Tikai katrs trešais skolēns mājasdarbus pilda pie rakstāmgalda

Skolā uzdotos mājasdarbus pie rakstāmgalda neveic gandrīz katrs trešais jeb 30% skolēnu, tā vietā izvēloties mācīties pie ģimenes kopējā galda ēdamistabā un viesistabā vai arī dīvānā, liecina bankas Citadele veiktā vecāku aptauja.

Lai 12 un vairāk mācību gadu garumā saglabātu pareizu stāju un redzes asumu, skolēnam jānodrošina ergonomiska un atbilstoša darba vide

FOTO: Shutterstock.com

Lai 12 un vairāk mācību gadu garumā saglabātu pareizu stāju un redzes asumu, skolēnam jānodrošina ergonomiska un atbilstoša darba vide

Dati par skolēnu ieradumiem norāda uz diviem galvenajiem iemesliem tam, kāpēc skolas uzdevumus bērni mājās neveic pie rakstāmgalda – daļā mājokļu tam īpaši piemērota galda nav vietas trūkuma dēļ, bet daļā ģimeņu izveidojies pieradums mājasdarbus pildīt citviet mājās.


Katrs desmitais jeb 10% vecāku norādījuši, ka bērni veic mājasdarbus pie kopējā galda viesistabā vai ēdamistabā, un tāpat gandrīz desmitā daļa skolēnu izvēlas mājasdarbus pildīt gultā vai dīvānā.
 

Arhitekts, interjera dizainers Mareks Birznieks norāda uz būtiskākajiem principiem, kas jāievēro veselīgam un produktīvam mācību procesam mājās. „Lai skolēnam jebkurā vecumā nodrošinātu ērtu un atbilstošu vidi, svarīgas ir trīs lietas – atbilstoša izmēra un augstuma rakstāmgalds, piemērots krēsls un pareizs apgaismojums. Skolēnu vēlme mācīties ērtā dīvānā vai pie ēdamgalda nav pārsteidzoša, taču jāatceras, ka ergonomiski un funkcionāli ir nozīmīga atšķirība starp žurnālgaldu un rakstāmgaldu,” uzsver M. Birznieks.
 

Reklāma
Reklāma

Lai 12 un vairāk mācību gadu garumā saglabātu pareizu stāju un redzes asumu, skolēnam jānodrošina ergonomiska un atbilstoša darba vide. M. Birznieks skaidro: „Ja mājās nav vietas lielam rakstāmgaldam, ir pieejami citi risinājumi, piemēram, mazāki galdi bez atvilktnēm un papildu sekcijām. Šaurai mājokļa platībai pieejamas paceļamas, nolaižamas un bīdāmas galda virsmas, lai tās kā rakstāmgaldu izmantotu tikai nepieciešamajā laikā. Ģimenēs, kurās aug dažāda vecuma bērni, piemērotākie būtu galdi un krēsli ar mehāniski vai elektroniski maināmu augstumu, lai atsevišķu rakstāmgaldu nevajadzētu iegādāties katram skolēnam. Šāds risinājums noderēs arī tam, lai bērna augšanas laikā derētu viens un tas pats galds.”