Mājdzīvnieks krokodils?!

„Ja gadās ieraudzīt balto lāci, nav ko brīnīties, jo tie ir pārdošanā,” jautāts par nesen Daugavpils rajona Demenes pagasta atkritumu izgāztuvē Cinīši atrastā mirušā krokodila izcelšanos, portālam www.kasjauns.lv atbild Daugavpils zooloģiskā dārza direktors Mihails Pupiņš.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šobr­īd mirušais apmēram divus gadus vecais, 70 cm garais krokodils ievietots Daugavpils universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta ledusskapī. Zinātnieki secinājuši, ka tas dzīves laikā ir labi barots un nav slimojis. M.Pupiņš pieļauj, ka dzīvnieks sakodis saimnieku vai miris un­ tad izmests, par ko liecina tas, ka dzīvnieka ķermenis bijis ievīkstīts lupatās. Vēl nesen krokodilu kaimanu mazuļi bija nopērkami gandrīz visos Latvijas zooveikalos un maksāja virs Ls 500. M.Pupiņš pats pamanījis, ka ķirzakām līdzīgie krokodilēni bijuši tirgošanā zooveikalā Zoo veikalā Origo blakus Rīgas Centrālajai stacijai. Viņš skaidro, ka šos dzīvniekus pavairo vairākās fermās dažādās pasaules valstīs.

Krokodils nav pieradināms ar glaudīšanu un barošanu. Tas ir kā citplanētietis. Pēc dažiem gadiem dzīvnieks jau ir saimnieka lielumā un to agri vai vēlu var sakost.

 

Reklāma
Reklāma

„Kamēr ir mazs, krokodilēns līdzinās ķirzakai, bet jāņem vērā, ka dzīvnieks ātri aug, pēc gada var iekost pirkstā, bet pēc diviem savainot saimnieku. Krokodils nav pieradināms ar glaudīšanu un barošanu. Tas ir kā citplanētietis. Pēc dažiem gadiem dzīvnieks jau ir saimnieka lielumā un to agri vai vēlu var sakost.” Krokodilu kaimani izaug līdz 2 -2,5 metriem. Savukārt dabā lielākie ir 5-7 metrus gari un nesakošļājot var norīt cilvēku. „Zinu cilvēku, kuru ļoti nopietni sakoda krokodils, bet pirms tam viņš to bija gadiem turējis mājās, bučojis: „Moja kiseņka!”(Mans kaķīti, kaķīti!),” stāsta M.Pupiņš.

Parazīti apdraud vietējās sugas
Šis nav pirmais gadījums, kad atrasts krokodils. Pirms dažiem gadiem Nīlas krokodils atrasts Olainē. Arī Daugavā pie Daugavpils redzēts krokodils. „Noķert to, protams, neizdevās. Visticamāk, aizgāja bojā,” saka M.Pupiņš. Ukrainā kādā ezerā visu vasaru mierīgi dzīvojies krokodils. „Cilvēki nejēdz ko dara. Pirmkārt, tas ir aizsargājams dzīvnieks. Otrkārt, tas pārnēsā parazītus un, izlaižot dabā dzīvnieku, tiek izplatīti arī parazīti, kas ir bīstami citiem rāpuļiem. Polijā atrastajās asinskārajās zivtiņās piraijās atrastas Amazones cērmes. Kā tās apdraud Eiropas faunu, nav zināms. „Eiropā izmirst abinieki, jo dabā nonāca Āfrikas vardes, kas slimoja ar sēnīšu slimību, kas tās saimnieces nenogalina, bet Eiropas abiniekus iznīcina. Eiropā pirmo reizi pēc dinozauru izmiršanas sāka masveidā izmirt vardes. Bez tā, ka žēl dzīvnieka, nezinām kas viņam iekšā.” Arī Daugavpilī dīķī tika atrasta piraija,  Baltkrievijā 10, citviet pa 5 vai vairāk, jo šīs zivis ir bara dzīvnieks. „Cilvēku bezatbildība, turot eksotiskus dzīvniekus, ir neiedomājama,” saka M.Pupiņš. Daugavpils mežā redzēts žņaudzējčūskai līdzīgs radījums, bet pirms dažiem gadiem uz ceļa automašīna pārbrauca 2 metru garai īstai žņaudzējčūskai. „Amerikā Sibīrijas tīģeru mājās ir vairāk nekā dabā. Liekas, neticama statistika, vai ne? Bet tā ir. Tīģerus tur kā jūras cūciņas. Zinu, ka Daugavpilī mājās ir vēl divi krokodili.”
Tikmēr Daugavpils zoodārzā vienā mierā mīt trīs krokodili.

Autore: Evija Hauka, www.kasjauns.lv