13 dažādi ieteikumi skolēna istabas pārkārtošanai

Ikvienam skolēnam ir nepieciešama maksimāli ērta darba un dzīves vide mājās. Ja skolēnam atvēlēta istaba, tad ir visdažādākās iespējas tās uzlabošanai, turklāt ļoti, ļoti daudz ir iespējams paveikt pašu rokām, neiesaistot meistaru. Bet obligāti vajadzētu ņemt vērā pašu galveno – šeit dzīvos skolēns ar savu gaumes izjūtu un vajadzībām. Iesaka dizainere Kristīna Jakovļeva.

Ja ģimenē ir pirmo klašu skolēns, varbūt šis ir īstais laiks istabu rotājumus ar taurenīšiem un zaķīšiem nomainīt pret ko nopietnāku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ģimenē ir pirmo klašu skolēns, varbūt šis ir īstais laiks istabu rotājumus ar taurenīšiem un zaķīšiem nomainīt pret ko nopietnāku.

 

Pirms sākt uzlabošanas darbus istabā, pārrunā ar skolēnu viņa vēlmes, brīvā laika pavadīšanas paradumus, dzīvesveidu utt. Ja, piemēram, pie tava bērna regulāri ierodas labāko draugu bariņš, tad labāk būtu istabu nepieblīvēt pilnu ar mēbelēm, lai paliktu vietiņa, kur sasēsties draugiem – varbūt drēbju skapim vieta atrodas kādā citā telpā. 

 

Iespējams, sarunas un pārrunas ar bērnu ceļu līdz istabas jaunajam izskatam var darīt mazliet sarežģītāku, toties lielāks garants, ka jaunais cilvēks būs apmierināts ar rezultātu un ka viņš jutīsies novērtēts, jo ļauts iesaistīties procesā. Vēl vairāk – varat savu skolēnu iesaistīt visos istabas pārveides plānošanas, remonta materiālu, interjera priekšmetu iegādes darbos, kā arī pašā remonta procesā. Viņam tā būs jauna pieredze, bet vecākiem – iespēja darboties kopā. Palūko – varbūt remontā gatavs piedalīties arī kāds no tuviniekiem vai arī bērna labākajiem draugiem.

 

1. Ja paredzēts mainīt gan sienu krāsu, gan grīdas segumu, jau veikalā var saņemt ieteikumus saskaņotiem risinājumiem. Pamatā ir izvēlētas aktuālās tapešu kolekcijas, kam pieskaņots, piemēram, lamināta tonis.  

 

2. Ja skolēns pirmo gadu uzsāk skolas gaitas, vai ir pirmo klašu audzēknis, iespējams, ir īstais brīdis, lai nomainītu interjeru, kas bijis raksturīgs bērnistabai. Tas gan nav strikti noteikts, un varbūt mazais gudrinieks ar saviem mīļotajiem multfilmu varoņiem sadzīvos vēl pat pāris gadu, bet varbūt tiešām šis ir brīdis, lai atvadītos no tapetēm ar lācīšiem un mēnestiņiem, aizkariem ar populāru multfilmu varoņiem un līdzīga stila interjera priekšmetiem, mēbelēm. 

Sienas var arī krāsot. Te skolēns var radoši piedalīties, pats izgatavojot, piemēram, šablonus, kurus piestiprina pie sienas un ar atšķirīgu krāsas toni krāso, radot zīmējumus. 

3. Ja jūsu izvēle ir par labu klasikai ar neitrāliem toņiem bez uzmācīgām un greznām detaļām, tad telpā labi iederēsies dabīga koka mēbeles, lina aizkari. Interjera elementus var pieskaņot jau nopietnākām tēmām, kas saistās ar jūrniecību, aviāciju, dabu utml. 

 

4. Skolniecei derēs arī romantiskais stils, bet jāuzmanās, lai vēl mazas meitenes istabu nepārvērstu par buduāru. Praktisks, gaišs, moderns stils, ko var veidot, izvēloties tapetes ar ziedu motīvu kombinācijā ar modernām lamināta vai finierēta koka kubiskām mēbelēm. Piemēram, ir pieejamas matētas tapetes ar iespiestiem, vijošiem ziediem vai ģeometriskām līnijām, kuras var izvēlēties visai vai daļai no istabas. Te piestāvēs grīdas segums gaišos toņos, arī ietonēts pelēkos vai brūnos toņos(moka, kafija ar pienu). 

