Ko darīt, ja krūtsgali saplaisājuši un sāpoši?

Sākot zīdīšanu, jāņem vērā, ka krūtsgali nav pieraduši pie tik lielas slodzes, tāpēc, iespējams, pirmās nedēļas laikā tie var būt jutīgi, taču vienlaikus var arī norādīt, ka mazulis krūti satver nepareizi.

FOTO: Shutterstock.com

„Jutīgums pāries ātrāk, ja bērniņš smuki un pareizi paņems krūti, tāpēc ļoti svarīgi, lai jau pirmajā zīdīšanas reizē medicīnas personāls māmiņai palīdz,” saka sertificēta zīdīšanas speciāliste Dace Zavadska.

Nepareizs satvēriens
Zīdīšana nedrīkst būt sāpīga! Un sāpes ir brīdinājuma signāls, ka zīdīšana notiek nepareizi. Visbiežāk tas saistīts ar sliktu zīšanas tehniku vai nepareizu zīdīšanas pozīciju. Krūts ir satverta pareizi, ja zīdaiņa mute ir plaši atvērta un apakšējā lūpa ir atstiepta vai mazliet atlocījusies, aptverot arī krūts apakšējos audus. Lielākā daļa areolas (tumšā krūts daļa) vai tā visa iegulst bērnam mutē, un redzams, kā ēdot kustas viņa žoklis.
„Ja mazulis krūti ēd nepareizi, var sākties apburtais loks — bērns nepareizi satver krūti un pietiekami nepaēd, jūtas badā, arī piens neveidojas tik daudz, cik mazulim vajadzīgs, bērns raud, mammai sāp, un abi ir nelaimīgi. Taču arī šādā situācijā nevajag krist panikā un, piemēram, nakts vidū skriet uz veikalu pēc mākslīgā piena maisījuma, lai piebarotu bērnu. Nav tādas problēmas, kas nevar pagaidīt līdz rītam, kad mamma varēs sazināties ar savu ārstu vai zīdīšanas speciālistu, lai uzzinātu, kā šo problēmu atrisināt. Ir teiciens, ka naktī bērni raud skaļāk. Bet mammai un tētim jāatceras, ka izsalkums nav vienīgais iemesls, kāpēc zīdainis raud. Arī tad, ja bērniņš jūtas paēdis, siltumā un sausās autiņbiksītēs, mazulis var raudāt, jo viņam vajag mammu.”

Ja mazulis krūti ēd nepareizi, var sākties apburtais loks — bērns nepareizi satver krūti un pietiekami nepaēd, jūtas badā, arī piens neveidojas tik daudz, cik mazulim vajadzīgs, bērns raud, mammai sāp, un abi ir nelaimīgi.

Reklāma
Reklāma

Saplaisājuši krūtsgali
Iemesls sāpošiem un saplaisājušiem krūtsgaliem var būt arī to mazgāšana ar ziepēm, kas sausina ādu. Dažreiz to var ierosināt arī ilgstoši mitri krūtsgali, ja netiek mainīts krūšturis vai tajā ievietotās salvetes. Reizēm mazulis var traumēt krūtsgalu, ja mamma to ar varu velk ārā no bērna mutītes, pirms viņš pats to nav atlaidis. Lai izvairītos no šādas problēmas, ļauj, lai bērns pats atlaiž krūti vai arī ieliec mazulim mutē pirkstu un tad maigi izņem no mutes krūti.

Padomi un ieteikumi
•  Pārbaudi bērna pozīciju pie krūts, iespējams, nepareizs satvēriens vai poza ir vienīgais sāpošu krūtsgalu iemesls.
•  Neierobežo zīdīšanas biežumu.
•  Ja piens no krūts netek ārā, pirms zīdīšanas uzliec uz krūtīm siltu kompresi vai ej siltā dušā, tas atvieglos piena plūsmu, sākot zīdīt.
•  Ja krūts ir piebriedusi pārāk daudz un ir sāpīga, palīdz aukstas kompreses.
•  Lai pasargātu saplaisājušo krūtsgalu no pirmajiem spēcīgajiem zīdieniem, sākumā liec bērnu pie mazāk sāpīgās krūts un tikai pēc tam piedāvā bērnam sāpīgo krūti.
•  Zīdīšanas laikā ieelpo dziļi un izelpo caur muti.
•  Pēc zīdīšanas krūtsgalu apzied ar savu pienu, kam ir pretiekaisuma iedarbība, un ļauj tam nožūt.
•  Lai veicinātu plaisājuma sadzīšanu, nodrošini krūtīm gaisa peldes, cik vien bieži iespējams (vasarā ieteicamas arī saules peldes, bet ne krūtsgalu sauļošana tiešos saules staros).
•  Valkā kokvilnas krūšturi, kas nodrošina gaisa cirkulāciju.
•  Turi sausus krūtsgalus un bieži maini krūštura ieliktnīšus.
•  Valkā brīvu, nepiespiestu apģērbu.
•  Nemazgā krūtis ar ziepēm, tikai noskalo tekošā ūdenī.
•  Ja krūtsgali stipri asiņo, labāk būtu pienu noslaukt un paēdināt bērnu ar karotīti vai plastmasas šļirci; tiklīdz stāvoklis uzlabojas, bērns atkal jābaro ar krūti.


Konsultēja Dace Zavadska, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Premium Medical pediatre un sertificēta zīdīšanas speciāliste
Raksta veidošanā izmantoti materiāli no Veselības veicināšanas valsts aģentūras Zīdīšanas ABC.