Interesanta pieredze: katrs bērns pie savas krūts jeb Tandēma zīdīšana

Visbiežāk, kad ģimenē ienāk nākamais bērns, vecākie brāļi un māsas mammas krūti ir jau pārstājuši zīst. Turklāt pastāv uzskats: kamēr sieviete ir mazuļa gaidībās, vienlaikus zīdīšana neesot vēlama. Taču tā nav! Par tandēma zīdīšanu stāsta zīdīšanas konsultante Sandra Lase un māmiņa Ksenija Dudko.

FOTO: Aigars Hibners.  Mamma Ksenija stāsta, ka tandēma zīdīšana ir lielisks līdzeklis, kas ļauj vecākajam bērnam vieglāk tikt alā ar ģimenes pieauguma radīto stresu, līdz ar to izpaliek slavenās greizsirdības lēkmes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

FOTO: Aigars Hibners. Mamma Ksenija stāsta, ka tandēma zīdīšana ir lielisks līdzeklis, kas ļauj vecākajam bērnam vieglāk tikt alā ar ģimenes pieauguma radīto stresu, līdz ar to izpaliek slavenās greizsirdības lēkmes.


Par tandēma zīdīšanu speciālisti sauc procesu, kad vienlaikus tiek zīdīti divi dažāda vecuma bērni. Šāda situācija nereti rodas, kad mazuļi piedzimuši ar nelielu vecuma starpību un mamma vēlas vecāko bērnu zīdīt arī laikā, kad jau gaida nākamo. Kad piedzimst jaunākais bērniņš, mamma turpina zīdīt abus. Bieži sievietes uzdod jautājumu – vai vecākā bērna barošana ar krūti neatstāj kaitīgu iespaidu uz gaidāmo mazuli? 
 

Vai zīdīšana nenodara pāri gaidāmajam bērnam?
Vienlaikus zīdīšana un mazuļa gaidīšana netiek aizliegta, ja vien grūtniecības norisē nav kādu problēmu, risku vai sarežģījumu. Ja māmiņai, kura zīda mazo, pirmajā trimestrī nav spontānā aborta draudu, dzemdes tonusa, asiņošanas vai stipru krampjveida vēdersāpju, tad viņa bez bažām var turpināt barot ar krūti vecāko bērnu. Bet kopumā zīdīšana nav kontrindikācija. Biežāk gadās, ka nevis zīdīšana apdraud grūtniecību, bet fakts, ka starp bērniem ir maza vecuma starpība. Normāls reproduktīvais cikls starp mazuļiem ir 2,5 gadi, kā laikā mammas organisms paspēj pilnībā atjaunoties. Piemēram, dzelzs depozīts aknās, kas grūtniecības laikā tiek patērēts, atjaunojas tikai pēc diviem gadiem. Statistika rāda: ja starp bērniem ir maza vecuma starpība, gaidot nākamo, palielinās priekšlaicīgu dzemdību risks. Šādos gadījumos zīdīšana ir tikai kā blakus faktors, jo mamma papildus tērē savus resursus. 
 

Biežāk gadās, ka nevis zīdīšana apdraud grūtniecību, bet fakts, ka starp bērniem ir maza vecuma starpība. 


Dažos gadījumos grūtnieces, kas baro ar krūti, sāk sajust treniņa jeb Brakstona Hiksa kontrakcijas jau pēc 20. nedēļas. Vecākā bērna zīdīšana gaidību laikā var būt nedaudz nepatīkama – sievietei var būt jutīgi krūtsgali. 


Topošās māmiņas mēdz jautāt – vai vecākā bērna zīdīšana nenodarīs pāri gaidāmajam mazulim, atņemot viņam vielas, kas nepieciešamas augļa attīstībai?
Pētījumi pierāda, ka grūtniecības laikā sievietes organisms intensīvāk dod tam, kuram ir vajadzīgs vairāk. Šajā gadījumā tas ir gaidāmais mazulis. Tomēr tā ir papildu slodze māmiņai, tāpēc īpaši jādomā par sabalansēta un veselīga uztura uzņemšanu. 

