Mazulim nepieciešams piena maisījums – kas par to jāzina

Nenoliedzami – pats labākais mazuļa uzturs, līdz sešu mēnešu vecumam un vēl ilgāk, ir krūts piens. Krūts pienam ir vitāla nozīme bērna dzīves sākumā, jo no tā, normālā situācijā, tiek saņemtas visas nepieciešamās uzturvielas bērna augšanai, attīstībai un imunitātei. Tomēr reizēm reālais notikumu ritējums atšķiras no plānotā un pediatrs vai cits veselības speciālists iesaka bērniņa barošanā izmantot piena maisījumu.
Krūts pienam ir vitāla nozīme bērna dzīves sākumā, jo no tā, normālā situācijā, tiek saņemtas visas nepieciešamās uzturvielas bērna augšanai, attīstībai un imunitātei.

FOTO: Freepik.com/ onlyyouqj

Krūts pienam ir vitāla nozīme bērna dzīves sākumā, jo no tā, normālā situācijā, tiek saņemtas visas nepieciešamās uzturvielas bērna augšanai, attīstībai un imunitātei.

Bērniņa ienākšana ģimenē ir liels notikums ne tikai viņa vecākiem, bet arī pašam zīdainītim. Dzīves sākumā pats svarīgākais ir saņemt nepieciešamās rūpes un barošanu, lai mazulis spētu augt un attīstīties normālā tempā. Nenoliedzami – pats labākais mazuļa uzturs, līdz sešu mēnešu vecumam un vēl ilgāk, ir krūts piens. 

 

Krūts pienam ir vitāla nozīme bērna dzīves sākumā, jo no tā, normālā situācijā, tiek saņemtas visas nepieciešamās uzturvielas bērna augšanai, attīstībai un imunitātei. Tomēr reizēm reālais notikumu ritējums atšķiras no plānotā un pediatrs vai cits veselības speciālists iesaka bērniņa barošanā izmantot piena maisījumu. Šajā rakstā skaidrosim, kas ir piena maisījums jeb piena uztura papildinātājs. Kā iedalās šie zīdaiņu pārtikas veidi, kādas ir raksturīgākās zīmolu Aptamil, Kabrita un Friso produktu atšķirības un kur jaunajiem vecākiem produktus zīdaiņu aprūpei iegādāties izdevīgi.

 


Kas ir piena maisījums un kādi ir tā veidi

Piena maisījums – tā dēvē pediatra ieteiktu uzturu zīdainim gadījumos, kad krūts piens nav pieejams, nav piemērots bērna barošanai vai tas māmiņai ražojās nepietiekošā daudzumā. Parasti šis produkts pieejams pulvera formā, bet uz iepakojuma ir skaidras ēdiena sagatavošanas instrukcijas – pulvera daudzums, ūdens daudzums un barošanas biežums atkarībā no bērna vecumposma. Bieži iepakojumā ir ietverta mērkarote precīzai daudzuma nomērīšanai. Šie produkti savstarpēji atšķiras ar dažādiem parametriem, piemēram, kādi no tiem var būt uz govs, bet citi uz kazas piena bāzes, arī to pielietojums ir atšķirīgs un mazulim piemērotāko var noteikt tikai veselības speciālists. 

 

Piena maisījumus iedala trīs tipos:

  • Piena maisījums bērniem bez sūdzībām. Šo veidu izmanto gadījumos, kad bērna veselības stāvoklis nepieprasa īpašu barošanu, bet krūts piens bērnam nav pieejams vai nav pieejams pietiekošā daudzumā.
  • Piena maisījums bērniem ar gremošanas traucējumiem. Šis piena aizvietotājs pieder pie specializētajiem piena maisījumiem un tā lietošanu nosaka pediatrs, jo gremošanas traucējumus nosaka medicīniski to atšķirīguma dēļ.
  • Piena maisījums alerģiskiem bērniem. Arī šo specializēto piena maisījumu var lietot tikai gadījumos, kad ir ārsta atzinums par tā nepieciešamību.

