Vai maternitātes pabalstu var aprēķināt no vīra algas

Vai ir iespējams, ka maternitātes pabalsts tiek aprēķināts, balstoties uz vīra algu, pat ja bērna kopšanas atvaļinājumā dodos es (mamma), bet vīrs turpina strādāt?
Vai maternitātes pabalstu var aprēķināt no vīra algas

FOTO: Shutterstock.com

Sociālās apdrošināšanas pabalstus maksā sociāli apdrošinātajiem (darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem, kuri veic obligātās iemaksas), un pabalstus to saņēmējam aprēķina no viņa vidējās iemaksu algas.
 

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu. Pabalsta pirmo daļu izmaksā pirms dzemdībām par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām, ja topošā māte līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Maternitātes pabalsta pirmo daļu izmaksā pirms dzemdībām, kad noslēgta darbnespējas lapa B saistībā ar grūtniecību. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas.
 

Savukārt vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem. Ja bērna tēvs pieprasīs vecāku pabalstu, bet neizmantos bērna kopšanas atvaļinājumu un turpinās strādāt, tad vecāku pabalstu viņam izmaksās tikai 30% apmērā no aprēķinātā pabalsta.

Reklāma
Reklāma

Vienlaikus ar vecāku pabalstu maksā bērna kopšanas pabalstu – 171 eiro mēnesī – līdz bērna pusotra gada vecumam. To vecāku, kurš saņem pabalstus, valsts apdrošina bezdarbam un pensijai.
 

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem ir pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.