Olšūnu sasaldēšanai onkoloģiskajām pacientēm ļoti gaida solīto valsts atbalstu

Sievietēm ar laicīgi atklātiem audzējiem un labu izveseļošanās prognozi ir iespējas Latvijā saglabāt savas olšūnas, lai pēc izveseļošanās kļūtu par māti. Latvijas reproduktologi ļoti gaida šogad solīto valsts atbalstu, lai iespēja sasaldēt savas olšūnas nākotnei būtu pieejama daudz lielākam sieviešu skaitam.
Olšūnu sasaldēšanai reproduktologi ļoti gaida valsts atbalstu, kas tika solīts jau šī gada jūlijā.

FOTO: Shutterstock.com

Olšūnu sasaldēšanai reproduktologi ļoti gaida valsts atbalstu, kas tika solīts jau šī gada jūlijā.

Sievietēm pēc onkoloģiskās diagnozes izārstēšanas auglība bieži ir neatgriezeniska. Bet pacientēm ar labu izveseļošanās prognozi, sasaldējot olšūnas pirms tiek uzsākta ķīmijterapija, staru terapija vai veikta radikāla operācija, ir iespējams pēc izveseļošanās no vēža kļūt par māti. 

 

Olšūnu sasaldēšanai jānorit ļoti operatīvi, pacientes uz šo procesu nevar gaidīt pat mēnesi.

 

Reklāma
Reklāma

Klīnikas EGV vadītāja, ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa: “Pacientēm bez bērniem ar labu atveseļošanās prognozi jāsniedz iespēja nākotnē kļūt par mammu. Olšūnu sasaldēšanai reproduktologi ļoti gaida valsts atbalstu, kas tika solīts jau šī gada jūlijā. Ļoti ceram, ka no jaunā gada šo atbalstu saņemsim, jo pacientu interese par olšūnu sasaldēšanu palielinās.” 
 

Sievietēm, uzzinot par ļaundabīga audzēja diagnozi, ir tik pat liels šoks kā tad, kad ginekologa kabinetā nākas apjaust, ka nekad vairs nevarēs būt pēcnācēji. “Tādēļ ir ļoti svarīgi pacientus informēt par šādu iespēju – sasaldēt olšūnas, kuras var izmantot nākotnē. Tas praktiski un psiholoģiski pacientiem nodrošinās dzīves kvalitāti pēc onkoloģiskās saslimšanas terapijas beigām,” uzskata dr. Zane Vītiņa. 
 

Sievietēm, lai saglabātu savu ģenētisko materiālu, nepieciešamas aptuveni divas nedēļas, ja nodotas nepieciešamās analīzes. Visu nepieciešamo informāciju par olšūnu sasaldēšanu izskaidros ginekologs reproduktologs vizītes laikā.

Saistītie raksti