 

Ja arī vecākais bērns zīž mammas krūti pēc jaunākā mazuļa piedzimšanas, lielākais daudz vieglāk pārdzīvos stresu, ko radīs ģimenes pieaugums, jo viņš turpinās saņemt mammas uzmanību tādā apjomā, kā viņam nepieciešams. 



Kas notiek ar pienu mammas krūtīs?
Pat ja mamma gaidību laikā zīda bērniņu, notiek visi tie paši procesi, kas ikvienai sievietei grūtniecības laikā un pēc dzemdībām, – pirmpiens, pirmā piena pieplūde, piebriedušas krūtis un piena „atnākšana”. Hormonu estrogēna un progesterona dēļ, kas atrodas mammas organismā, par spīti regulārai vecākā bērna zīdīšanai, piena daudzums nedaudz samazinās. Piens lēnām pārtop par pirmpienu, kas būs nepieciešams jaundzimušajam. Mainās arī piena sastāvs un garša, kas dažiem bērniem var nepatikt, līdz ar to nebūs brīnums, ja lielākas bērns pēkšņi atteiksies no krūts. Kad jaunākais mazulis būs piedzimis, piena sastāvs būs tāds, kāds nepieciešams jaundzimušajam. Noteikti nevajag bažīties, vai piena pietiks diviem bērniem. Te darbojas princips – būs pieprasījums, būs arī piens!

 

Ņem vērā! 

  • Ja lielā vēdera dēļ kļūst sarežģīti vecāko bērnu barot ar krūti, turot klēpī, izmanto zīdīšanas pozas, kurās gan tu, gan mazulis atrodas guļus.
  • Tā kā bērni zīž atšķirīgi, lai piena veidošanās noritētu vienmērīgi, vecākajai atvasei un jaundzimušajam ir jāzīž abas krūtis.
     


Tandēma zīdīšanas lielie ieguvumi
Ja bērniem ir neliela vecuma starpība, sieviete tikai iegūs, zīdot vienlaikus divus mazuļus. Vecākā bērna zīdīšana ļoti atvieglo mammas ikdienu pirmajās dienās pēc dzemdībām, jo nu jau lielais bērns teicami tiek galā ar piena pieplūdumu un ir vairāk iespēju, ka mammai krūtīs nebūs piena sastrēguma.

Ja arī vecākais bērns zīž mammas krūti pēc jaunākā mazuļa piedzimšanas, lielākais daudz vieglāk pārdzīvos stresu, ko radīs ģimenes pieaugums, jo viņš turpinās saņemt mammas uzmanību tādā apjomā, kā viņam nepieciešams. Tāpēc iespējams, ka vecākais bērns par krūti pirmajā periodā izrādīs lielāku interesi nekā līdz tam. 

 


Mammas pieredze
Ksenija Dudko ir trīs bērnu mamma. Vecākā meita Nika, kurai nu ir 7,5 gadi, mammas pienu saņēma līdz četru gadu vecumam. Savukārt jaunākie bērni – meita Ļera (1 gads un 10 mēneši) un Vadims (1,5 mēneši) – vienlaikus tiek pie mammas krūts. Vairāk par netradicionālo situāciju stāsta pati Ksenija.


Trešo bērnu mēs plānojām, taču negaidījām, ka sanāks tik ātri. Vidējā meita nepieteicās apmēram pusgadu, tāpēc dēls zināmā mērā bija pārsteigums. Domājām, gan jau kaut kad sanāks. Un sanāca jau pirmajā mēģinājumā! Kad paliku stāvoklī ar jaunāko bērnu, vidējai meitai bija gads. Manuprāt, tas bija par agru, lai atmestu zīdīšanu, līdz ar to meitu baroju ar krūti arī grūtniecības laikā. Kad pieteicās puika, man nebija arī bažu, ka pēkšņi pietrūks piena vai nepietiks spēka. Es pat nesāku domāt, vai pārtraukt zīdīšanu. Vienīgi bažījos, kā tīri praktiski veiksies, piemēram, divu mazuļu likšana gulēt. Pieredze rāda, ka nav problēmu!
 