 

5. Ja mājoklis jau kopumā ieturēts modernā pilsētas stilā, loģiski, ka arī skolēna istaba varētu būt līdzīga – košas svītras, kontrastējoši toņi, bet jāuzmanās, lai ar košumu nepārsātinātu interjeru tiktāl, ka istabas saimniekam vai saimniecei rastos pārlieku liela trauksmes sajūta. Skolēna istaba tomēr ir vieta, kur jāspēj koncentrēties zinību apguvei, lasīšanai, un, protams, tā ir vieta kur atpūsties. Šāds stils būs piemērotāks īpaši vecāku klašu skolēniem. 

 

6. Sienas var būt arī pilnīgi baltas vai arī vismaz viena no tām vienkrāsaina. Akcentam viegli izmantojama ir interjera dekorēšanas uzlīme, ko skolēns pats var līdzēt uzlīmēt. Ja tā pēc laika apniks, varēs izvēlēties ko jaunu, neveicot istabas remontu. Telpas atsvaidzināšana ar interjera dekorēšanas uzlīmēm vairāk iederēsies vienkāršos un nepārblīvētos telpu interjeros, kalpojot kā košs akcents. Tās izceļas uz vienkrāsainām, īpaši uz baltām sienām. Ražotāji parūpējušies par visdažādākajiem ornamentiem, ziediem, automašīnām, priekšmetu attēliem, uzrakstiem. Pašam atliek izvēlēties to, kura patīk un veidot kompozīciju no viena vai vairāku veidu interjera dekorēšanas uzlīmēm. 

Kopīgi var pārkrāsot plauktus, skapīšus, rakstāmgaldu. Ja skolēns jau ir pusaudža gados, šo darbu var uzņemties pats. Turklāt pastāv iespēja apgūt ko jaunu, izmantojot dekupāžas tehniku.

7. Sienas var arī krāsot. Te skolēns var radoši piedalīties, pats izgatavojot, piemēram, šablonus, kurus piestiprina pie sienas un ar atšķirīgu krāsas toni krāso, radot zīmējumus. Te var dot vaļu izdomai un veidot vienu centrālo zīmējumu vai arī, piemēram, sienas bortiņu ar sīku rakstu. Var krāsot vienu sienu joslās vai līmēt tapetes joslās, variējot ar joslu platumiem utt. 

 

Reklāma
Reklāma

8. Ar speciālām lampām var izgaismot pie sienas izvēlēto sienas fotogrāfiju, skolēna zīmējumu vai kādu gleznu. 

 

9. Jāpārskata telpaugu kolekcija, varbūt ir iespēja to papildināt ar ko jaunu. Ja bērna istaba reizēm kalpo, lai padauzītos ar vienaudžiem, tad labāk atturēties no kaktusu, indīgu augu izvēles, kā arī podu novietošanas uz plauktiem un citviet, no kurienes tie varētu viegli nokrist. Iespējams, tieši otrādi – no kādiem augiem jāšķiras, lai tie nepārblīvētu skolēna istabu. Izlasi rakstu Indīgie istabas augi, kas apdraud tava bērnu 

 

10. Kopīgi var pārkrāsot plauktus, skapīšus, rakstāmgaldu. Ja tava atvase jau ir pusaudža gados, šo darbu var uzņemties pats. Turklāt pastāv iespēja apgūt ko jaunu, izmantojot dekupāžas tehniku un pārkrāsotās mēbeles atdzīvināt šajā senajā tehnikā (noder arī būvniecībā izmantojamie materiāli), izmantojot interjeram atbilstoša raksta salvetes vai rīspapīru. Izlasi rakstu Dekupāža ar būvniecības materiāliem. Gatavošana pa soļiem 

 

12. Interjeru var papildināt ar dažādām modulējamām sistēmām un iekārtām, kas kalpo kā skapji, plaukti. Nav noslēpums, ka kārtība ne vienmēr iet roku rokā ar spuraino skolas vecumu. Taču, ja skolēna rīcībā būs dažādas kastes, grozi, lādes, kur salikt drēbes un mantas, šie priekšmeti noteikti palīdzēs organizēt kārtību istabā. 

 

13. Ja pusaudzim ir paradums klausīties skaļu mūziku, var iegādāties zem tapetēm līmējamu skaņas izolāciju, kas ir pieejama visdažādākajā biezumā. 

 

 

IZLASI ARĪ:

Kādu krāsu izvēlēties bērna istabai 

Rakstāmgalda izvēle un darbavietas iekārtošana skolēnam

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skaties, kā sava bērna istabu tu vari iekārtot pēc individuāla pasūtījuma!

Mēbeļu izgatavošanu piedāvā mēbeļu salons "Davanti", www.davanti.lv

Skolēna istabas bilžu galerija:

"Davanti": Mūsu uzņēmuma mērķis ir radīt jums tādu vidi, kādu jūs vēlaties. Radīt jums to, par ko jūs sapņojat.