Cik ātri apēstais un izdzertais nonāk mātes pienā?

Bieži vien jaunajām māmiņām rūpes sagādā mazuļa vēdersāpes jeb kolikas. Viens no iemesliem, kāpēc tās rodas, ir kāds produkts, ko mamma apēdusi. Savukārt mazulis caur mātes pienu to uzņēmis. Cik ātri mammas apēstais nonāk pienā, interesē ne vienu vien māmiņu. 

Pārsteidzoši, bet plaši pētījumi, cik ātri kāds produkts nonāk mātes pienā, nav veikti

FOTO: Shutterstock.com

Pārsteidzoši, bet plaši pētījumi, cik ātri kāds produkts nonāk mātes pienā, nav veikti

"Cik ātri pēc, piemēram, gurķa apēšanas, tas nonāk pienā un sāk ietekmēt mazuļa puncīti? Un cik ilgi saglabājas šī ietekme? Esmu novērojusi, ka daži produkti manam mēnesi vecajam mazulim īpaši pūš vēderiņu. Zinu, ka līdz tiem 3 mēnešiem ir kolikas, bet daži produkti pastiprina vēdera sāpītes (manā gadījumā - šokolāde, gurķi, kāposti). Nevaru tikai saprast, cik ātri varu mēģināt nākamo produktu, lai zinātu, ka iepriekšējais vairs neietekmē vēderiņu," uztura speciālistei Astrai Sabulei-Leitei vaicā kāda jaunā māmiņa.

 

Alkohols uzsūcas jau kuņģī, bet ēdiens no sākuma pavada noteiktu laiku kuņģī – tā var būt nepilna pusstunda dārzeņiem līdz pat 4 un vairāk stundām, piemēram, gaļai.

 

Reklāma
Reklāma

Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite:
"Produktu uzsūkšanās laiks ir individuāls. Nav veikti arī īpaši daudz pētījumu par šo tēmu. Taču ir veikti pētījumi par alkohola lietošanu zīdīšanās laikā. Ja māmiņa izdzer glāzi vīna, tad alkohola daudzums asinīs (un līdz ar to arī mātes pienā) maksimālo koncentrāciju sasniedz pēc 30-90 minūtēm. Un būtu vēlams gaidīt vismaz 6h, ideālā gadījumā 12h līdz alkohols vairs nebūs sastopams pienā un tikai tad barot bērnu ar krūts pienu. Līdzīgi ir arī ar ēdieniem. Tikai ēdieni neuzsūcas asinīs tik ātri kā alkohols. Alkohols uzsūcas jau kuņģī, bet ēdiens no sākuma pavada noteiktu laiku kuņģī – tā var būt nepilna pusstunda dārzeņiem līdz pat 4 un vairāk stundām, piemēram, gaļai. Pēc tam ēdiens tiek pārvietots uz zarnām un tur caur zarnu bārkstiņām uzsūcas un nonāk asinsritē un mātes pienā. Es ieteiktu nākamo produktu mēģināt pēc pusotras, divām dienām. Tad ir droši zināms, ka iepriekšējais produkts vairs pienu neietekmēs."