Kā sadzīvot ar autiņu dermatītu zīdainim?


Mazuļi pasaulē nāk, pārklāti ar kādu īpašu vielu, pēc tam vairumam jaundzimušo āda kļūst dzeltenīga. Arī vēlāk parādās dažādas ādas īpatnības, jo ādai ir jāpielāgojas apkārtējai videi. Kas ir dabiski un kurā brīdī jāmeklē palīdzība, stāsta ārsts pediatrs un homeopāts Edgars Mednis. 

Viens no galvenajiem dermatīta rašanās iemesliem ir bērna neregulāra pārtīšana jeb autiņbiksīšu nomaiņa, līdz ar to āda ir ilgstošā kontaktā ar izkārnījumiem, kas rada ādas kairinājumu.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no galvenajiem dermatīta rašanās iemesliem ir bērna neregulāra pārtīšana jeb autiņbiksīšu nomaiņa, līdz ar to āda ir ilgstošā kontaktā ar izkārnījumiem, kas rada ādas kairinājumu.

Rakstu sērija par mazuļa ādas kopšanu tapusi sadarbībā ar SUDOCREM - tā ir uzticama palīdzība autiņu radīta apsārtuma gadījumā!

 

Autiņu dermatīts
Tā kā jaundzimušais pirmajos mēnešos ir mazkustīgs, ir dažas ķermeņa vietas, kuras pakļautas pastiprinātai sasvīšanai vai saskarei ar mitrumu, kā rezultātā var veidoties iekaisumi. Šādas riska zonas ir aiz ausīm, zem zoda, padusēs, dažreiz arī roku un kāju locītavas un visbiežāk – dupša rajons. Dažkārt autiņu dermatīts var parādīties vienlaikus ar alerģiju pret kādu no pārtikas produktiem. Šāda ādas problēma mazulim var radīt ļoti nepatīkamas sajūtas, īpaši viņa pārģērbšanas laikā, jo ādas izsutumi var būt sāpīgi.



Viens no galvenajiem dermatīta rašanās iemesliem ir bērna neregulāra pārtīšana jeb autiņbiksīšu nomaiņa, līdz ar to āda ir ilgstošā kontaktā ar izkārnījumiem, kas rada ādas kairinājumu. Mazulim pirmajos dzīves mēnešos autiņbiksītes jāmaina ne retāk kā pēc divām līdz trim stundām. Gadījumos, kad jaundzimušā āda ir īpaši jutīga, ieteicams lietot gaisu caurlaidīgas autiņbiksītes ar augstu uzsūktspēju. Mainot autiņbiksītes, bērna āda jānotīra ar siltu ūdeni. Pirms autiņbiksīšu uzvilkšanas ļauj mazulim padzīvoties ar pliku dupsi, vienīgi raugies, lai bērns nenosalst. Ja āda ir sakairināta, pirms jaunu autiņbiksīšu uzvilkšanas jālieto trekns krēms, lai uz ādas veidotos plāna aizsargkārtiņa. Ja autiņbiksītes ir pārāk šauras vai pārāk cieši uzliktas, tiek traucēta normāla gaisa cirkulācija, āda kļūst mikla, līdz ar to tā vieglāk iekaist. Ja bērna ādai piemīt paaugstināta jutība pret kādu no autiņbiksīšu sastāva materiāliem, biksīšu marka ir jāmaina.
 

Lai novērstu mazuļa ādas iekaisumu veidošanos, ieteicama: 

  • regulāra vannošana, pievienojot ūdenim kumelīšu vai trejdaivu sunīša lakstu tēju;
  • rūpīga problēmzonu nosusināšana;
  • gaisa peldes;
  • regulāra drēbīšu mainīšana;
  • regulāra autiņbiksīšu mainīšana.
Reklāma
Reklāma

 

 

Lasi arī: Baltā krēmveida viela uz jaundzimušā ādas. Kāda no tās ir jēga?
              Piena krevele uz bēbīša galvas
              Jaundzimušo toksiskā eritēma - pumpas uz ādas uzreiz pēc piedzimšanas
             Jaundzimušo dzelte - ko tas nozīmē un no kā rodas