Dažādas dzīves mācības, kuras mācīs bērniem kļūt atbildīgiem

Šādas prasmes mēs noteikti saviem bērniem neiemācīsim nedēļas vai mēneša laikā. Tas prasa laiku un pacietību, un prasme būt atbildīgam jāmāca līdz pat bērni kļūst pieauguši. 

FOTO: Shutterstock.com

Laikam skrienot, bērni pieaug ļoti ātri, gribam to vai nē, tāpēc mūsu kā vecāku uzdevums ir iemācīt bērnam atbildību, rādot arī savu piemēru.

1. Ēst gatavošana

Ikvienam bērnam ir jāiemācās gatavot, pirms došanās prom no vecāku ligzdiņas. Ja bērns nemācēs pats sev pagatavot ēst, viņš dosies ēst ārpus mājas, kā rezultātā tiks izšķiesta nauda. Turklāt, ne vienmēr jaunieši izvēlas tās veselīgākās vietas, kurp doties paēst.

Bērns virtuves darbos var sākt palīdzēt jau no agra vecuma, piemēram, mīklas veidošanā - sajaucot sastāvdaļas. Sajaucot un izmaisot salātu sastāvdaļas u.c. Ja tiek gatavots no recepšu grāmatas, dari to kopā ar bērnu un rādi piemēru! Palūdz viņam izlasīt receptes nākamo soli, sagatavot sastāvdaļas un citus nelielus darbiņus. Paskaidro vārdus un mērvienības, kuras bērns receptē nesaprot.

Protams, kā jau visas pārējās lietas, arī gatavošanu bērns neiemācīsies, piedaloties kādas maltītes tapšanā tikai vienu reizi. Tas jums jādara kopā regulāri, līdz bērns jūtas drošs par savām nelielajām prasmēm virtuvē. Noteikti pacenties atbildēt uz bērna uzdotajiem jautājumiem, piemēram, kāpēc šī sastāvdaļa jāsajauc ar šo, vai kāpēc visas mīklas sastāvdaļas uzreiz nevar jaukt visas kopā utml.

Gatavojot kopā ar vecākiem, bērns iemācās arī to, ka tas var būt labi pavadīts laiks gan kopā ar ģimeni, gan vienkārši gatavojot sev.

 

2. Veļas mazgāšana

Cilvēks var iemācīties tikai darot. Tāpat arī jāļauj bērnam palīdzēt netīrās veļas šķirošanā, paskaidrojot, kāpēc nedrīkst likt kopā gaišās drēbes ar tumšajām. Kad drēbes izmazgājušās, ļauj palīdzēt tās arī izkārt žāvēšanai, ja mājās nav veļas žāvētājs. Un, protams, arī locīšana un drēbju sakārtošana uz pakaramajiem skapī ir prasme, kas jāiemāca. Drēbju locīšanas un kārtošanas darbos bērnam var ātrāk zust pacietība, jo ir jāiegaumē noteikti drēbju locīšanas soļi, tāpēc nesatraucies, ja pirmajās reizēs bērns atsakās no drēbju locīšanas darbiem. Tad sadaliet darbiņus - kurš loka drēbes un kurš tās liek skapī.

 

3. Apiešanās ar naudu

Iemācot bērnam pareizi apieties ar naudu, ļaus arī pieaugušā vecumā bērnam pareizi menedžēt savas finanses. Jau bērnībā būs redzams, ka daži bērni ir naudas tērētāji, taču citi - taupītāji. Tas ir tikai normāli.

Runājot ar bērnu par naudu, palīgā var nākt kāda izglītojoša grāmata vecākiem par to, kā runāt ar bērnu par finansēm.

 

4. ‘’Small talk’’ jeb nelielu sarunu māksla

Tā ir nepieciešamība ikvienam cilvēkam - mācēt vienkārši aprunāties. Šī prasme nākotnē būs nepieciešama arī darba intervijās. 

Nelielās sarunas ir socializēšanās atslēga. Tādā veidā tiek uzsāktas draudzības un iegūtas jaunas paziņas. Šāda prasme dos arī pašpārliecību par savām spējām socializēties.

 

5. Rakstīšanas prasme

Mūsdienās viss notiek digitāli. Mēs dzīvojam digitālā laikmetā, tāpēc arī rakstīšana telefonā vai datorā pietiekami ātri ir nepieciešamība. To varētu salīdzināt ar nepieciešamību runāt tās valsts valodā, kurā dzīvo. Protams, bez šādas prasmes arī ir iespējams izdzīvot, taču, lai pilnveidotu gan sevi, gan savu karjeru, kā arī kļūtu veiksmīgs tajā, ko dara, bērnam tas ir jāapgūst.

 

6. Kā uzstādīt un sasniegt mērķus

Mums vajadzētu saviem bērniem mācīt, kā uzstādīt un sasniegt savus mērķus. Bērnam nav gluži jāuzstāda savs lielākais dzīves mērķis 12 gadu vecumā, taču jāiemācās izvirzīt savam pašreizējam vecumam un vēlmēm atbilstoši dažādi mazi mērķi. Ja bērnībā bērns ir izvirzījis kādu mērķi, uz kuru ir tiecies un sasniedzis, tad pieaugušā vecumā šī prasme jau būs zināma un palīdzēs būt atbildīgākam un veiksmīgākam. Ilgtermiņa vai īstermiņa uzstādītie mērķi derēs jebkurā vecumā. Sākumā šajā mērķu sasniegšanas procesā, protams, būs nepieciešama vecāku palīdzība un ieteikumi.

