Uzturam kārtībā sētu ap māju!

Sēta ap māju ne tikai palīdz justies droši savā teritorijā, tai nereti ir arī dekoratīva nozīme. Sētas var būt gatavotas no dažāda materiāla – cementa un akmeņiem, metāla, arī no koka. Ko darīt, lai koka sēta vienmēr izskatītos kā jauna? Par to šajā rakstā!

Foto no SIA BIKO-LAT arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no SIA "BIKO-LAT" arhīva.

Robeža vienmēr ir kaimiņu diskusiju avots. Vairumā gadījumu sēta starp diviem īpašniekiem pieder vienam saimniekiem. Ja neesat pārliecināts, kam sēta pieder – jums vai jūsu kaimiņam, ieskatieties dokumentos. To ir vērts noskaidrot jau pirms apmešanās jaunā īpašumā, īpaši, ja sētas vai sienas ir sliktā stāvoklī. Parasti jums ir jārūpējas par sētu, kas ir pa labi, raugoties uz sava īpašuma aizmugurējo robežu no jums, bet par sētu, kas ir pa kreisi no jums, rūpēsies kaimiņš, kurš tur dzīvo.

Sēta pie pamatnes ir sākusi trupēt
Ja augsnes līmenis pie sētas apakšējās daļas paaugstinājies, sētas daļas trupēšana ir gandrīz nenovēršama. Tāpēc regulāri pārbaudiet, vai augsne nenonāk kontaktā ar sētas apakšējo daļu, jo mitruma ietekmē sētas dēļi drīz vien sāks trupēt. Ja ir jau par vēlu, nāksies nomainīt atsevišķu sētas posmu vai pat visu sētu. Centieties nodrošināt gaisa cirkulāciju sētas apakšējā daļā. Lielā mērā sētas dēļu trupēšanu var novērst, ja pirms sētas posmu iestiprināšanas starp stabiem uzbērsiet grants kārtu. To var mēģināt izdart arī zem jau esošās sētas,  tomēr tas ir daudz sarežģītāk. Grants neļauj sētai saskarties ar zemi, ka arī neatstāj spraugu, pa kuru varētu izspraukties kaimiņu suns. Dēļu sēta regulāri jāapstrādā ar koka konservantu. Mūsdienīgi antiseptiķi, kas veidoti uz ūdems bāzes, ir daudz piemērotāki nekā kreozots, kas var būt toksisks augiem un indīgs cilvēkiem.

Betona un metāla balsti
Lai gan koka stabi izskatās pievilcīgi, tie mēdz trupēt. Ja stabu pamatne nav kontaktā ar slapju augsni, to mūžs būs garāks. Ja koka stabs jau ir sācis trupēt, var nozāģēt bojāto daļu, bet atlikušo staba daļu piestiprināt ar spēcīgām skrūvēm pie betona balsta, kurā ieoriekš ieurbti caurumi. Pēc tam betona balstu var iebetonēt zemē. Šī ir laba metode, jo stabs atrodas atststu no mitras augsnes un neturpina trupēt. Var nomainīt arī visu stabu un piestiprināt to pie betona balsta. Protams, varat arī vienkārši nomainīt stabu un iestiprināt to betona pamatos, iepriekš izrokot laukā jebkuras vecā staba paliekas. Akmeņi zem betona uzlabos drenāžu un paildzinās staba mūžu. Tomēr iebetonēti stabi nekalpo tik ilgi kā tie, kas ir uz betona balstiem, un tos ir grūtāk atjaunot. Kā alternatīvu betona pamatiem var izmantot piramidālus metāla balsus, kuru galā ir uzmava staba iestiprināsanai. Lai uzmavas augšdaļa, kad ar vesri dzīsiet to zemē, nebojātos, aizsargājiet to ar koka dēlīti. Ievietojiet stabu uzmavā un pienaglojiet vai pieskrūvējiet to. Akmeņainā augsnē metāla balsta smailais gals var salocīties vai sagriesties, tāpēc to vēlams iestiprināt betonā.

