Jaundzimušajam krīt ciet deguns. Kāpēc un ko darīt?

Kāda māmiņa ir satraukta par to, ka viņas sešas nedēļas vecais bērniņš nespēj paelpot guļus pozīcijā, jo "viņam krīt ciet deguns". Kāpēc tā notiek un ko darīt – "Mammamuntetiem.lv" vaicā māmiņa.
Visticamāk, šī problēma saistīta ar atgrūšanu, kā rezultātā kuņģa skābe nokļūst elpceļos un veido tūsku.

FOTO: Shutterstock.com

Visticamāk, šī problēma saistīta ar atgrūšanu, kā rezultātā kuņģa skābe nokļūst elpceļos un veido tūsku.

Māmiņa raksta: “Manam bērnam ir sešas nedēļas, un jau vairāk nekā trīs nedēļas viņam krīt ciet deguns, ir grūti paelpot guļus pozīcijā. Lietojam sālsūdeni četras reizes diennaktī, lai tīrītu deguntiņu, taču tas nepalīdz. Kā mums rīkoties?”
 

Atbild: LOR klīnikas otorinolaringologs Kristaps Dambergs

"Šajā gadījumā ieteiktu aizvest bērnu pie ārsta, lai saprastu, kas īsti notiek degunā – ir vai nav tūska, izdalījumi. 

Tāpat kā grūtniecēm, arī zīdaiņiem ir atvilnis, ko dēvējam par atgrūšanu. Ja tas ir izteikts, tad augšējos elpceļos, sevišķi degunā, veidojas tūska. 

Reklāma
Reklāma

Tāpēc pēc barošanas noteikti jāsagaida atraudziņa. Ja bērnam neparādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, kas liecinātu par vīrusinfekciju, visticamāk, šī problēma saistīta ar atgrūšanu, kā rezultātā kuņģa skābe nokļūst elpceļos un veido tūsku. 

Citi, retāki iemesli, kuru dēļ var būt šādas problēmas, – kādas anatomiskas novirzes no normas, piemēram, šaurāka deguna eja, alerģija pret putekļiem, mājdzīvniekiem utt. Arī mikroklimats telpās var izraisīt šādas sūdzības – pārāk sauss vai mitrs gaiss, pelējums. Un smēķēšana. Pat tad, ja vecāks iziet ārā uzsmēķēt un pie bērna pēc tam iet ar tām pašām drēbēm, tabakas dūmi tik un tā nokļūst zīdaiņa elpceļos. Pierādīts, ka tie izraisa haosu mazo skropstiņu epitēlijā degunā – vai nu tās nekustas nemaz, vai kustas haotiski, taču rezultātā netiek izvadītas gļotas no deguna, kas ir ļoti svarīgs process."