Kādam jābūt skolēna rakstāmgaldam, krēslam un darba vietas apgaismojumam. Fizioterapeites ieteikumi

Skolēna darba vietai ir jābūt gaišai, ērtai un funkcionālai. Lai to panāktu, jāiegulda gan izdoma, gan jāņem vērā praktiski risinājumi, jo parasti skolēna darba vieta atrodas vienā telpā, kas sevī apvieno gulēšanas, ģērbtuves, mācību, izklaides un atpūtas telpas funkcijas.

Svarīgākais nosacījums, kas jāievēro, iekārtojot skolēna darba vietu - lai būtu ērti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Svarīgākais nosacījums, kas jāievēro, iekārtojot skolēna darba vietu - lai būtu ērti.

Pirms iegādāties rakstāmgaldu, vajadzētu izplānot, kur mazā skolas bērna istabā galds atradīsies un kā būs izkārtotas pārējās mēbeles. „Tad varēs saprast, kur atradīsies darba galds, cik lielu vai mazu to var izvēlēties. Vislabāk darba vietu plānot pie loga, kur ir dabīgais dienas apgaismojums. Tāpat jāzina, vai skolēna istabā atradīsies dators, jo tad rakstāmgaldu jāparedz lielāku, lai būtu vieta mācībām,” rekomendē "K-Rauta" dizainere Kristīna Jakovļeva.

 

Rakstāmgalda izvēle

Rakstāmgaldi ir dažādu formu un no dažādiem materiāliem. Izvēle var būt par labu gan laminātam dažādos toņos, gan beicētam masīvkokam. Arī galda virsmu malas var būt dažādas – taisnas, noapaļotas, slīpas. Skolēnam gan ērtākas būtu noapaļotas malas, jo, ja galda mala ir bez asiem stūriem, tad tas nenospiež rokas, samazinās traumu iespējamība utml. Labi, ja darba galdam ir papildus atvilktne vai plaukti, kur salikt dažādas lietas. 

 

Interesanti var izmantot atvilktņu bloku uz ritentiņiem, kas dažkārt nāk rakstāmgaldam komplektā vai ir nopērkams atsevišķi. „Ikdienā tas atrodas zem darba galda, bet to var izmantot arī kā papildus darba virsmu mācību materiālu izvietošanai un viegli var pārtapt par galdiņu spēlēm, ja pie skolnieka atnāk ciemiņi,” pamāca dizainere K. Jakovļeva. 

 

Bērnam būs vieglāk darboties un uzturēt kārtību, ja blakus darba vietai ir izvietoti plaukti. Tos var izvietot pie sienas (vai nodalīt kādu telpas daļu). Plaukti skolēnam noder, lai saliktu mācību grāmatas, spēles. Var novietot arī kādu ierāmētu fotogrāfiju, skolā gūtos apbalvojumus, no tuvākiem vai tālākiem ceļojumiem atvestus suvenīrus u.c. lietas. 

 

„Galdam ir jābūt tik augstam, lai, sēžot pie tā, uz galda var ērti atbalstīt elkoņus,”

 

rekomendē ārste fizioterapeite Baiba Auziņa, norādot, ka vissvarīgākais nosacījums bērna darba vietas iekārtošanā – lai mazajam skolēnam būtu ērti. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Kādam ir jābūt skolēna krēslam?

Skolēna darba vietā liela loma ir arī krēslam. Izvēloties krēslu, ieteicams, lai:

  • krēsls būtu regulējams uz ritentiņiem;
  • krēsla muguras atzveltne ir ērta, ar regulējamiem roku balstiem, kas palīdz balstīt plecus un apakšdelmus. „Ja pie galda ir jāsēž ilgi, ļoti svarīgi, lai krēslam būtu roku balsti, pretējā gadījumā tiek savilkti pleci un kakls,” teic fizioterapeite B. Auziņa. 
  • krēsla audums ir viegli kopjams;
  • sēdēšana pie darba galda būtu ērta - skolēna kājas saliektas 90 grādu leņķī (var izmantot kājsoliņu, tāda poza mazina spiedienu uz augšstilbiem). 
  • lai saudzētu grīdas segumu no nodiluma, ko rada krēsls uz ritentiņiem, ir pieejami speciāli paklāji.

 

Darba vietas apgaismojums

"Skolēna darbavietā nepieciešama galda lampa. Istabā vajadzīga centrālā lampa. Ja bērnam ir paradums lasīt vai pat lietot datoru gultā, būtu labi, ja neliela lampa apgaismotu arī šo vietu," iesaka dizainere Kristīne Jakovļeva. 

Papildinot par apgaismojuma izvēli skolēna istabā, fizioterapeite baiba Auziņa teic, ka, ja istabā ir tumšs, tad, strādājot pie galda, ir jābūt ieslēgtai ne vien galda lampai, bet arī istabas lielajam apgaismojumam. 

Citiem vārdiem – lai visā istabā būtu vienmērīgs apgaismojums, un acis nepagurtu no kontrastiem. "Ja bērns raksta ar labo roku, tad galda lampas gaismas ir jākrīt no kreisās puses; ja raksta ar kreiso roku, attiecīgi - no labās puses. Tas tāpēc, lai ēna nekristu tieši uz to vieut, kur jāraksta," pamāca B. Auziņa.

 

Citi fizioterapeites Baibas Auziņas ieteikumi:

  • Pavēro, vai bērns pie rakstāmgalda nesēž ar sakrustotām kājām! Tādējādi tiek nospiesti asinsvadi. Visbiežāk kāju krustošana ir ieradums, tāpēc vecākiem jāpalūko, vai gadījumā paši pieraduma pēc nekrusto kājas, un nu bērns to neapzināti kopē. 
  • Nereti jaunieši ar savu laptopu pārceļas mācīties gultā. Var šķist, ka gultā būs ērtāk, taču nē – pareizāk strādā pie datora būtu, atrodoties pie galda. 
  • Ja izveidojies pieradums laptopu turēt klēpī, raugi, lai āda un dators nebūtu tiešā kontaktā! Laptopu apakšas ar laiku sakarst, un šis karstums var radīt izmaiņas ādā. 

Saistītie raksti