Pilsētas bērns laukos. Kā vasaru pavadīt saturīgi un atmiņā paliekoši?

Nupat, nupat liela daļa pilsētas bērnu devušies uz laukiem. Vieni tur pavadīs mēnesi vai divus, citi – visu vasaru. Jautājums, kā šo laiku pavadīt pēc iespējas interesantāk un jēgpilnāk, aktuāls ir abos gadījumos. 

Pilsētas bērns laukos. Kā vasaru pavadīt saturīgi un atmiņā paliekoši?

FOTO: Shutterstock.com

Nupat, nupat liela daļa pilsētas bērnu devušies uz laukiem. Vieni tur pavadīs mēnesi vai divus, citi – visu vasaru. Jautājums, kā šo laiku pavadīt pēc iespējas interesantāk un jēgpilnāk, aktuāls ir abos gadījumos.

 

Lai arī vasara ir atpūtas laiks, ko daudzi bērni pavada pie vecvecākiem, mammai un tētim vajadzētu padomāt par to, kā nodrošināt, lai atvases pieskatīšana šajā periodā nav tikai vecvecāku atbildība, bet kopējs uzdevums, kura rezultātā prieku gūst visi – ne tikai bērni, bet arī paši vecāki un vecvecāki. 


Vecāku un vecvecāku sadarbība 
Pirms bērni devušies uz laukiem vasaras brīvdienas pavadīt pie omītes un opīša, vecākiem un vecvecākiem būtu ieteicams pārrunāt, ko sagaida no šī laika posma, kādi būtu bērnu pienākumi, par ko parūpēsies paši vecāki un kas paliks uz vecvecāku pleciem. Ideālā variantā būtu pārdomāt iespējamo dienas režīmu un atļauto/ aizliegto lietu sarakstu, lai vecāku un vecvecāku starpā valdītu vienprātība. Piemēram, ja vecāki raugās, lai bērni vairāk ēstu augļus un dārzeņus, bet mazāk dažādus saldumus, būtu labi, ja arī vecvecāki šim jautājumam pievērstu gana lielu uzmanību. Tajā pašā laikā vecākiem vajadzētu paturēt prātā – vecvecāku mājās var būt tāda kārtībā, kādu to iedibinājuši jūsu vecāki. Tāpat mammai un tētim ieteicams apdomāt un apzināties tās labās lietas, ko vecvecāki nodod mazbērniem. Ne tikai apzināties, bet arī novērtēt un par to pateikt “paldies”. 

 

Vecvecāku iesaiste
Fakts, ka bērni dzīvo laukos pie vecvecākiem, nenozīmē, ka vecākiem arī sākušās lielās brīvdienas - viņi joprojām ir vecāki, kuru uzdevums ir parūpēties par visu nepieciešamo, lai bērnu vasara būtu gana organizēta un jēgpilna. Bērniem vasarā var noderēt galda spēļu krājumi, grāmatas, sporta inventārs, velosipēdi, arī mazliet naudas, lai vecvecāki varētu saorganizēt kādas ekskursijas un izbraucienus pa tuvāku vai tālāku apkārtni. Lai vecākiem būtu vielāk, palīgā var ņemt brīnišķīgu lietotni Bring! Shopping List, kas ir lielisks palīgs steidzīgiem ikdienas pirkumiem. Lietotne ļauj ar pirkumu sarakstiem viegli dalīties ģimenes locekļu vidū, tāpat iespējams ātri nosūtīt ziņu par kādu pēdējā brīža pirkumu. 

Mammai un tētim ieteicams apdomāt un apzināties tās labās lietas, ko vecvecāki nodod mazbērniem. Ne tikai apzināties, bet arī novērtēt un par to pateikt “paldies”. 

Būt kopā no attāluma
Ne mazāk svarīgi ir veidot kopības sajūtu ar bērniem arī no attāluma. Te lieti var noderēt tādas lietotnes kā Keepy un 23 Snaps. Varat iemācīt gan bērniem, gan saviem vecākiem bērnu vasaras veikumu – zīmējumus, veidojumus no smiltīm, sabūvētās dārza mājiņas nofotografēt ar telefonu un ievietot minētajās lietotnēs. Bērni būs priecīgi, ka varēs dalīties savos ikdienas piedzīvojumos, savukārt vecāki būs tik līdzdalīgi vasaras norisēs, cik līdzdalīgi vien var būt, esot tālumā. 

 

Regulāra sazināšanās 
Apzinoties, ka mammas un tēta loma ikviena bērna dzīvē ir neatsverama, vecākiem ieteicams atcerēties par regulāru sazināšanos ar bērniem un, protams, saviem vecākiem. Tiesa, mūsdienās, ņemot vērā dažādo tehnoloģiju klātbūtni mūsu dzīvē, tas ir daudz vienkāršāk nekā pirms gadiem trīsdesmit. Tajā pašā laikā plašā tehnoloģiju pieejamība dažkārt ļauj kļūt mazliet nevērīgiem pret tuvajiem un mīļajiem. Kā no tā izvairīties? Varat norunāt regulāru sazvanīšanās laiku, ko veltīt patiesai sarunai, kuras laikā tiek nolikti malā citi darbi un uzdevumi. Bez sazvanīšanās pa mobilo tālruni vai datora programmu “Skype”, varat izmantot arī tādas saziņas lietotnes kā “WhatsApp” un “Viber”. 