Reklāma
Reklāma

Man bieži jautā, kādus uztura bagātinātājus lietoju, lai uzkrātu spēkus. Jāatzīst, ka nekādus vitamīnus papildus neuzņēmu, kamēr gaidīju otro un trešo bērniņu. Centos sajust, kas man vajadzīgs, – lietoju veselīgu uzturu, saudzēju sevi un atpūtos, ja jutu, ka tas ir nepieciešams. Iekšēji bija sajūta, ka viss ir kārtībā. Man likās, ka spēka un enerģijas ir daudz! Joprojām man ir sajūta, ka varu izdarīt visu un esmu stipra! Grūtniecības laikā neslimoju. Nebija arī nekādu sarežģījumu. Kamēr gaidīju trešo mazuli, nebija sajūtas, ka piena daudzums samazinātos.

Viens gan jāsaka – visu grūtniecības laiku zīdīšanas process nebija patīkams (pirmajās minūtēs, kad meita ņēma krūti), tomēr es ne mirkli neapsvēru zīdīšanu pārtraukt, jo meitas dēļ nebija grūti nedaudz paciesties. Es arī apzinājos – varu tagad pārtraukt barošanu ar krūti, bet man pašai pēc tam būs grūtāk. Uzskatu, ka bērns no zīdīšanas atteiksies pats, kad tam būs gatavs.
Līdz dēla piedzimšanai bijām pārgājušas uz to, ka meita krūti zīž pirms gulētiešanas. Tagad, kad piedzimis brālītis, viņa krūti prasa biežāk. Es arī dodu, cik vien meita vēlas. Viņai acīmredzot ir svarīgi apzināties, ka brālis nav konkurents.

 

Manuprāt, tas, ka zīdu gan jaunāko dēlu, gan vidējo meitu, ir palīdzējis vidējai meitai pieņemt ģimenes pieaugumu. Problēmu patiešām nav – nav greizsirdības lēkmju, nav nedarbu vai niķošanās. Ja nezīdītu, domāju, tik viegli vis neietu. Meitiņa saņem to tuvumu un uzmanību, pie kā bija pieradusi līdz šim. Arī jaunākais dabū savu tiesu. Vidējā joprojām turpina būt mazā. Meitas dzīvē nekas būtiski nav mainījies. Kā mēs dzīvojām mājās, tā dzīvojam, kā viņa dabūja manu krūti, tā turpina dabūt.   
 

 

Ja runājam par piena daudzumu, jāteic – abiem bērniem pietiek pilnībā! Kad Vadimam bija piecas dienas, vīrs ar meitenēm bija aizbraucis ciemos pie savas mammas. Un tieši tai dienā man „atnāca” piens. Krūtis bija milzīgas un cietas kā ķieģeļi, ļoti sāpēja. Devu krūti dēlam, bet viņam tik daudz piena, cik bija, nevajadzēja. Ļoti gaidīju pārrodamies meitu, lai viņa izzīstu lielos krājumus.

 

Līdz dēla piedzimšanai bijām pārgājušas uz to, ka meita krūti zīž pirms gulētiešanas. Tagad, kad piedzimis brālītis, viņa krūti prasa biežāk. Es arī dodu, cik vien meita vēlas. 

 

Šobrīd neplānoju, cik ilgi zīdīšu abus jaunākos bērnus. Vecākā meita krūti ņēma līdz četru gadu vecumam. Gaidīju, kad viņa pati atteiksies. Pēdējo gadu viņa zīda burtiski minūti pirms gulētiešanas, arī man vairs nebija pārāk patīkamu sajūtu. Kādā vakarā viņai jautāju – kad tu plāno pārtraukt zīst krūti? Viņa padomāja un teica – rīt! Nākamajā dienā es jau biju piemirsusi par šo sarunu un, kā ierasts, piedāvāju krūti. Viņa paskatījās uz mani un teica – es taču teicu, ka vairs nezīdīšu. No tās dienas viņai pirms gulētiešanas krūts nav bijusi nepieciešama. Līdz ar to domāju gaidīt, kamēr jaunākie paši atteiksies. Šajā jautājumā neredzu nekādu problēmu, jo zīdīšana arī man pašai sagādā prieku.

 

 

 


 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".