Vai zināji? Bērna rāpošanas prasme ietekmē to, cik labi viņš nākotnē apgūst rakstītprasmi!

"Rāpošana pavisam tieši ietekmē, piemēram, rakstītprasmi. Tāpēc – jo ilgāk rāpo, jo labāk. Savukārt pareizai sēdēšanas pozai ir liela nozīme tam, kā veidojas skaņas," "Mammamuntetiem.lv" stāsta audiologopēde Evija Caune.
Valodas attīstību ietekmē gan tas, kā bērns staigā, kā sēž, elpo, gan tas, vai bērnam ir vai nav liekais svars.

FOTO: Shutterstock.com

Valodas attīstību ietekmē gan tas, kā bērns staigā, kā sēž, elpo, gan tas, vai bērnam ir vai nav liekais svars.

"Velšanās, līšana, rāpošana, sēdēšana, celšanās kājās, staigāšana un tad jau līdzsvara izjūta – ar šīm kustībām, kas pieder pie lielās motorikas, sākas mazā cilvēka ceļojums lielajā pasaulē. Ja minēto bērna fizisko spēju attīstība norit bez aizķeršanās, tad gandrīz droši var teikt, ka arī viņa kognitīvās spējas būs labas, attīstīsies valoda, runāšanas, lasīšanas, rēķināšanas un rakstīšanas prasme," skaidro audiologopēde Evija Caune.


Nepareizi sēžot mēle nekustas pareizi!

Audiologopēde min piemēru no savas darba ikdienas – pirmajā vizītē, ievācot anamnēzi par bērniņu, itin bieži vecāki mēdz teikt, ka bērns tikai drusciņ parāpojis un uzreiz sācis celties kājās. “Bet tas pavisam tieši ietekmē, piemēram, rakstītprasmi. Tāpēc – jo ilgāk rāpo, jo labāk,” viņa uzsver un piebilst, ka savukārt pareizai sēdēšanas pozai ir liela nozīme tam, kā veidojas skaņas: “Piemēram, sakrītot uz sāniem, krūšu daļa ir saspiesta, apgrūtinot elpošanu, līdz ar to mēle nekustas pareizi un skaņas nenāk.”

 

Valodas attīstību ietekmē pat tas, kā bērns elpo

Liepājas universitātē Vaida Kupše un Zane Tumševica veikušas pētījumu par motorikas nepietiekamas attīstības saistību ar valodas un runas traucējumiem piecus gadus veciem bērniem*. Pētījumā teikts, ka “valodas un runas traucējumu saistība ar motorikas traucējumiem zinātniskajā literatūrā tiek pamatota ar to, ka runas kustību un vispārējo kustību centru lokalizācija galvas smadzenēs atrodas blakus”.

 

Reklāma
Reklāma

“Tāpēc var droši teikt, ka valodas attīstībai ir cieša saikne ne tikai ar mazās, bet arī ar lielās motorikas attīstību. Tas ir smalks mehānisms,” uzsver Evija Caune. Valodas attīstību ietekmē gan tas, kā bērns staigā, kā sēž, elpo, gan tas, vai bērnam ir vai nav liekais svars, gan arī kustību daudzums un daudzveidība. Evija Caune saka: “Jo vairāk bērnam ir kustību, jo labāk viņš izlādējas un arī uzņem enerģiju, līdz ar to bērnam ir labāka stāja, elpošana, viņš labāk runās, mācīsies utt.”

 

Atsauce:

https://www.liepu.lv/uploads/dokumenti/projekti/latvala/Kup%C5%A1e_konference_2019_17_maijs.pdf

Saistītie raksti