Daži knifiņi
Metode, kā piestiprināt sētu pie stabiem, ir atkarīga no sētas tipa. Sētas paneļi vai nu būs jāievieto staba izveidotā gropē, vai sētai no horizontāli novietotām detaļām to smailie gali jāiestiprina stabos, iepriekš izveidojot caurumus. Iespējams arī nopirkt metāla kronšteinus, kuros var iestiprināt sētas paneļus. Lai radītu dekoratīvu efektu, var iegādāties dažādas formas un dizaina režģus, piemēram, ar izliektu vai ieliektu augšu. Kad režģis ir piestiprināts, varat panākt, lai sēta, režģis un stabi veidotu vienu veselu objektu. Nokrāsojiet tos ar kokam paredzētu krāsu.

Augstas sētas
Ja dārzs ir viegli pārredzams, jūs varbūt gribēsiet žogu paaugstināt, neradot lieku ēnu. Ja nolemjat veidot augstāku sētu, vispirms noskaidrojiet, vai tas ir likumīgi. Pirms nomaināt sētu pret augstāku vai pievienojiet esošai sētai režģi, noskaidrojiet savā pašvaldībā, vai tas nebūs noteikumu pārkāpums. Vairumā gadījumu maksimālais sētas augstums starp dārziem ir 1,8 m. Tomēr ņemiet vērā, ka augstas sētas, kas nelaiž cauri gaismu, neveicina labas kaimiņattiecības.

Režģa pievienošana
Režģa izvietošana sētas augšgalā ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā palielināt noslēgtību, īpaši, ja sētu apaudzē ar vīteņaugiem. Lai piestiprināru režģi, var izmantot koka dēli, kas pienaglots pie jau esošās sētas stabiem, un režģi pieskrūvēt vai nu tieši pie stabiem, vai pie to pagarinājuma. Lietojiet galvanizētas naglas un skrūves, jo tās nerūsē. Ja izmantosiet stabu pagarinājumus, neaizmirstiet stabu galos izveidot "cepurītes", lai radītu pabeigtības iespaidu. Lai paaugstinātu sētu,  var iegādāties metāla stabu paaugstinājumus. Tie ir metāla uzmavu veidā, kas pieguļ pie esošo sētu stabu galiem un ļauj pie stabiem piestiprināt režģi. Trūkums ir tas, ka stabu pagarinājumi ir labi redzami un starp sētu un režģi ir sprauga. To var novērst, iestādot vīteņaugus. Kad tie sakuplos, defekti nebūs redzami.


Raksta publicēšanu atbalsta SIA BIKO-LAT, kas šobrīd ir viens no vadošajiem kokmateriālu eksportētājiem Latvijā, kas ražo žāvētus, ēvelētus kokmateriālus, apdares un terases materiālus, sētas, dārza mēbeles, bērnu laukumiņus, koka logus un durvis, kā arī koka paneļu mājas. SIA BIKO-LAT veic arī kokmateriālu un to izstrādājumu spiediena impregnēšanu, kas palielina kokmateriāla izturību un pretestību pret mitrumu, puvuma sēni un koka struktūras bojājumiem no kaitēkļiem.
• Jau daudzus gadus uzņēmums atbalsta jauniešu izglītību un attīstību, ziedojot līdzekļus Vītolu fondam, kas izsniedz stipendijas Latvijas augstskolu studentiem. No 2003. gada decembra SIA BIKO-LAT ir uzņēmusies atbildību par veselām trim stipendijām, kas tiek piešķirtas Valmieras rajona jauniešiem.
SIA BIKO-LAT regulāri atbalsta sporta kluba „Kocēni” florbola komandas, sekmējot inventāra iegādi, kā arī piedalīšanos dažādos turnīros. Dāmu konkurencē Kocēnu sporta kluba meitenes jau ir izcīnījušas 5 Latvijas čempionu titulus.
SIA BIKO-LAT ir sniedzis savu atbalstu arī Kocēnu novada, Kocēnu pagasta pamatskolai grāmatu un inventāra iegādē.

Produkciju skaties: www.bode.biko.lv

Avots: P. Grīnvuda. Ko un kā pareizi darīt dārzā. R.: Zvaigzne ABC, 2001.
 

Reklāma
Reklāma