 

7. Veselīgi ēšanas paradumi un sports

Arī pret savu ķermeni mēs izjūtam atbildību. Ja mēs nevaram pienācīgi parūpēties par savu ķermeni, mēs nedzīvosim veselīgu un laimīgu dzīvi. Mūsu kā vecāku uzdevums ir mācīt saviem bērniem  par veselīgiem ēšanas paradumiem, rūpēm par savu ķermeni un sporta nozīmi mūsu dzīvē.

Reklāma
Reklāma

Nedrīkst aizmirst, ka bērni ņem piemēru no vecākiem, tāpēc arī vecākiem ir jāiemācās veselīgi ēšanas paradumi, rūpes par sevi un regulāri jānododas kādām fiziskām aktivitātēm. Uz kādu no saviem treniņiem dodies kopā ar bērnu vai, piemēram, rīkojiet treniņus mājas pagalmā kopā ar ģimeni.

Daži piemēri veselīgiem paradumiem:

-ēdiet vismaz vienu ēdienreizi kopā ar visu ģimeni;

-izslēdziet tv, datoru un telefonus uz kādu mirkli vai vienojoties kopīgā nodarbē;

-nekad neizmanto ēdienu kā atlīdzību bērnam, piemēram, par labi paveiktu darbu;

-dodieties iknedēļas kopīgos izbraucienos vai ekskursijās kopā ar ģimeni.

 

8. Laika menedžēšana

Dienās, kad ir jāpadara daudz dažādas lietas, iepriekšējā vakarā ir vērts ar bērnu pārrunāt nākamo dienu un izveidot plānu, ko bērns pats var sarakstīt. Piemēram, 9:00 piecelšos, 9:20 paēdīšu brokastis, 9:50 ar mammu dosimies uz pastu.

Viena no biežākajām problēmām ir atmošanās no rīta. Tāpēc lieliski, ja bērns pats var ieplānot, kā pavadīs savu dienu un uzstādīs kādu noteiktu pamošanās laiku sev. Ja neizdodas piecelties, vakarā jādodas agrāk gulēt. Ja kaut kur kopā dodaties, tad aprēķiniet laiku, lai laicīgi nokļūtu galapunktā, tādā veidā mācot bērnam, ka labāk ierasties agrāk nekā vēlāk.

 

9. Kā sakārtot māju

Uzdodot kādu uzkopšanas darbiņu, vispirms paskaidro (ja vajadzīgs, parādi) kā tas jādara. Piemēram, grīdas mazgāšana - kādu tīrīšanas līdzekli izvēlēties un kur jūsu mājās atrodas tīrīšanas līdzekļi, grīdas lupata u.c. Kad bērns savu uzdevumu paveicis, pirms ķeries pie atgādināšanas, ka arī grīdas stūri ir jāizmazgā, uzslavē bērnu par to, ko viņš ir paveicis un kas tev patīk viņa paveiktajā!

Mājas uzkopšanā noderīgs ir arī saraksts, kurā atzīmē paveiktos darbus un kurš tos paveicis. Tas bērnam iemācīs to, ka mājas uzkopšana ir jāveic regulāri, un, ka, piemēram, trauki ir jāmazgā katru dienu.

 

10. Kā izmantot sabiedrisko transportu 

Šķiet, ka šo varētu zināt jebkurš un ka tā ir prasme, kura apgūstama  bez piepūles. Taču bērnam tas nešķiet tik vienkārši. Vislabāk, ka vecāks izskaidro noteikumus, kas jāievēro, un to, kā vispār darbojas sabiedriskais transports. Izbrauciet tajā kādu reizi kopā, lai bērns var justies drošs par sevi!

 

11. Sevis aizstāvēšana

Ne vienmēr bērnam līdzās būs vecāki, kuri varēs aizstāvēt netaisnību priekšā. Piemēram, ja jaunietis jūt, ka treneris pret viņu izturas netaisnīgi, vispirms bērnam pašam noteikti ir tas jāpārrunā ar treneri. Ja pēc šīs sarunas nekas nav nokārtojies un ir nepieciešama vecāku iesaistīšanās, tad vecāki drīkst palīdzēt atrisināt radušos situāciju. 

Pirms jaunietis dodas uz sarunu, vecākiem noteikti jāiesaka kā uzsākt šo sarunu un varbūt jāiesaka kādi pieturpunkti, lai izveidotos sekmīga saruna. 

Jau no mazotnes bērnam ir jāļauj pašam pastāvēt par sevi un tikai nepieciešamības gadījumā izpalīdzēt.

 

12. Labas manieres

Arī šī dzīves mācība var glābt dažādās situācijās. 

-Piemēram, doties ciemos ir pieklājīgi ar kādu cienastu vai ziediem, kad esi ielūgts uz kādu ballīti vai vienkāršām vakariņām;

-Pieklājīgu vārdu kā ’’lūdzu’’ un ‘’paldies’’ izmantošana;

-Citu cilvēku respektēšana.

 

No: http://lifehack.org