Baziliks - smaržīgs uz palodzes, kaitēkļu aizbaidītājs dārzos, ārstniecisks slimības laikā

Neviens cits garšaugs tā nespēj iepriecināt ar smaržu un aromātu daudzveidību kā baziliks. Glītais, kompaktais krūmiņš labi iederēsies pat puķu dobē, turklāt aizbaidīs no tās kaitēkļus.

Glītais, kompaktais krūmiņš labi iederēsies pat puķu dobē, turklāt aizbaidīs no tās kaitēkļus.

FOTO: Shutterstock.com

Glītais, kompaktais krūmiņš labi iederēsies pat puķu dobē, turklāt aizbaidīs no tās kaitēkļus.

Bazilika dzimtene ir Dienvidāzija. Savvaļā tas aug Amerikas, Āzijas un Āfrikas subtropu un tropu apgabalos. Ka garšaugs baziliks tika lietots jau Senajā Grieķijā, 16. gs. baziliku iepazina Eiropā - tas strauji kļuva populārs kulinārijā. Krievija baziliks zināms kops 17. gs. Vispinns gan to izmantoja kā ārstniecības augu, kas labi derēja apetītes uzlabošanai, pret kuņģa, elpošanas ceļu un sirds kaitēm, palīdzēja arstet klepu, iesnas, anginu, cistitu. Ārīgi lietots, šis augs dziedēja brūces un ekzēmas. Bazilika eļļa bieži ir galvenais komponents dažādu klepus zāļu sastāvā.

 

Kuras bazilika daļas lieto uzturā?

Baziliks ir viengadīgs panātru dzimtas svešapputes augs ar četršķautņainu, 30-60 cm augstu, zarotu stublāju un zaļām vai violetām lapām. Ziedi ir balti, rozā vai violeti, izvietoti augšējo lapu padusītēs. Sēklas sīkas, dīdzību saglabā 4-6 gadus.

 

Uzturā lieto bazilika lapiņas un jaunos dzinumus - gan svaigus, gan kaltētus. Tā ir lieliska piedeva salātiem, gaļas un zivju ēdieniem, brīnišķīgi aromatizē tomātu sulu un pastu, etiķi, kokteiļus, dažādas mērces.

 

Sālījumos un marinējumos baziliks var aizvietot citas garšvielas, jo tam piemīt gan piparu garša, gan krustnagliņu aromāts. Pikanto garšu un aromātu bazilikām piešķir ēteriskā eļļa, kas katrai šķirnei ir atšķirīga. Ar to izskaidrojamas dažādu šķirņu baziliku smalkās smaržas nianses -ir baziliki ar anīsa, krustnagliņu, piparu, citronu, augļu aromātu, bet daži smaržo ne visai patīkami.

 

Svaigas bazilika lapas satur C, B, PP vitamīnus, karotīnu, kā arī fitoncīdus, kas iznīcina kaitīgos mikroorganismus un attīra gaisu, tāpēc baziliku ieteicams audzēt virtuvē uz palodzes.

 

Kad vācama raža?

Ražu var vākt visu veģetācijas periodu, bet visaromātiskākais un garšīgākais baziliks ir pirms ziedēšanas, kad veidojas ziedpumpuri. Tieši šajā laikā baziliku vāc pārstrādei. Bazilika zariņus nogriež tā, lai uz stublāja paliktu 2-3 lapu pāri, - tad augi atkal ātri ataug, jo no katras lapu žākles izaug jauns zariņš. Nogrieztos zaļumus žāvē ēnā labi vēdināmā vietā. Sausi stublāji viegli lūst, bet lapas var labi sa¬berzt pulverī. Izžāvētu baziliku glabā blīva materiāla maisiņos vai kārbiņās sausā vietā.

 

Reti kad no pavasarī stādītiem augiem kaut kas vēl ir palicis pāri arī rudenī, tāpēc jūnija beigās baziliku var iesēt atkārtoti - tas būs lietojams līdz salnām.

 

Kā audzēt baziliku dobē?

Baziliku audzē visgaišākajā, no aukstiem vējiem aizsargātā vietā. Vislabāk tas jūtas vieglās, auglīgās, viegli iesilstošās, vāji skābās augsnēs. Bazilikām ir garš veģetācijas periods (140-170 dienas), bet noēnotās vietās tas ir vēl ilgāks, samazinās aplapojums un zūd aromāts. Baziliku dārzā vēlams audzēt pēc gurķiem vai pākšaugiem, kuriem dots orga¬niskais mēslojums. Ieteicams stādīt dobēs - tajās labāk sasilst augsne. Pirms stādīšanas iestrādā kompleksos minerālmēslus, 50 g/m2. Ārā, dobē baziliku var sēt tikai tad, kad augsne iesilusi lidz 15-16°C, bet agrāku ražu iegūst, stādot iepriekš izaudzētus stādus. Sēj vai stāda 45 cm attālās rindās, vēlamais atstatums starp augiem 25-35 cm.

