Kāpēc bērniem grūti pamosties no rīta?

Sākoties skolai, daudzi vecāki mokās ar sava bērna pamodināšanu. Bērnu un pusaudžu miegs ir apskaužams, vakaros viņiem miegs nenāk, ar varu vai lūgšanām tie ir jādabū gultā, taču tikpat grūti ir no rīta tos pierunāt pamosties.
Kāpēc bērniem grūti pamosties no rīta?

FOTO: Shutterstock.com

Sākoties skolai vai bērnudārzam, daudzi vecāki sāk izjust zināmu bezspēcību, kad no rīta bērnus nespēj pamodināt ne modinātāja zvanu signāls, ne segas noraušana, ne biedēšana ar auksta ūdens spaini. Portāls dignityhealth.org sniedz dažus padomus, kā palīdzēt bērniem un vecākiem.


Visu vecumu bērniem var būt problēmas ar miegu, kas rada miegainību no rītiem. Ņemiet vērā, ka bērna miega traucējumiem var būt vairāki iemesli, atkarībā no viņu vecuma grupas. Bērnudārza vecuma bērniem var rasties problēmas šķiršanās trauksmes rezultātā, kad vecāki viņus atstāj bērnudārzā vai, kad pienācis laiks gulēt atsevišķā gultā. Skolas vecuma bērniem var būt grūtības pielāgoties stresam skolā. Pusaudžu miega problēmas rada vēlā gulēt iešana un elektroierīču izmantošana pirms miega.


Taču, vienalga, kāds ir bērna vecums, visiedarbīgākais līdzeklis ir stabils miega režīms. "Ja vecāki var nolikt savus bērnus gulēt noteiktā laikā, viņi ātri vien pārliecinās, ka bērni katru nakti pietiekami guļ. Ja viņi ir izgulējušies, bērniem parasti ir daudz vieglāk piecelties no rīta," saka pediatrs Dr. Afzals.
 

Ieviesiet stingru gulētiešanas laiku. Bērnam jābūt gultā ar izslēgtu gaismu katru vakaru vienā un tajā pašā laikā, tā ir atslēga veselīga miega režīma attīstīšanai.
 

Vakara režīms. Vakara cēlienu mājās veidojiet pēc režīma, kur ir laiks atpūtai no skolas vai bērnudārza, mājas darbi skolēniem, brīvais laiks pirms naktsmiega. Tas ir svarīgi, lai nesanāk sākt pildīt mājas darbus un attapties, ka ir jau ļoti vēls.  

Reklāma
Reklāma

 

Nē - viedierīcēm. Ierobežojiet bērna elektronisko ierīču lietošanu pirms gulētiešanas. Ieteicams vismaz 2 stundas pirms naktmiera atteikties no jebkādu viedierīču lietošanas.
 

Lēnām, bet pamatīgi. Nepārdzīvojiet, ja miega režīms no sākuma nestrādā, tāpat kā jebkurš cits ieradums prasa laiku, ir vajadzīgs laiks arī, lai pierastu pie došanās gulēt konkrētā laikā.