Vai zīdaiņa actiņām nekaitē fotoaparāta zibspuldze?

"Vai zīdaiņa nenobriedušajām actiņām nekaitē fotoaparāta zibspuldze ja tiek fotografēts aptuveni no metra attāluma? Tas nenotiek bieži, bet jebkurā gadījumā tas tiek darīts. Šajā gadījumā mamma uzskata, ka tas ir normāli, bet es esmu kategoriski pret tādu rīcību," portālam mammamuntetiem.lv raksta mūsu lasītājs Sandijs.

Zibspuldze rada mazulim papildus stresu, ko varētu viņam aiztaupīt, tādējādi palīdzot adaptēties jaunajā vidē.

FOTO: Shutterstock.com

Zibspuldze rada mazulim papildus stresu, ko varētu viņam aiztaupīt, tādējādi palīdzot adaptēties jaunajā vidē.

 

Atbild profesionāls fotogrāfs Edijs Pālens:

"Protams, neesmu dakteris, bet domāju, ka zīdaiņa actiņām zibspuldze tomēr varētu kaitēt. Lai mammam pati sevi no tik tuva attāluma nofotografē ar zibspuldzi un uzreiz pamēģina paraudzīties uz baltu papīra lapu.  Es parasti izvēlos dabīgo gaismu vai arī izkliedētu zibzpuldzes gaismu. Tas nozīmē, ka nevis taisni acīs, bet kaut kur gaisā vai uz sāniem tiek laista gaisma."

 

Ko saka ārsti?

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve satrauktajam tētim sniedz nomierinošu atbildi - ja fotografēšana notiek "saprāta robežās", tad bērna acīm zibspuldze nekaitē.

 

Reklāma
Reklāma

Atbild Dina Ceple, ārste un mājdzemdību vecmāte:

Visi mazuļi piedzimstot iznākt no tumšas vides gaišā. Bērna acis ar gaismu aprod pamazām, apmēram trīs dienu laikā. Daļai bērnu pēc piedzimšanas acis ir aizpampušas tā, ka atvērt fiziski nemaz nav iespējams. Bērniem nepatīk, ka viņus fotografē ar zibspuldzi. Tajā brīdī viņi saraujas un mēģina aizbēgt no gaismas, aizverot acis, pavēršot sejiņu uz citu pusi, satrūkstas un sāk raudāt. Nav pierādīts, ka mazuļa fotografēšana ar zibspuldzi būtu kaitīga viņu acīm – agri vai vēlu viņu acis ir pielāgotas saules gaismas redzēšanai. Taču neapšaubāmi zibspuldze rada mazulim papildus stresu, ko varētu viņam aiztaupīt, tādējādi palīdzot adaptēties jaunajā vidē. Ieteicams mazuli fotografēt dienas laikā dienasgaismas apgaismojumā bez zibspuldzes.
 

 

Daži prakstiski padomi: 

  • Jo tumšāka istaba, jo nepatīkamāk bērnam tikt pārsteigtam ar zibspuldzes gaismu, tāpēc pirms fotografēšanas ieslēdz telpā papildus apgaismojumu.
  • Ievēro saprātīgu distanci, jo zibspuldzes spilgtā gaisma tieši sejā var sabiedēt mazulīti.
  • Fotografē ar mēru. Pārāk bieža un intensīva "zibināšana" uztrauc un var saraudināt bērnu.