Ķermeņa krociņas – vietas, kam īpaši jāpievērš uzmanība bērna ādas kopšanā

Saprotams, ka jaundzimušā āda ir trausla un prasa īpašas rūpes, taču jo īpaši vērīgi jāizturas pret zīdaiņa ķermeņa kroku kopšanu. Pediatre un alergoloģe Dace Kārkliņa dalās padomos, kā vislabāk aprūpēt jaundzimušā ādas krokas.

Pati svarīgākā ādas kroku profilakse ir pēc vannošanās un mazuļa mazgāšanas bērna ādas krokas kārtīgi izslaucīt un nosusināt.

FOTO: Pexels.com

Pati svarīgākā ādas kroku profilakse ir pēc vannošanās un mazuļa mazgāšanas bērna ādas krokas kārtīgi izslaucīt un nosusināt.

Ādas krokas, kurām jāpievērš īpaša uzmanība, ir visiem zīdaiņiem. Protams, ir mazuļi ar ļoti izteiktām ķermeņa krokām un ir ar mazāk izteiktām, taču tās ir jākopj visiem jaundzimušajiem.

 

Vietas, kurām īpaši jāpievērš uzmanība:

    • krokas aiz un zem ausīm;
    • kakla krokas;
    • krokas zem zoda;
    • paduses;
    • elkoņa locītavas;
    • krokas cirkšņos;
    • kāju locītavas;
  • druknākam bērnam, iespējams, krociņas veidojas plaukstas un pēdas locītavās.

 

Speciāliste mazuļa kroku kopšanai neieteiktu izmantot pūderi – tas ir diezgan raupjas konsistences un var kairināt krokas, vēl vairāk traumējot ādu.

 

Kroku kopšanas pamatprincipi

Pati svarīgākā ādas kroku profilakse ir pēc vannošanās un mazuļa mazgāšanas bērna ādas krokas kārtīgi izslaucīt un nosusināt. Ja krokas ir jau iekaisušas, tās ir jāsasmērē. Speciāliste savā praksē novērojusi, ka bieži ļoti labi palīdz cinku saturoši līdzekļi – tie labi veicina dzīšanu un savelk ādas bojājumus. D. Kārkliņa ieteiktu rūpīgi izturēties pret citiem līdzekļiem kroku apstrādei – ja tiek lemts par cita līdzekļa izmantošanu, vajadzētu pirms tam par to konsultēties ar ģimenes ārstu vai pediatru. Savukārt speciāliste mazuļa kroku kopšanai neieteiktu izmantot pūderi – tas ir diezgan raupjas konsistences un var kairināt krokas, vēl vairāk traumējot ādu.

 

Atslēga uz veselīgu ādu – regulāra kopšana

Īpaši svarīgi atcerēties, ka krokas jākopj regulāri – jaundzimušajam ādas iekaisums rodas ļoti strauji. Tāpēc pēc katras vannošanās krokas ir kārtīgi jāizslauka, bet ik rītu mazuļa krociņas jāapkopj un jāiztīra ar ūdenī samērcētu vates plāksnīti. Īpaši laikā, kad mazulis vēl ir mazkustīgs, guļ vienā pozā, tas var veicināt, piemēram, viena sāna paduses kroku iekaisumu. Tāpat atvemšana var veidot mitru vidi kakla zonā, aiz ausīm un veicināt ādas bojāšanos. “Ir saprotams, ka pēc vannas, kad mazulis ir satraukts un mēdz raudāt, vecākiem ir vēlēšanās pēc iespējas ātrāk viņu apģērbt. Taču ir ļoti svarīgi tomēr kārtīgi izslaucīt visas krociņas un, ja vajadzīgs, arī sasmērēt,” atgādina D. Kārkliņa. Jāņem vērā, ka kroku ādas bojājumi ne tikai rodas strauji, bet tie var radīt lielu diskomfortu mazajam, iekaist, radīt sāpes un pat nepatīkami smakot.