Reklāma
Reklāma

 

Sešas idejas, kā bērniem pavadīt laiku saturīgi
Pienākumi vecvecāku saimniecībā. Vasaras brīvlaiks iegūs pavisam citu vērtību, ja bērniem būs savi mazie pienākumi vecvecāku saimniecībā. Ja laukos ir mājdzīvnieki, piemēram, vistas, truši vai sivēni, bērni var būt atbildīgi par dzīvnieku pabarošanu. Tādējādi viņi ne tikai pilnveidos spējas uzņemties atbildību, bet arī iegūs papildus zināšanas par dzīvi laukos. Ja mājdzīvnieku nav, kā pienākums varētu būt kādi nelieli ravēšanas vai dārza laistīšanas darbi.

Ziemas krājumu gatavošana. Īpašu vietu bērnu vasaras norisēs var ieņemt ziemas krājumu gatavošana. Marinētie gurķi vai zemeņu ievārījums ziemā noteikti garšos daudz labāk, ja bērns būs piedalījies ogu lasīšanā un vārīšanā vai upeņu lapu plūkšanā. Lielāki bērni paši var maisīt marinādi un gatavot īpašas etiķetes burciņām.

Smilšu kaudze ēnainā vietā. Visas vasaras brīvdienas, protams, nepaies lauku darbos un darbiņos. Lielu vietu bērna ikdienā aizņems spēlēšanās. Šī nu ir lieliska iespēja izspēlēties smiltīs, kas pilsētā dažādu iemeslu dēļ mēdz būt apgrūtinoša. Tādēļ varat parūpēties, lai pagalmā ēnainā vietā būtu smilšu kaudze (jo lielāka, jo labāk!), kur bērniem kārtīgi izspēlēties – būvēt pilsētas, ceļu sistēmas, rakt alas un meklēt dārgumus. 

Dzīvošana teltī. Paši atceramies no savas bērnības, cik lieliski bija naktī gulēt teltī. Varbūt varat sarūpēt šādu piedzīvojumu arī saviem bērniem – teltī būs ne tikai izcils miegs, bet arī atmiņā paliekoši brīži, lukturīša gaismā lasot kādu grāmatu vai stāstot spoku stāstus. Pavisam lieli prieki, ja  dzīvei teltī pievienosies arī vecāki, kad nedēļas nogalēs ciemosies pie saviem vecākiem un bērniem laukos. Interesanti, ja teltis uzceļ tālāk no mājas un vakarā pie tām sakur ugunskuru un vāra īpašu zupu no pirmajiem kartupeļiem, burkāniem, zirnīšiem un pašu saķertām zivīm. Šādu mierīgu vakarēšanu laikā varat līgt vecvecākus dalīties atmiņās par saviem bērnības un jaunības gadiem. 

“Vecāku dienas”. Dienas, kad vecāki ierodas pie bērniem un vecvecākiem, jāplāno pēc iespējas interesantāk ar galveno vadmotīvu – darīt kopā. Bez kopīgas telšošanas un ugunskura kurināšanas, varat rīkot piknikus kopā ar kaimiņiem un kaimiņu bērniem, kuri arī bauda vasaru laukos. Karstā dienā varat rīkot ūdens atrakcijas – ne tikai braukt uz tuvējo ezeru vai karjeru, bet arī mākas pagalmā rīkot ūdens kaujas. Ja pie mājas ir neliels kalniņš, to varat noklāt ar plēvi, kuru regulāri nolaista ar ūdeni. Kamēr plēve ir slapja, tā kalpos kā brīnišķīgs slidkalniņš. 

Ekskursijas un ekspedīcijas pa tuvāko apkārtni. Visticamāk, jums šķiet, ka labi pazīstat lauku mājas tuvāko un tālāko apkārtni. Varbūt jūs paši tiešām esat redzējuši daudz, taču var gadīties, ka bērni visās interesantākajās apkārtnes vietās vēl nebūs pabijuši. Tādēļ noteikti ieplānojiet nelielus izbraucienus un ekspedīcijas pa tuvējo mežu, vietējo parku, upes senleju, muižas parku. Varbūt varat atrast vietējo dižkoku, milzu akmeni vai mazliet piemirstu pilskalnu. Lai vieglāk plānot izbraucienu maršrutus, varat izmantot lietotnes. Piemēram, Latvijas Valsts Mežu kartes sniedz lielisku iespēju plānot īsākas vai garākas ģimenes brīvdienas, apceļojot dzimto Latviju. Lietotnē iespējams apskatīt, kur atrodas populārākie apskates un tūrisma objekti, kur vislabāk atpūsties dabas mierā un klusumā, kā arī kur Latvijā pieejamas skaistākās dabas takas garām ģimenes pastaigām. Savukārt mobilā lietotne Dabas Tūrisms sniegs iespēju īsā laikā saplānot dienu skaistai pastaigai vai izbraucienam dabā. Lietotne sniegs atbildes uz jautājumiem – kur šodien doties vai ko darīt, jo tajā ir vairāk kā 400 dažādi dabas tūrisma galamērķi gan dabas takas, gan skatu vietas, torņi, visā Latvijas teritorijā.