo materiālu. Vēl krāšņāku jūsu laikrakstu padarīs ģimenes fotogrāfijas un apraksti pie tiem. Avīzi var veidot, vienkārši izdrukājot uz papīra tekstus un sakniedējot, vai arī sagatavot maketu, kuru izdrukā drukas darbnīcā. Neizmirstiet izdomāt, kā sauks jūsu avīzi, kas pēc vairākiem gadiem tāpat kā ģimenes foto albums kalpos par brīnišķīgu jūsu ģimenes vēstures avotu. 

 

Lai ģimeniski!