Sieviete - ģimenes apgādniece. Kā jaunajai kārtībai iekļauties vīrietim

Vīriešu un sieviešu atalgojuma proporcijas piedzīvo pārmaiņas visā pasaulē. Vai sievietes ir gatavas nest mājās mamutu? Kā šai jaunajai kārtībai pielāgojas vīrieši?

Nauda pāra attiecībās nereti kļūst par klupšanas akmeni. Īpaši, ja naudas vairāk ir sievietei.

FOTO: Shutterstock.com

Nauda pāra attiecībās nereti kļūst par klupšanas akmeni. Īpaši, ja naudas vairāk ir sievietei.

Vēsturiski vīrieši bijuši galvenie ģimenes apgādātāji. Sievietēm tika uzticēts mājas solis un rūpes par bērniem. Tā kā aizvien vairāk sieviešu veido veiksmīgas karjeras, sabiedrība ir spiesta izvērtēt tradicionālos priekšstatus par lomu sadalījumu un varas attiecībām laulībās- vīrietim jāiemācas tikt vaļā no aizspriedumiem, ka katrs sievas algas pielikums padara viņu par “mīksto”, bet sievietei jāiemācas nepersonificēt naudu ar varu un vīrišķību un joprojām mīlēt un cienīt savu partneri. 


Ņemsim par piemēru sievieti vārdā A. A. Strādāja kādā vadošā IT uzņēmumā un pelna pietiekoši, lai varētu algu tērēt bezrūpīgi un atlikt no nopelnītā arī nebaltām dienām. Laikam ejot, A. karjerā sasniedza arvien jaunas virsotnes, viņas iekrājumi auga, viņa satika puisi vārdā B., un abi apprecējās. B. Strādāja veiksmīgā reklāmas aģentūrā. Viņu attiecībās viss noritēja gludi, līdz B. pameta darbu aģentūrā, lai izmēģinātu savus spēkus start-up uzņēmumā. Tā kā start-up uzņēmums pirmajos savas darbības gados nesa zaudējumus, pāra ietaupījumi saruka, un sākās sarežģījumi pāra attiecībās. A. pēkšņi kļuva par vienīgo ģimenes apgādātāju. Lai gan A. katru mēnesi pārskaitīja zināmu summu uz B. konta numuru, nejautājot, kādiem mērķiem tā tiks tērēta, bezdibenis abu partneru attiecībās padziļinājās. A. nesimpatizēja B. atkarība no viņas ienākumiem, un drīz viņa atzina, ka pati jūtoties kā vīrietis, kādu viņa vēlētos redzēt sev blakus.

 

Nauda nevar būt par vienīgo stabilu attiecību garantu, A. un B. piemērs pierāda, ka harmoniskas attiecības nevar būvēt uz naudas. Tiklīdz finansiālā situācija sašķobīsies, un nebūs neviena cita kopsaucēja pāra attiecībās, pāris šķirsies. 


B., savukārt, nejutās gluži savā ādā sajuzdams A. dominanci abu laulībā. B. atzina, ka ietaupījumiem sarūkot, katrs viņa pat vismazākais pirkums kļuva pilnībā atkarīgs no A. Šāda situācija sagrāva viņa pašapziņu, un drīz vien viņš mēģināja pašapliecināties ārpus laulības, stiprinot savu vīrietību tiekoties ar citām sievietēm.

Neviens no pāra nebija gatavs jaunajam lomu sadalījumam un varas attiecībām laulībā, tādēļ A. un B. šķiršanās bija tikai likumsakarīga. Nauda nevar būt par vienīgo stabilu attiecību garantu, A. un B. piemērs pierāda, ka harmoniskas attiecības nevar būvēt uz naudas. Tiklīdz finansiālā situācija sašķobīsies, un nebūs neviena cita kopsaucēja pāra attiecībās, pāris šķirsies. 
 

Reklāma
Reklāma

Kā rīkoties, lai šādu pārbaudījumu gadījumā pāra attiecības nesairtu?
1. Ģimenes budžeta pārraudzību veidojiet kā  komandas darbu: izvairieties no situācijām, kad tikai viens no partneriem pārrauga visu ģimenes budžetu. Uzdevumus var dalīt- viens no partneriem var pasekot līdzi nevajadzīgajiem tēriņiem, otrs var plānot nākotnes izmaksas. 

2. Izmantojiet finanšu konsultanta pakalpojumus: neitrālas personas skats no malas sniegs jums abiem objektīvu redzējumu par jūsu finanšu situāciju, kā arī palīdzēs pie ģimenes budžeta un nākotnes investīciju mērķiem strādāt komandā. 

3. Runājiet viens ar otru: izrunājiet visas šaubas un nedrošības. Ja baidāties, ka kāds no partneriem varētu nesaimnieciski rīkoties ar kopējo ģimenes budžetu, vienojieties par katram vienādu mēneša limitu tēriņiem, kas apmierina abas puses.

4. Ieviesiet darba dalīšanu arī mājas darbos: ir laiks atvadīties no stereotipiem, arī vīrietis var ielikt drēbes veļasmašīnā, nolikt gulēt bērnus un pagatavot ģimenei maltīti. Bet sievietēm, savukārt jāļauj vīriešiem uzņemties dalītos pienākumus, pat, ja viņiem tie padodas savādāk, nekā sieviešuprāt, būtu pareizi. 

5. Un visbeidzot - izveidojiet sarakstu, kādām lietām jums nebūtu žēl tērēt kopīgi iekrāto naudu un ieplānojiet kopīgu atpūtu,  ieguldiet mājokļa labiekārtošanā. Šādi kopīgi tēriņi ne vien sniegs gandarījumu, bet vienlaikus stiprinās ģimeni kā vienotu komandu ar vienotiem mērķiem un skaistiem, kopīgiem brīžiem.

 

Avots: Livemint.com