Bērns uzsāks skolas gaitas: kas būs nepieciešams?

Kaut arī šķiet, ka nākamais mācību gads vēl tālu un pirmklasniekam nepieciešamās preces varēs iegādāties arī vasarā, laiks sākt domāt par nepieciešamajām lietām mācībām, kā arī par bērna drošību un kontroli.
Par pirmklasnieka sagatavošanu skolai jāsāk domāt laikus!

FOTO: Publicitātes foto

Par pirmklasnieka sagatavošanu skolai jāsāk domāt laikus!

Mobilais telefons vai viedpulkstenis ir ierīces, kas ļauj gan sazināties ar bērnu, gan redzēt viņa atrašanās vietu. Tas ir ļoti svarīgi ikvienam vecākam, bet īpaši jau pirmklasnieku vecākiem. Gan viedtālrunis, gan viedpulkstenis bērnam sniegs drošības sajūtu, kas ir ļoti svarīgi, lai bērns nebaidītos un saprastu, ka vecāki rūpējas par viņa drošību.

 

Mobilais telefons 

Mobilā telefona izvēle var radīt domstarpības, tomēr nevajadzētu bērnam izvēlēties pašu jaunāko, dārgāko vai jaudīgāko modeli. Tam noteikti jābūt izturīgam, ar cietu, ūdensizturīgu konstrukciju un stipru ekrānu. Vēlams reizē iegādāties arī viedtālrunim piemērotu vāciņu. Svarīga ir baterijas ietilpība, jo ne vienmēr bērns atcerēsies to uzlādēt. Izvēloties tālruni ir jāizvērtē tā funkcijas, jo bērns noteikti vēlēsies arī videokameru un iespēju spēlēt spēles.

Drošības aspekti modeļa izvēlē. Viedtālrunim vajadzētu būt ar GPS sekošanas funkciju un vecāku uzraudzības kontroli. Tādā veidā būs iespējams redzēt gan bērna atrašanās vietu, gan arī darbības internetā, kuras šādā veidā iespējams kontrolēt.

 

Viedpulkstenis

Viedpulkstenis sniedz iespēju piezvanīt vai nosūtīt ziņojumu, tādēļ nepieciešams izvēlēties modeli ar divvirzienu funkciju, lai bērns varētu pazvanīt vecākiem vai arī uz katalogā ievadītajiem numuriem. 

Vecāki, izmantojot GPS, redz bērna atrašanās vietu, bet daži modeļi piedāvā apskatīt visu bērna dienas maršrutu. 

Noderīga ir GEO zonas funkcija, tā ļauj iestatīt zonu, kurā bērns drīkst atrasties. 

Tiklīdz bērns būs ignorējis noteikumus un šķērsos noteikto zonu, vecāki saņems paziņojumu. Viedpulkstenis būs noderīgs arī sportisku bērnu vecākiem, jo tādā veidā ir iespējams uzraudzīt bērna fiziskās aktivitātes. 

Izvēli vajadzētu veikt kopā ar bērnu, izskaidrojot katru no funkcijām un izvēloties bērnam tīkamu dizainu.

 

Dators 

Ierīce, kas nepieciešama ikvienam skolēnam, neatkarīgi no viņa vecuma, ir dators. Lai arī pirmajās klasītēs nebūs jāraksta dažādi darbi datorrakstā, globālajā tīmeklī ir ļoti daudz labu mācību materiālu, kas paplašinās bērna redzesloku un palīdzēs apgūt mācību vielu. Te gan neiztikt bez vecāku palīdzības, tādēļ rādiet un māciet bērniem, ka dators nav tikai izklaide, tā ir iespēja uzzināt daudz jaunu un interesantu lietu.

 

Pirmklasniekiem ieteicams planšetdators mācību vajadzībām, tomēr ir jāizvērtē tā funkcijas un veiktspēja.

  • Operatīvā atmiņa nosaka datora programmu darbības ātrumu, tādēļ ieteicams iegādāties modeli, kuram ir vismaz 8 GB operatīvā atmiņa.
  • Centrālais procesors nodrošina datora darbību, tomēr labāk izvēlēties datoru ar Intel Core i5 vai Core procesoru.
  • Videokameras kvalitāte arī ir viens no parametriem, kurus nepieciešams pārbaudīt, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespēja pieslēgties mācību procesam.
  • Cietā diska ietilpība ir datora krātuve un tiek mērīta gigabaitos (GB). 500 - 750 GB ietilpība ļaus nepieciešamās darbības veikt ātri un būs pilnīgi pietiekoša mācību vajadzībām.
  • Videokarte nodrošina video failu un attēlu atvēršanu, tādēļ jāpārliecinās arī par videokartes sniegtajām iespējām.
  • Operētājsistēma ir ļoti būtisks parametrs, tādēļ var izvēlēties datoru ar iebūvētu operētājsistēmu – Windows, Mac Os vai Linux, tomēr jāpadomā par to, ka bērnam būs vajadzīga palīdzība. Labāk iegādāties datoru ar operētājsistēmu, kuru pārzina paši vecāki, bet skolas darbu veikšanai piemērotāka var būt Windows operētājsistēma.

 

Lai bērns visu laiku nepavadītu pie datora, ir nepieciešams skaidri un saprotami formulēt datora izmantošanas noteikumus un arī kontrolēt to izpildi.

 

Brīvā laika pavadīšana un pārvietošanās

Daudzus vecākus uztrauc bērnu brīvā laika pavadīšanas paradumi, tādēļ bērni tiek mudināti izvēlēties fiziskās aktivitātes svaigā gaisā. Viens no veidiem kā to izdarīt, ir iegādāties kādu no bērniem domātiem pārvietošanās līdzekļiem. 

Velosipēda iegāde ir labs risinājums, jo paaugoties bērns ar to varēs doties uz skolu, ārpusskolas nodarbībām un atpakaļ uz mājām. Tomēr vecākiem jāatceras, ka bērns līdz 10 gadu vecumam pilsētvidē ar to drīkst braukt tikai pilngadīga cilvēka pavadībā. Brauciens ar divriteņiem kopā ar ģimeni vai draugiem ir arī iespēja jautri un interesanti pavadīt brīvo laiku. 

 

Skrituļslidas un skrituļdēlis vairāk derēs sportiskām aktivitātēm kopā ar draugiem, tomēr ar tiem var pārvietoties arī pa labām pilsētas ietvēm.

 

Elektro skūteris ir paredzēts braukšanai no 14 gadiem, tādēļ pirmklasniekam nevajadzētu to iegādāties. Ja ģimenē ir pusaudzis, kurš sasniedzis šo vecumu, jauns elektro skūteris apliecinās, ka par visiem bērniem rūpējaties vienādi! 

 

Kā redzams, nepieciešamību ir daudz, vēl jārēķinās arī ar mācību līdzekļu un apģērba izmaksām. Tas nozīmē, ka pienācis laiks nopietni plānot budžeta līdzekļus, sastādīt nepieciešamo lietu sarakstu un sākt meklēt labākos risinājumus. Interneta lielveikals 220.lv piedāvā Jūsu pirmklasniekam nepieciešamās preces par saprātīgām cenām. Apmeklējiet interneta veikalu un pārliecinieties paši!