Krāsu izvēle bērnistabā: Kā krāsu izvēle ietekmē bērna attīstību

Cilvēka dzīve ir pakļauta septiņu gadu cikliem. Acīmredzami, tas parādās kā zobu pilnīga maiņa septiņu gadu vecumā un dzimumnobriešana 14 gadu vecumā. Krāsu terapijas speciāliste palīdz ielūkoties tava bērna istabā - kādas krāsas dominē bērna apkārtnē un kā tās ietekmē viņa attīstību. Šoreiz par to, kādu vēlams veidot bērnistabu mazulim no dzimšanas līdz 7 gadu vecumam. 
Bērni vecumā no 4-10 gadiem dod priekšroku sarkanajai, rozā, tirkīza un atgrūž melnu, tumši brūnu un pelēku.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Bērni vecumā no 4-10 gadiem dod priekšroku sarkanajai, rozā, tirkīza un atgrūž melnu, tumši brūnu un pelēku.

 

 

Interesanti fakti par  bērniem un krāsām

1. Sarkanā un dzeltenā ir tā dēvētās "aktīvās krāsas" - tās vairāk kā jebkuras citas krāsas ir populāras pirmskolas vecuma bērnu vidū. 

2. Īsviļņu spektra daļas krāsas (zila un zaļa) ir daudz, daudz mazāk populāras bērnu vidū.

3. Bērnu krāsu izvēles īpatnības ir iedzimtas. Pēc viņu datiem bērni vecumā līdz 1 gadam, neatkarīgi no nacionalitātes un dzīves vietas, izvēlas krāsas sekojoši: kā primāro - sarkanu, tad dzeltenu, oranžu, bet neizvēlās zilu, zaļu, violetu.

 

...nevajadzētu izmantot tapetes ar dažādiem zīmējumiem, piemēram, tumši zilas nakts debesis vai pa visu sienu sazīmētus zvēriņus, kuri nomāc bērna psihi ar savu monotonitāti...

 

4. Bērnu mīlestība pret siltajām krāsām bērnībā ļoti izteikti parādās viņu zīmējumos.

5. Drūmus, aukstus, tumšus krāsu toņus bērni izmanto tikai tad, ja pieaugušais palūdz uzzīmēt kaut ko nemīlamu un nepatīkamu. Turklāt bērns ir spējīgs paskaidrot: melns - netīrs, neglīts.

6. Bērni vecumā no 4-10 gadiem dod priekšroku sarkanajai, rozā, tirkīza un atgrūž melnu, tumši brūnu un pelēku.

7. Bērnu krāsu izvēli neietekmē dzimuma faktors!!!!

8. Bērnu krāsu izvēles īpatnības ietekmē bērna personība. Piemēram, dzīvīgs, aktīvs bērns izvēlēsies sarkanu krāsu, savukārt bērns, kuram patīk pasapņot - dzeltenu.

 

Ieteikumi par praktisko krāsu pielietošanu bērna apkārtnē

Cilvēka dzīve ir pakļauta septiņu gadu cikliem. Acīmredzami, tas parādās kā zobu pilnīga maiņa septiņu gadu vecumā un dzimumnobriešana 14 gadu vecumā. Mūsdienu psiholoģija un pedagoģija apstiprina šos novērojumus un papildina tos ar datiem par to, kā dažadu spēju attīstība izpaužas ar septiņu gadu periodiskumu. Ar bērnu pirmajā septiņgadē notiek ļoti manāmas izmaiņas, jo viņš noiet attīstības ceļu no zīdaiņa līdz pirmskolas vecuma bērnam.

 

Jāņem vērā:

Bērna attīstība pirmajā septiņgadē ir dabīgs attīstības process, un dizainera uzdevums ir nevis traucēt, bet atbalstīt šo procesu, radot pareizu apkārtni, bet nevis novēršot uzmanību no apkārtējās pasaules izziņas procesa ar spilgtām krāsām un mākslīgiem materiāliem. 

Reklāma
Reklāma

 

Ir zināms, ka jau nedzimušam bērnam piemīt spēja redzēt, un gaisma, nokļūstot caur mātes audiem, rada dzemdē tieši purpura toņa gaismu.

 

Ja runā par krāsām trīs gadus veca bērna apkārtnē, īpašu uzmanību jāpievērš purpura krāsai. Ar krāsu šo toni var attēlot tikai aptuveni, pat dabā tā ir reti sastopama. Ir zināms, ka jau nedzimušam bērnam piemīt spēja redzēt, un gaisma, nokļūstot caur mātes audiem, rada dzemdē tieši purpura toņa gaismu.

 

Psihologi rekomendē saglabāt tieši šādas krāsainības atmosfēru arī bērna dzīves pirmajos gados - tad mīlestības, drošības, stabilitātes sajūta pavadīs cilvēku visā viņa dzīves laikā.

 

Daba mājās

Dabas materiālu un objektu krāsas visvairāk atbilst, lai veicinātu pirmskolas vecuma bērnu attīstību. Tie rada tēlus līdzīgus ēnainam dārza stūrītim, pļaviņai ar smilšu kaudzi. Šie tēli veicina bērna radošomu, bet viņa fantāziju pasaule ir piepildīta ar tāda spēka krāsām, ka jebkura mākslīga krāsu gamma bremzēs viņa radošo spēku attīstību.

 

Bērnistabas interjeram jābūt orientētam uz harmonisku dabas tēlu

Bērnistabas interjerā grīdas segumam ir jābūt nekrāsotam, mēbelēm - no gaišas koksnes. Sienu krāsām gaiša karmīna toņi vai veselīgi miesas krāsas toņi. 

Svarīgi izvairīties no galējībām - no vienas puses sienas nedrīkst būt noklātas ar ideāli gludu, "kurlu" krāsu - labāk izmantot reljefainas tapetes vai caurspīdīgu daudzslāņainu krāsojumu, no otras puses nevajadzētu izmantot tapetes ar dažādiem zīmējumiem, piemēram, tumši zilas nakts debesis vai pa visu sienu sazīmētus zvēriņus, kuri nomāc bērna psihi ar savu monotonitāti. 

 

- Krāsu nianses bērns sāk atšķirt 4 vai 5 gadu vecumā, tomēr patika pret spilgtām krāsām un kontrastiem saglabājas arī pusaudža gados.

- Krāsu atšķirtspēja  bērnam attīstās pakāpeniski - vispirms iemācās atšķirt krāsas ar skaidri izteiktu krāsainību, bet neatšķir krāsu nianses. 

- Uz bērniem krāsas iedarbojas ievērojami aktīvāk nekā uz pieaugušajiem. Bērniem ļoti patīk viss košais, it īpaši sarkanā krāsa. Viss sarkanais viņiem ir skaists.

- Tomēr der zināt, ka sarkanā krāsa bērnu aktivizē, bet pēc tam nogurdina ātrāk nekā pieaugušo. Tas ir jāņem vērā, izvēloties krāsas bērna apkārtnē.

- Ja bērns ilgi uzturās telpās, kas ir krāsotas pelēkos toņos, tad tas var rosināt bērnu uz depresiju. Taču arī baltā krāsā krāsotas sienas var radīt bērnam psiholoģiskus traucējumus.

 

Raksts tapis pēc E.Goldmanes lekciju konspektiem krāsu terapijā 2013.