Pozas ērtai un veiksmīgai mazuļa zīdīšanai. FOTO

Sen vairs nav strīdu par to, vai mammas piens ir labākais, ko sieviete var piedāvāt savam bērniņam. Zīdīšana veicas pavisam labi, ja mamma izvēlas ērtu pozu un arī mazulis attiecībā pret krūti ir novietots pareizi. Kādas ir ērtas pozas un kas jāņem vērā mammai, kura zīda savu mazuli, stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

Foto: Aigars Hibneris. Pieliec bērnu tik tuvu pie krūts, lai viņš viegli un pietiekamā apjomā var to satvert

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Aigars Hibneris. Pieliec bērnu tik tuvu pie krūts, lai viņš viegli un pietiekamā apjomā var to satvert


 

Galvenais nosacījums, lai zīdīšana būtu veiksmīga, – ērtas pozas izvēle. Jo šis ir brīdis, kad mammai ir iespēja atpūsties. Ir divas zīdīšanas pamatpozas – sēdus un guļus. 


Sēdus poza. Bērniņš no sāna

Ja mamma izvēlas sēdus pozu, mugurai jābūt atbalstītai un atbrīvotai. Mazuli labāk novietot uz spilveniem. Jāatceras, ka tie nedrīkst būt pārāk mīksti, lai bērns tajos neiegrimtu. Mazulīti uz spilvena noliek uz sāna ar seju pret mammu – tā, lai viņš būtu krūts augstumā un mammai nebūtu jāsaliecas. 

 

 

 

Sēdus poza. Bērniņš uz rokām

Šī ir ērta poza ļoti mazu bērnu zīdīšanai, jo labi var redzēt, vai mazulis pareizi satver krūti. 
Mamma ar roku pietur bērna muguras augšdaļu (viņas roka ir kā „krādziņa”). Mazuļa galva guļ uz spilvena un ir nedaudz atgāzta atpakaļ – zodiņš piespiežas pie krūts un deguntiņš brīvi elpo. 

Šajā pozā svarīgi, lai bērna galva atrastos uz rokas vienā līmenī ar pārējo ķermeni, mazuļa vēders ir cieši klāt mammas ķermenim. Jāatceras, ka mammas kājas nedrīkst būt atbalstītas uz pirkstgaliem, jo automātiski sasprindzinās arī viņas plecu daļa. Ja nepieciešams, kājas var novietot uz kāda zema soliņa.

 

 


 

Sēdus poza. Bērniņš guļ uz spilvena

 

Mazulis guļ uz spilvena krūts augstumā, mamma pietur viņu pie pleciem, un viena mammas roka paliek brīva. 



 

 

 

 

 

Guļus poza. Bērniņš guļ uz mammas rokas 

Spilvenu ērti novieto zem galvas, bet ne zem plecu daļas. Bērniņš guļ uz mammas rokas  Bērnu nogulda uz sāniem, ar seju pret mammu. Mazuļa galva atrodas mammai elkoņa locītavā vai nedaudz augstāk par elkoni – tā, lai deguntiņš būtu pret krūtsgalu. Ar roku mamma tur bērna muguru.  Šajā pozā mamma guļ uz sāniem, kājas viegli saliektas ceļos. 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

 

Guļus poza. Bērniņš guļ mammai blakus

 

Šajā pozā mamma guļ uz sāniem, kājas viegli saliektas ceļos. Spilvenu ērti novieto zem galvas, bet ne zem plecu daļas, tāpat spilvenu var nolikt atbalstam aiz muguras. Ar virsējo roku pietur bērna muguriņu. Kad mazulis sāk meklēt krūti, mamma piebīda viņu sev klāt. Lai bērns zīdīšanas laikā neripotu prom, noliek aiz viņa muguras sarullētu autiņu vai dvieli.

 

 

 



 

 

Kā pareizi jāguļ bērnam attiecībā pret mammas krūti?

 

  • Pieliec bērnu tik tuvu pie krūts, lai viņš viegli un pietiekamā apjomā var to satvert.
  • Kad mazuļa mute ir aizvērta, degunam jābūt krūtsgala līmenī.
  • Pārliecinies, ka bērnam ir iespēja, meklējot krūti, atliekt galvu atpakaļ, lai žoklim pietiktu vietas, kur vērties.
  • Kad bērns satver krūti, mutītei jābūt plati atvērtai.
  • Mazuļa lūpām jābūt it kā izrullētām uz āru. 
  • Kad krūtsgals ir satverts, krūts areolai no apakšas jābūt redzamai mazāk nekā no augšas. 
  • Pēc zīdīšanas krūtsgalam jābūt tikpat apaļam kā pirms tam.

 


Kas vēl jāņem vērā:

  • ja ir sajūta, ka krūtīs nav piena, pārliecinies, ka bērns pareizi satver krūti; 
  • krūtsgalam pēc zīdīšanas jābūt tādam pašam kā pirms tam – nedaudz izstieptam un apaļam. Ja krūtsgals ir slīps (kā lūpukrāsa), plakans vai trīsstūrveida, tas liecina par nepareizu satvērienu;
  • mazulim jāpiedāvā abas krūtis arī tad, ja viņš iecienījis vienu.

 

 


Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".