Kapseļu ielas bērnunama puisēnam - pirmie Ziemassvētki ģimenē

Daudzi bērni institūcijās pavadījuši visu bērnību, vairāki simti institūcijās dzīvo joprojām. Taču pateicoties cilvēkiem, kas ir gatavi to mainīt, šogad daudziem bērniem dzīve apgriezusies kājām gaisā. Un bērni ieguvuši visdārgāko – kopā būšanas prieku ģimenē un arī pirmo Ziemassvētku sajūtu īstās mājās.  

FOTO: Shutterstock.com

Divu mēnešu vecumā Rīgas, Kapseļu ielas bērnunamā nokļuva kāds puisēns. Viņš tur nodzīvoja nepilnus sešus gadus. Šie Ziemassvētki viņam ir īpaši, jo tieši šogad viņš iepazinās ar savu audžuģimeni.

“Viņam tā būs pirmā reize. Faktiski viss - pirmo reizi. Viņš šogad ir daudz ko pārdzīvojis. Pirmoreiz lidojumu, Melno jūru, Pēterburgu, Lietuvu, Tallinu,”  stāsta audžumamma Ilona Vasiļevska.

Šogad tā nav pirmā eglīte, ko zēns pušķo. Taču ir pirmā, ko viņš pušķo savās mājās – audžuģimenē pie Ilonas un Vladislava. Ilona saka – viņi ir kopā pa īstam. Lēmums kļūt par audžuģimeni ir lolots gadiem.

Kapseļu ielas bērnunams bija pievērsis Ilonas uzmanību, vēl pirms rubrikā “Sistēmas bērni” raidījums “Aizliegtais paņēmiens” bija izgaismojis tur notiekošo. Gadiem braucot garām ar velosipēdu, Ilona bija vērojusi šo iestādi.

“Nekādi nevarēju ieraudzīt nevienu bērnu tur, un visu laiku tā kā gribēju… ņemot vērā manu iepriekšējo pieredzi, gribēju redzēt, kas tur dzīvo, kas tur notiek un tāpēc es uz turieni aizgāju,” stāsta Ilona.

Pērn decembrī Ilona pieteicās kļūt par brīvprātīgo. Savu audžubērnu Ilona satika aprīlī. Jau jūnijā zēns sāka dzīvot ģimenē. Vladislavs saka – ģimene vairs nevar iztēloties dzīvi bez mazā puikas.

“Viņš pats mani izvēlējās, teiksim, jo tur bija daudzi brīvprātīgie. Un viņš tā kā pieķērās, es arī viņam, un tā arī sanāca,” atklāj Ilona.

Reklāma
Reklāma

Dzīve sistēmā ir atstājusi pēdas. Ilona saka – viss notiek pamazām. Bērns, kam nebija zinātkāres, sāk pārvērsties.

Nomainoties vadībai, visa gada garumā bērnunams ir meklējis bērniem ģimenes. Un daudziem tas ir izdevies. Šie svētki pavisam atšķirīgi ir daudziem bijušajiem bērnunamu bērniem.  

 

Visu sižetu iespējams noskatīties šeit

Avots: LSM.lv