Vai, norijot spermu, var palikt stāvoklī? Mācību filma atbild uz jauniešu jautājumiem par seksualitāti

No 14. februāra Veselības ministrija (VM) uzsākusi informatīvo kampaņu “CIK BRĪVI TU RUNĀ SEKSA VALODĀ? PAR VEIKLU VALODU!”. Sadarbībā ar jomas ekspertiem ir izstrādāti vairāki praktiski izmantojami mācību un informatīvie materiālie jauniešiem, viņu vecākiem, kā arī plašākai sabiedrībai, lai veicinātu izpratni un zināšanas par seksuālo un reproduktīvo veselību, kas ilgtermiņā Latvijā palīdzētu mazināt seksuāli transmisīvo infekciju (STI) izplatību, nepilngadīgo grūtniecību un mākslīgi veikto abortu skaitu.
No februāra beigām līdz maija beigām visā Latvijā 9.-12. klašu jauniešiem tiks organizētas nodarbības, kuru saturu ir izstrādājuši jomas speciālisti, aptverot gan teorētiskos, gan praktiskos elementus.

FOTO: Publicitātes foto

No februāra beigām līdz maija beigām visā Latvijā 9.-12. klašu jauniešiem tiks organizētas nodarbības, kuru saturu ir izstrādājuši jomas speciālisti, aptverot gan teorētiskos, gan praktiskos elementus.

Kampaņas aktualitāti pamato arī pētījumu centra “SKDS” 2022. gada izskaņā veiktās aptaujas dati – puse aptaujāto iedzīvotāju, kuriem ģimenē ir 10–18 gadus veci bērni, ar viņiem par seksuālo un reproduktīvo veselību nav runājuši, bet vēl 41% iedzīvotāju ģimenē par šīm tēmām nerunā vispār. Vienlaikus 64% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem netiek runāts pietiekami daudz.

“Zināšanas un izpratne par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, tostarp kontracepcijas līdzekļu nepieciešamību un pareizu lietošanu, kā arī precīzas informācijas pieejamība jauniešiem ļauj pieņemt apzinātus un atbildīgus lēmumus par savu ķermeni un attiecībām, pozitīvi ietekmē fizisko un psihisko veselību, kā arī palīdz veidot cieņpilnas attiecības ar saviem partneriem turpmākajā dzīvē.

Tāpat īpašs uzsvars šajā kampaņā tiek likts uz sarunu – cieņpilnu, godīgu un atklātu spēju sarunāties par seksu gan jaunietim ar vecākiem vai pedagogu, gan partneriem savā starpā,” 

kampaņas aktualitāti un mērķus uzsver Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Ortveina. 

Jauniešiem jau šobrīd ir pieejama izglītojoša filma par seksuālo un reproduktīvo veselību, kurā viegli saprotamā veidā un ar nelielu humora dzirksti atspoguļotas izplatītākās situācijas, mīti, ar kādiem jaunieši saskaras seksuālās un reproduktīvās veselības jomā, piemēram, saruna ar vecākiem vai vienaudžiem par seksu, kontracepcija, atbildīga attiecību veidošana, spēja pateikt “NĒ!” un citi būtiski aspekti. VM un eksperti atgādina, ka šo filmu var skatīties gan individuāli, gan klasē, pēc tam pārrunājot redzēto. Mācību filma tiks pielāgota arī jauniešiem ar dažādām uztveres vajadzībām. 

 

 

“Pusaudžu vecumā seku domāšana vēl neveidojas, tāpēc ir svarīgi pusaudžus izglītot par reproduktīvo un seksuālo veselību savlaicīgi un pozitīvā veidā, lai seksuāli transmisīvas infekcijas un nevēlama grūtniecība nekļūst par problēmu, kas izmaina visu dzīvi. Nevajag kaunināt vai norāt pusaudzi, vai automātiski pieņemt, ka jau uzsākta dzimumdzīve, ja viņš/viņa vēlas uzzināt kādu informāciju par seksu, kontracepciju vai ir bažas par seksuāli transmisīvu infekciju, bet godīgi un mierīgi atbildēt uz jautājumiem. Neignorējiet šos “palīdzības saucienus”, cieniet to, ka esat pusaudža uzticības persona. Internetā informācijas ir ļoti daudz, pusaudzis var viegli apjukt vai izvēlēties nepareizu pieeju, uz ko balstīt zināšanas par seksu, piemēram, pornogrāfiskas filmas. Savukārt ar atbilstošu informāciju iepazinies pusaudzis, spēs pieņemt pareizākus lēmumus, uzsākot dzimumdzīvi. Svarīgi arī mācīt pusaudžus par cieņpilnām savstarpējām attiecībām un nebaidīties runāt ar savu partneri,” norāda bērnu ginekoloģe Ieva Baurovska.

Reklāma
Reklāma

No februāra beigām līdz maija beigām visā Latvijā 9.-12. klašu jauniešiem tiks organizētas nodarbības, kuru saturu ir izstrādājuši jomas speciālisti, aptverot gan teorētiskos, gan praktiskos elementus. 

Lai nodrošinātu kontracepcijas pieejamību, tiks sagatavoti arī 30 tūkstoši prezervatīvu ar kampaņas simboliku, kas tiks izdalīti mērķauditorijai klātienes nodarbību ietvaros, kā arī sabiedriskajām organizācijām, kuras nodarbojas ar jauniešu izglītošanu seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. 

Kampaņas laikā pieaugušo auditorijai tiks izstrādāta izglītojoša filma par atbildīgu attiecību veidošanu, spēju veidot atklātas, godīgas un cieņpilnas sarunas par seksuālajām attiecībām, kontracepciju un citiem būtiskiem aspektiem. Jauniešu vecākiem būs pieejams īpašs informatīvais materiāls “Zīlīte vecākiem. Manam bērnam būs sekss”, kas sniegs vecākiem ieteikumus un padomus, kā vecākiem runāt ar bērnu par attiecībām, seksu, seksuālo orientāciju, dzimumu, dzimuma identitāti un izpausmi, kā arī kliedēs mītus par seksuālo un reproduktīvo veselību. Tāpat kampaņas ietvaros plānotas arī tiešsaistes lekcijas vecākiem, kuru laikā eksperti skaidros jautājumus par komunikāciju ar bērniem par dažādiem seksuālās un reproduktīvas veselības aspektiem. 

 

Visi kampaņas materiāli ir pieejami vietnē  www.seksavaloda.lv

Buklets par STI un kontracepcijas nozīmi pieejams šeit

Mācību filma pieejama šeit

Saistītie raksti