Grigānu ģimenes tradīcija – mājās cepta rudzu maize. VIDEO

Maizes cepšanas gudrības Grigānu ģimenē tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Mājas saimniece Gunta stāsta, ka zināšanas par maizes cepšanu viņa guvusi no savas vecmāmiņas.
Grigānu ģimenes tradīcija – mājās cepta rudzu maize. VIDEO

FOTO: Shutterstock.com

Jau bērnībā Guntai paticis skatīties un piedalīties maizes cepšanas procesā. Kad izveidojusi savu ģimeni un pārvākusies uz jaunajām mājām, arī tur dzīvojošā babiņa cepusi maizi. Babiņa savas gudrības gan nevēlējusies vieglu sirdi nodot citiem, bet Gunta ar gudru viltību izvilinājusi un saņēmusi arī atļauju maizīti cept.

Tagad šīs zināšanas tiek nodotas nākamajai paaudzei. Kopā ar Guntu rudzu maizi cep mazmeita. Arī viņa zina, kas ir abra un mīklas mīcīšana, ka maizīte pēc izņemšanas no krāsns jāpadauza, jāapslauka ar ūdeni un jāsasedz, lai tā lēnām atdzistu.

Gunta māca, ka maizītes gatavošanā jāiegulda liela mīlestība, kā arī, esot ticīga, mīklas mīcīšanas un cepšanas laikā  jāskaita lūgšanas. Gunta stāsta: “Es varu pateikt lielu paldies tikai ar to, kas man pieder. Un man pieder mīlestība. Mīlestība uz daudziem cilvēkiem un šo mīlestību es nevaru dāvāt tikai vārdos, bet es to varu dāvāt ar savu izcepto rudzu maizes klaipu.”

 

Video skaties, kā top Grigānu ģimenes tradīcijām apveltītā rudzu maize.  

 

Reklāma
Reklāma

 

Filmas "Mājas maize" idejas autori – Rugāju novada vidusskolas komanda: Gita Daukste, Madara Paidere, Vilis Strungs. Skolotāja: Evija Konivale. 

Filmas veidotāji – LKA studenti: Ilze Zicāne, Marika Šengelija, Jānis Rubenis,  Indra Vaļeniece. 

Dokumentālā īsfilma tapusi Latvijas Kultūras kanona konkursa vidusskolēniem 2014-2015 ietvaros.