Vai ļaut pusaudzim gulēt diendusu?

Skaidrs, ka tad, ja pa dienu nogulēts, vakarā miegs tik ātri nenāk. Bet ko darīt, ja pusaudzis, atnākot no skolas vai pēc treniņa, lien gultā nosnaust?
Konsekvents dienas režīms arī brīvajās dienās ir ieteicams jebkurā vecumā, tad nebūs grūtību mosties darbdienās.

FOTO: Shutterstock.com

Konsekvents dienas režīms arī brīvajās dienās ir ieteicams jebkurā vecumā, tad nebūs grūtību mosties darbdienās.

“Lai viņš paguļ,” saka Alla Silova, pediatre, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste, “taču ne ilgāk kā 20–30 minūtes!” 

 

Šajā šķietami īsajā snaudienā organisms patiešām atgūs enerģiju un bērns spēs pilnvērtīgi darboties līdz pat laikam, kad jādodas gulēt uz nakti.

 

Savukārt, ja pusaudzis nogulēs kādas divas stundas vai vēl ilgāk un darīs to regulāri, sāksies nebeidzams aplis – vakarā vairs nenāks miegs, bet no rīta būs grūtāk piecelties,

 

skolā radīsies problēmas ar koncentrēšanos un uztveri, par ko liecinās sekmju izraksts. Pēc skolas bērns pārnāks atkal saguris un dosies gulēt, tā uzturot šo apli.

Reklāma
Reklāma

 

Padoms

Ja pusaudzim gadījies iekļūt šādā izjaukta režīma virpulī, ieteicams piektdienā izturēt un nedoties diendusā, bet aiziet ātrāk gulēt vakarā. Tad abu brīvdienu rītos celties laicīgi, nevis pulksten vienos dienā, un šādi sakārtot savu dienas režīmu. 
 

Ja pusaudzis pats nespēj izkāpt no gultas pirms pusdienlaika, vecākiem ieteicams izdomāt kādas kopīgas aktivitātes, lai novērstu brīvdienu nogulēšanu. “Patiesībā konsekvents dienas režīms arī brīvajās dienās ir ieteicams jebkurā vecumā, tad nebūs grūtību mosties darbdienās,” norāda virsārste.

Saistītie raksti