Aculiecinieki Jelgavā uzfilmējuši jauno māmiņu, kuras darbības apdraud zīdaiņa veselību un pat dzīvību

Aculiecinieki Jelgavā uzfilmējuši kādu jauno māmiņu, kura kulbas ratos jaundzimušo krata pārāk spēcīgi. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsts brīdina par neatgriezeniskiem smadzeņu bojājumiem, vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”.
“Tas ir tāpat, kad bārmenis paņem “šeikeri”, ieliek visu ar ledu kopā un krata. Ledus atsitas pret augšu, tad leju. Tāpat arī smadzenes – atsitas pret galvaskausa priekšpusi un aizmuguri, skaidro ārsts.

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs

“Tas ir tāpat, kad bārmenis paņem “šeikeri”, ieliek visu ar ledu kopā un krata. Ledus atsitas pret augšu, tad leju. Tāpat arī smadzenes – atsitas pret galvaskausa priekšpusi un aizmuguri," skaidro ārsts.

Ratu kratīšanu pavada skaļa jaundzimušā raudāšana. Aculiecinieki “Bez Tabu” atklāj, ka mammai lūguši ratus šādi nekratīt, tomēr acīmredzami ieteikums nav ņemts vērā. Šāda rīcība atkārtojoties regulāri, apkārtnē dzīvojošie stāsta, ka līdzīgi rīkojas arī bērna tēvs.

 

Bērnu slimnīcas neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas virsārsts Basels Jakubs Vahbe norāda, ka šāda kratīšana ratos ir bīstama bērna veselībai un var radīt neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus, kā arī apdraud bērna dzīvību.

“Tas ir tāpat, kad bārmenis paņem “šeikeri”, ieliek visu ar ledu kopā un krata. Ledus atsitas pret augšu, tad leju. Tāpat arī smadzenes – atsitas pret galvaskausa priekšpusi un aizmuguri. Šāda rīcība var novest pie tā saucamā kratītā bērna sindroma, tas ir bīstami veselībai un dzīvībai,” skaidro Basels Jakubs Vahbe.

 

Pat ja bērns ratos pēc kratīšana it kā aizmieg, iespējams, viņš vienkārši atslēdzas.

Reklāma
Reklāma

 

Slimnīcas speciālisti lūdz bērnus, īpaši jaunākus par diviem gadiem, nekādā gadījumā nekratīt.

“Bez Tabu” par notiekošo Jelgavā informēja arī pašvaldību, tās darbinieki jau tajā pašā dienā devās mātes meklējumos. 

Saistītie raksti