Uzsākam cīņu ar maijvabolēm un maijvaboļu kāpuriem!

Šogad daudzus satraucis fakts, ka maijvaboļu ir vairāk nekā citus gadus. Līdz ar to ir bažas, ka tās dārziem nodarīs lielu kaitējumu. Kāpēc šo vaboļu ir tik daudz un kā ar tām cīnīties, jautājām dārzkopības speciālistei Vitai Kalopai. 

Vienkāršākais variants, kā ar maijvabolēm cīnīties - nopurināt no kokiem un mehāniski salasīt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vienkāršākais variants, kā ar maijvabolēm cīnīties - nopurināt no kokiem un mehāniski salasīt.

 

Izrādās, nav pamata satraukumam, ka maijvaboļu šogad ir vairāk kā citus gadus, jo šo vaboļu dzīve iziet četru gadu gadu ciklu. Šajā gadā vabole sasniegusi savu brieduma pakāpi un tagad izlido. Šobrīd maijvaboļu bari barojas, pārojas, mātītes izdēj apmēram80 olas, bet pēc tam mirst. Un pēc četriem gadiem atkal būs palielināts skaits maijvaboļu.

 

Izlidojušās maijvaboles cilvēkiem nav bīstamas, tās nepārnēsā arī nekādas slimības. Maijvaboles var nodarīt kaitējumu augiem. Gados, kad šo vaboļu ir daudz, var gadīties, ka tās apgrauž koku lapas. Vienkāršākais variants, kā ar tām cīnīties - nopurināt no kokiem un mehāniski salasīt. Tā kā šīm vabolēm ir paradums lidot uz gaismu, vakarā var ārā ieslēgt kādu lampu un tad salasīt vaboles, kas ap to salidojušas. 

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā iznīcināt maijvaboļu kāpurus ir mehāniska augsnes apstrāde un kāpuru izlasīšana.

Lielāku postu par maijvabolēm nodara maijvaboļu kāpuri, kas mājo augsnē un sagrauž augu saknes. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā iznīcināt maijvaboļu kāpurus ir mehāniska augsnes apstrāde un kāpuru izlasīšana. Ja šo kāpuru ir daudz, dārziņ, ja iespējams, vajag atstāt melnā papuvē, kuru regulāri apstrādā visas vasaras garumā. Tāpat ieteicams pievērst uzmanību augiem, kas pēkšņi, neizskaidrojamu iemeslu dēļ sāk kalst. Iespējams, šī auga saknes grauž maijvaboļu kāpuri. Visbiežāk šādi nograuztas tiek zemenes. 

Reklāma
Reklāma

 

Maijvaboļu kāpurus ļoti veiksmīgi var pievilināt ar kartupeļu gabaliņiem. Kā to dara? Sagriež kartupeli gabaliņos un ierok sakņu dārzā apmēram 10 cm dziļumā. Pēc dažām dienām vietu atrok un salasa kāpurus, kas salīduši mieloties ar kartupeļiem.

 

Dārzkopības veikalos var iegādāties speciālu insekticīdu – nīmazalu, kas bremzē olu dēšanu.

Tomēr jāatceras, ka  neviens no apkarošanas veidiem simtprocentīgi nepasargā augus. Tomēr, 'šos pasākumus veicot regulāri, ir iespējams samazināt maijvaboļu skaitu.