Vai atnestais ciemkukulis uzreiz jāapēd?

Ja viesis, nākot ciemos, atnesis šokolādi vai vīna pudeli, vai tā obligāti jāatver viesību laikā? Nereti galds jau ir pilns ar saldumiem un vairākas vīna pudeles atkorķētas.

Ja viesi atnesuši saldumus, tie nebūt nav uzreiz jāapēd. Kalev publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja viesi atnesuši saldumus, tie nebūt nav uzreiz jāapēd. "Kalev" publicitātes foto.

 

Atbild IRMA KALNIŅA, etiķetes speciāliste -

Pēc etiķetes, tas nav obligāti, jo tā ir dāvana saimniekiem, un viņi paši var izlemt, kā rīkoties. Ja saimnieks iepriekš teicis, lai viesi ierodas ar kādu vīna pudeli, tad ir skaidrs, ka tā būs domāta baudīšanai viesībās, bet citādi tas nav jādara.

Latvijā esmu novērojusi, ka arī atnestā šokolādes kārba maltītes beigās parasti tiek attaisīta. Taču uzsveru, ka etiķetē šādas prasības nav.

Varbūt klients atnāk uz kādu pasākumu un atnes vīnu, un tad ir jāpadomā - ja grib izcelt klientu, var pasniegt to vīnu, ko viņš atnesis. Tikai jāpaseko, vai arī citi nav kaut ko atnesuši. Vislabāk vienkārši pateikties un nolikt malā. 

Reklāma
Reklāma

Var arī gadīties, ka atnestais vīns nemaz nepiestāv pie pasniegtā ēdiena, tāpēc tas nav uzreiz jātaisa vaļā. Ja laika gaitā vajag papildināt glāzes vai ciemiņš atnesis kādu īpašu vīnu, ko gribas pagaršot, to var darīt. Latvijā esmu novērojusi, ka arī atnestā šokolādes kārba maltītes beigās parasti tiek attaisīta. Taču uzsveru, ka etiķetē šādas prasības nav, viss atkarīgs no saimnieka ieskatiem.

 

 Jautājums un atbilde no žurnāla Dienas Ēdieni 2012/26