Kādi sodi par ātruma pārsniegšanu mūs sagaida ārzemēs

Valstis, kurās ātruma pārkāpumu var “anulēt” ar piecīša palīdzību, kļūst arvien mazāk. Arī mēs no šā saraksta izstājāmies līdz ar bēdigi slavenajiem fotoradariem. Tomēr katrā zemē sava kārtība, kas jāievēro arī iebraucējiem, raksta www.kasjauns.lv.

Šķiet, pagaidām rekords pieder kādam miljonāram, kurš par pārsniegtiem 40 km/h šķīrās no 200 000 dolāru.  Foto: Māra Pētersone.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šķiet, pagaidām rekords pieder kādam miljonāram, kurš par pārsniegtiem 40 km/h šķīrās no 200 000 dolāru. Foto: Māra Pētersone.

Izbraucot no Latvijas jebkurā virzienā, kāja automātiski stiprāk uzspiežas uz gāzes pedāļa. Iemesls ir gauži vienkāršs – tur, kur beidzas Latvija, sākas ceļi! Un pa labu ceļu tiešām grūti noturēties, nepārsniedzot atļauto ātrumu. 

 

Jau stāstījām par Somiju un Dāniju, kur sods par ātruma pārsniegšanu ir atkarīgs no jūsu vidējās mēneša algas. Jo turīgāks pārkāpējs, jo lielāks sods. Šķiet, pagaidām rekords pieder kādam miljonāram, kurš par pārsniegtiem 40 km/h šķīrās no 200 000 dolāru. 

 

Kanādā parasti pret ātruma pārkāpējiem izturas ar iecietību. Tradicionāli par šādu pārkāpumu var tikt pie 1000 dolāru liela naudas soda. Taču reizēm policistiem “sanāk skrobe”, un kāds motociklists, braucot cauri ciematam Albertā ar 260 km/h, nopelnīja 12 000 dolāru lielu naudas sodu. 

 

Anglijā un vēl dažās valstīs sods par ātruma pārkāpumu parasti ir tik liels, par cik kilometriem ātrums pārsniegts. Tā kā angļi ir likumpaklausīgi, tad reti kad sods pārsniedz 100 dolāru robežu. Tiesa gan, arī šeit var tikt pie prāviem sodiem, ja izrāda izteiktu necieņu pret likumu. Pirms pieciem gadiem kāds Porcshe 911 vadītājs šķērsoja nelielu ciematiņu ar ātrumu 275 km/h un nopelnīja sodu 8000 dolāru apmērā. 

 

Amerikā reti kad sods pārsniedz 1000 dolāru robežu. Taču ne visā Amerikas Savienoto Valstu teritorijā. Dažās pavalstīs var tikt pie krietniem sodiem par nelielu ātruma pārkāpumu. Piemēram, Virdžīnijas pavalstī tikai par 15 km/h lielu ātruma pārsniegšanu sods būs 2500 dolāru. Starp citu, vairākās pavalstīs par vērā ņemamu ātruma pārkāpumu var nokļūt pat aiz restēm. 

Portugālē policijas ekipāžas ir apgādātas ar mobiliem bankas automātiem. Tiem, kas nevar norēķināties uz vietas, nav atļauts turpināt satiksmi.

Francijā, Šveicē un Itālijā gandrīz vienlīdz skarbi izturas pret ātruma režīma neievērotājiem. Pat bez īpašām pūlēm te var saņemt soda kvīti līdz pat 2000 dolāriem. Portugālē policijas ekipāžas ir apgādātas ar mobiliem bankas automātiem. Tiem, kas nevar norēķināties uz vietas, nav atļauts turpināt satiksmi. 

Reklāma
Reklāma

 

Austrālijā ātruma pārkāpējiem ir daudz vieglāka dzīve nekā Amerikā vai Eiropā. Ceļu te daudz un gari, tāpēc tos izkontrolēt ir praktiski neiespējami. Tiesa gan, pilsētās par ātrumu pārniegšanu sods var būt pat līdz 850 dolāriem. Turklāt, ja sods netiks samaksāts, svešzemniekam iebraukšana Austrālijā tiks liegta. 

 

Holandē jābūt īpaši uzmanīgam. Pārkāpjot ātrumu saprāta robežās, sods būs līdz 800 dolāriem, taču, divreiz pārsniedzot atļauto ātrumu, jārēķinās ar sēdēšanu cietumā un konfiscētu auto. 

 

Vācijā ātras braukšanas cienītāji var justies kā paradīzē! Vienīgā vieta pasaulē, kur daudzviet maģistrālēs vispār nav ātruma ierobežojuma. Un arī tur, kur ierobežojumi ir, sodi nav lieli un nepārsniedz 600 dolāru. 

 

Krievijā viss ir daudz vienkāršāk. Maksimālais sods, ko var saņemt par ātruma pārkāpumu, ir aptuveni 85 dolāri. Vietējiem iedzīvotājiem par ātruma pārsniegšanu vairāk nekā 60 km/h vēl jāšķiras no autovadītāja apliecības uz laiku no četriem līdz sešiem mēnešiem. 

 

Teksts: Gints Gavers, www.kasjauns.lv