 

Kādas priekšrocības siltumnīcā?

Audzējot baziliku laukā, jārēķinās gan ar salnām, tāpēc drošāk ir atvēlēt tam nelielu vietu siltumnīcā. Tur baziliks aug straujāk, tāpēc nevajag daudz augu - ģimenes vajadzībām pietiks ar 5-10 stādiem. Baziliku var audzēt ari podiņos vai kasetēs ar lielām ligzdām (9 cm), tikai tad rūpigāk jādomā par mēslošanu un laistīšanu, jo podiņā augsne izžūst ātri. Ražu vāc jau dēstu stadijā, nolau¬žot galotnīti. Vienlaikus to var uzskatīt ari par galotņošanu, kas veicina sāndzinumu augšanu un kuplāka krūmiņa veidošanos. Kā substrātu izmanto tikai kūdru, jo augsnē mīt dažādu slimību ierosinātāji.

Reklāma
Reklāma

 

Kāda kopšana vajadzīga?

Baziliks ļoti mīl siltumu, gaismu un mitrumu. Ja gaisa temperatūra pazeminās līdz 12-15°C, augšana apstājas, bet pat ļoti niecīgās salnās augi aiziet bojā. Sēklas sāk dīgt temperatūrā, kas nav zemāka par 15°C. Ja temperatūra ir 20-25°C, dīgsti parādās 10-12 dienas pēc sējas, bet augs labi attīstās, ja temperatūra ir augstāka par 25°C.

Bazilika kopšanas darbi - ravēšana, augsnes irdināšana, laistīšana. Sausā augsnē augi ātrāk noveco, ir mazražīgi. Vairākas reizes vasarā vēlams papildmēslojums. Slāpekļa mēslojums veicina zaļās masas pieaugumu, bet kālijs un fosfors ietekmē ēteriskās eļļas daudzumu.

 

Kā izaudzēt stādus?

Sēklas sēj marta beigās dēstu kastītēs, viegli apberot ar substrātu. Lieto tikai kūdras substrātu, jo bazilika dīgsti ir ļoti ieņēmīgi pret slimībām. Dīgļlapu stadijā piķē kastītē vai kase¬tē, lai vienam augam būtu vismaz 25 cm (5x5 cm) barības laukuma. Stādus audzē labā apgaismojumā, lai tie neizstīdzētu. 3a pietrūkst barības vielu un lapas sāk dzeltēt (zaļajām šķir¬nēm), pirmās īstās lapas fāzē papildmēslojumā dod 0,15-0,2% šķidrā kompleksā mēslojuma. Laukā stāda, kad vairs nav gaidāmas salnas - jūnija pirmajā pusē. 3a kļūst vēsāks, augus apklāj ar agrotiklu vai izveido plēves lecekti. Ja izdevies dabūt kādu retu bazilika šķirni un ir vēlēšanās iegūt sēklas, to var izdarīt tikai siltumnīcās, bet no sēklām paredzētā auga nedrīkst vākt ražu. Bazilika ziedēšanas laiks ir ļoti ilgs, tas zied un sēklas veido pakāpeniski, tāpēc pirms salnām augu pie zemes nogriež un pakar siltās telpās, lai nobriest sēklas.

 

Kuras šķirnes audzēt?

Kaut gan baziliks Latvijā ir populārs, tomēr šķirņu izvēle ir niecīga. Toties Krievijā to ir daudz. Ja ir iespēja, kādu šķirni var atvest, dodoties turp ceļojumā. Specifisko šķirņu cienītājiem patiks krievu šķirne Karameļnij ar eksotisko augļu aromātu un Šarm ar piparu un anīsa aromātu. Citus bazilikus parasti arī dēvē pēc to smaržas.

  • Ar krustnagliņu aromātu - Gvozdjičnij.
  • Ar citronu aromātu - Ļimonnij vai Lemon Basil.
  • Ar kanēļa aromātu - Cinnamon Basil.

 

Tā kā Latvijā bazilika sēklas neaudzē, bet importē, bieži vien kā šķirnes nosaukums tiek norādīts angliskais nosaukums.

Latvijā izplatītākās bazilika šķirnes:

  • ar violetām lapām - Dark Opal, Purple Ruffles, Red Ruby;
  • ar zaļām lapām - Sweet Basil, Green Large, A Foglia Di Lattuga, Genovese Italian.

 

Podiņos vislabāk aug miniatūrie sīklapu baziliki, kas sevišķi iecienīti Grieķijā.

 

Uzmanies!

Uz rudens pusi, kad ir krasas dienas un nakts temperatūras svārstības, baziliks var saslimt ar pelēko puvi.

 


Materiālu sagatavoja: Lolita Presnikova, žurnāls Dārza Pasaule