Kur un kā jāiesniedz papīri, lai oficiāli reģistrētu bērna tēvu dzimšanas apliecībā?

Jautā kāda māmiņa: "Gribēju uzzināt, cik maksā paternitātes noteikšana, ja gribu bērnam tēti ierakstīt dzimšanas apliecībā? Un vai es to drīkstu, piemēram, darīt viņa novada dzimtsarakstu nodaļā, jo mēs dzīvojam dažādos novados?"

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atbild adopcijas jautājumu konsultante Ivita Krastiņa: "Civillikuma 155.pants paredz, ka paternitātes atzīšana notiek, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Paternitātes atzīšana noformējama ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Iesniegumu paternitātes atzīšanai var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai jau pirms bērna dzimšanas.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35.panta otro daļu kopēju paternitātes atzīšanas iesniegumu un citus dokumentus, kas apliecina Civillikumā paredzēto personu piekrišanu paternitātes atzīšanai, bērna vecāki iesniedz dzimtsarakstu iestādei. Paternitātes atzīšanas iesniegumu var iesniegt viens no vecākiem, ja klāt neesošā tēva vai mātes paraksta īstumu paternitātes atzīšanas iesniegumā apliecinājusi dzimtsarakstu iestādes amatpersona, zvērināts notārs, bāriņtiesa vai karjeras konsulārā amatpersona.

Neskaidrību gadījumā lūdzu sazināties ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu – 67226222.

Reklāma
Reklāma

Lūdzu ņemt vērā, ka izmaiņas normatīvajos aktos spēkā stājušās 2013.gada 1.janvārī (līdz 2013.gada 1.janvārim spēkā bija norma, kas paredzēja, ka abu vecāku parakstītu paternitātes atzīšanas iesniegumu vai tā tiesas sprieduma norakstu, ar kuru noteikta paternitāte, iesniedz dzimtsarakstu nodaļai, kurā glabājas bērna dzimšanas reģistrs). Tādējādi, vajadzētu ņemt vērā, ka iespējams jebkurā dzimtsarakstu nodaļā ierakstu par paternitātes atzīšanu nevarēs veikt uzreiz, jo patlaban noris vienotas sistēmas izveide dzimtsarakstu nodaļās. Neskaidrību gadījumā lūdzu sazināties ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu – 67226222. Ja bērna tēvs nevēlas brīvprātīgi atzīt paternitāti, tad paternitātes noteikšana var tikt veikta tiesas ceļā. Paternitāti tiesa nosaka, ja dzimtsarakstu nodaļai nav iesniegts kopīgs iesniegums par paternitātes atzīšanu. Izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu. Atbilstoši Civillikuma 158.pantam prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu."