Atslēgas kaula lūzums jaundzimušajam dzemdībās

Cik jaundzimušajam nopietns ir atslēgas kaula lūzums, kas iegūts dzemdību laikā? Dzemdību nodaļā bērnu ārste apgalvoja, ka šādi lūzumi esot katram trešajam bērniņam pēc smagām dzemdībām, jautā portāla lasītāja Ieva.

FOTO: Shutterstock.com

Atbild dūla, zīdīšanas konsultante Līga Giniborga:

Viens no biežākajām jaundzimušo kaulu lūzumiem dzemdībās ir atslēgas kaula lūzums. Labāk, ja lūzums nav kopā ar kāda nerva vai muskuļa bojājumu. Jaundzimušajiem ir tā sauktie „zaļā zara” lūzumi, tas nozīmē, ka tie ātri sadzīst un problēmas nerada.

Stacionārā taktika atkarīga no tā, kāds ir lūzuma veids un kādi ir simptomi. Svarīgi ir pleciņus, rociņu, ķermeni pozicionēt tā, kā tam būtu jābūt. Kā aprūpēt tiešu jūsu mazuli, jums noteikti stāstīja un rādīja.

Tam ir liela nozīme, jo tieši jūsu rokas, balss, mīlestība, jūsu pieniņš un labās domas mazulim palīdzēs visātrāk sadziedēt atslēgas kaulu. Iespējams, pēc mēneša (to noteiks jūsu ārsts) jums ieteiks ļoti vieglu kustību terapiju. Būtiski ir saprast, ka dzemdību traumas vajag sadziedēt ne tikai fiziski.
Patiesībā gan jums, gan jūsu mazulim noderētu kāda terapija, kas dziedinātu arī jūsu dvēseli, jo tā sāpe, kas jūsos ir palikusi, ik pa laikam izlīdīs un traucēs attiecībās, darbā un dzīvē kā tādā. Terapiju veidi jums abiem varētu būt: Tauriņpieskārienu masāža, Baha ziedu terapija, homeopātija, psihologa atbalsts, terapija, jauno māmiņu atbalsta grupas, dūlas atbalsts savas kompetences robežās, mākslas terapija u.c. Veseļojaties!

"Gudro sievu skolas" fizioterapeite Sandra Maļinovska stāsta, ka tik mazie bērniem pēc šādām traumām īpaša fizioterapija pat nav nepieciešama, bet ir īpaši svarīgi ievērot hendlinga principus, proti, zīdainīti nēsāt pareizi.

Reklāma
Reklāma

Lai arī:  Konsultē fizioterapeite, kā pareizi celt un turēt zīdaini. FOTO