 

Piena maisījumi – izplatītākie zīmoli Latvijā

Par specializētajiem piena maisījumiem nepieciešamības gadījumā izstāsta pediatrs vai ģimenes ārsts, jo tie jāizvēlas individuāli atkarībā no bērniņa vajadzībām, taču bērniem bez sūdzībām veselības speciālists var ieteikt kādu no Latvijā izplatītākajiem maisījumiem. Tupinājumā vairāk par to, kuri ir izplatītākie piena maisījumu ražotāju zīmoli Latvijā un kādas ir to savstarpējās atšķirības.
 

Reklāma
Reklāma

Aptamil 2, 3 un 4 – no 6 mēnešu vecuma līdz pat 3 gadu vecumam

Zīmola Aptamil paspārnē zinātnē balstītos pamatos tiek veidoti gan specializētie piena maisījumi, gan arī maisījumi bērniem bez sūdzībām. Produkts, ko pēc ārsta ieteikuma izmanto bērniem bez sūdzībām ir Aptamil 2, 3 un 4. Piena maisījums Aptamil 2 ir piemērots zīdaiņiem no 6 mēnešu vecuma, Aptamil 3 no 12 mēnešu vecuma, bet Aptamil 4 piemērots bērniem vecumā no 2 līdz 3 gadiem.  Iepriekš minētie maisījumi satur patentēto GOS/FOS, mātes piena oligosaharīdu 3’GL▼, D vitamīnu, C, vitamīnu. Produkta sastāvā ir arī Omega-3 un Omega-6. 


Friso zīmola produkti – no 6 mēnešu vecuma

Friso piena maisījumu pamatā tiek izmantots Nīderlandes saimniecībās iegūts govs piens. Friso  Gold 2 , Gold 3 un Gold Comfort Next maisījumu sastāvā ir prebiotiskais GOS, kuram ir būtiska nozīme zarnu veselības uzturēšanā.


Kabrita piena maisījums uz kazas piena pamata

Kabrita piena maisījumu pamatā ir Nīderlandē iegūts kazas piens un kazas piena sūkalas. Zīmols ražo arī specializētus piena aizvietotājus, taču bērniem bez sūdzībām pēc ārsta ieteikuma var izmantot produktus, kas piemēroti lietošanai no 6. dzīves mēneša. Zīmols piedāvā arī citus produktus mazuļa barošanai – putras, augļu biezeņus un cepumus – tie visi veidoti uz kazas piena bāzes. 

 


Kāpēc bērna aprūpei nepieciešamo iegādāties InternetAptieka.lv

Foto: Freepik.com/ freepic.diller

 

Ja bērna barošanai pēc pediatra ieteikuma ir nepieciešams Aptamil, Friso vai Kabrita piena maisījums, ja nepieciešami autiņi, līdzekļi vannošanai vai mazuļa aprūpei, noteikti ieskaties InternetAptieka.lv. Šī e-aptieka ir draudzīga mazuļu vecākiem, jo tā:
 

  • nodrošina mūsdienīgu, ērtu un drošu iepirkšanos internetā;
  • nodrošina iespēju darba laikā konsultēties ar atsaucīgu farmaceitu ne tikai klātienē (Rīgā un Mārupē), bet arī attālināti: WhatsApp vietnē, online čatā vai telefoniski – kā vecākiem ērtāk;
  • nodrošina papildu atlaidi ģimenēm ar 3+ goda ģimenes karti;
  • nodrošina ātru bezmaksas piegādi visā Latvijā neatkarīgi no pasūtījuma summas.
     


IntrenetAptieka.lv atgādina: labākā pārtika mazulim ir krūts piens un to ir rekomendēts saglabāt iespējami ilgi, arī laikā, kad tiek ieviesta mazuļa piebarošana. Izvēloties piebarojumu ir jākonsultējas ar pediatru!

Saistītie raksti