Pret zīdaiņu kolikām palīdz probiotiķi

Viena no nepatīkamākajām pirmajām pieredzēm, ar ko saskaras jaundzimušā vecāki un bērniņš, ir kolikas – vēdera sāpes, kas parasti sākas pirmajās dzīves nedēļās. Sāpju dēļ bērniņš mēdz ilgstoši raudāt. Par koliku iemesliem ir dažādas versijas, tomēr izplatītākais iemesls ir gāzu veidošanās zarnās, kas bērnam rada sāpes un diskomfortu, Mammamuntetiem.lv skaidro ģimenes ārste Inese Kuģe. 
Fizioloģiskās kolikas nav laktozes nepanesamība jeb intolerance!

FOTO: Shutterstock.com

Fizioloģiskās kolikas nav laktozes nepanesamība jeb intolerance!

Jaundzimušajiem ir vēl ļoti nenobriedis zarnu trakts un zarnas ir salīdzinoši īsas, tāpēc tajās mītošo labo baktēriju, kas nepieciešamas mātes piena cukura – laktozes – šķelšanai, vēl ir maz. Savukārt zarnas nespēj uzsūkt pilnvērtīgi nesašķelto piena cukuru. Nesašķeltā laktoze ir lieliska barotne citām baktērijām, kas šajā vidē vairojas, izvada savus atliekproduktus un rada gāzes, kas spīlē zarniņas un rada sāpīgu diskomfortu bērnam. Raksturīgi, ka tas notiek noteiktos diennakts laikos un mazulītis ir gandrīz nenomierināms.


Kolikas ir fizioloģiskas, un tās nekādā ziņā nevajadzētu uzskatīt par patoloģisku stāvokli. 

Labā ziņā ir tā, ka šo problēmu var atrisināt, nekaitējot bērniņam. Proti, jau kopš pirmajām dzīves dienām bērniņam papildus var sākt dot probiotiķus – vajadzīgās baktērijas, kas nokļūst zarnās un izdala fermentu – laktāzi, kas tālāk sašķeļ laktozi pārstrādājamā formā. Sašķelta cukura molekula uzsūcas un samazinās gāzu veidošanās zarnu traktā.
Vai ar koliku problēmu saskaras tikai bērni, kas saņem mammas pienu? Nē, tieši tādas pašas problēmas ir ar piena maisījumu barotiem mazuļiem. 

“Probiotiķus iesaku dot no pirmajām dienām, tiklīdz mamma ar zīdaini atbrauc mājās no dzemdniecības iestādes. Sākumā mammai piens ir mazāk, bet jau pavisam drīz tā daudzums pieaug, un nav jāgaida, kad jaundzimušajam paliks sliktāk. Zīdaiņiem piemērota probiotiķu forma ir pilienu veidā, ko iepilina mutītē tieši pirms zīdīšanas,” stāsta ārste.


Svarīgi!
 

Reklāma
Reklāma
  • Fizioloģiskās kolikas nav laktozes nepanesamība jeb intolerance!
  • Zīdaiņiem var dot arī gāzi mazinošos preparātus jeb simetikonus, tomēr tā ir cīņa ar sekām, kad jāpalīdz izvadīt no zarnām jau uzkrājušās gāzes.