Jautra un noderīga bērnu atpūta - iespējamā misija

Sākoties gada siltajam periodam, garākas dienas daudziem vecākiem liek aizdomāties par savu bērnu brīvo laiku. Taču tā gribās, lai jūsu mazie ģimenes mīļie pavadītu laiku turīgi, interesanti un pastāvīgi attīstītu zināšanas un spējas. Nav noslēpums, ka liela daļa vecāku piekāpjas vienkāršākajiem bērnu aizņemšanas veidiem - filmiņas televizorā, datorspēles, viedtālrunis, planšetdatori ... Mūsdienu tehnoloģijas acumirklī piesaista pat pieaugušos, palīdzot pazaudēt saprašanu par vietu un laiku, nemaz nerunājot par bērniem.
Ģimenes, kurām jau izdevās īstenot šo projektu savā pagalmā, atklāj, ka patiesībā tas ir daudz vairāk nekā skaisti kopā savīti koka dēļi – tā ir vieta, kurā ne tikai piedzimst, bet arī piepildās bērnu brīnišķīgie sapņi.

FOTO: Publicitātes foto

Ģimenes, kurām jau izdevās īstenot šo "projektu" savā pagalmā, atklāj, ka patiesībā tas ir daudz vairāk nekā skaisti kopā savīti koka dēļi – tā ir vieta, kurā ne tikai piedzimst, bet arī piepildās bērnu brīnišķīgie sapņi.

Visaktīvākajā attīstības periodā, kad lielākā daļa bērna dzīvesveida paradumu vēl tikai attīstās, spēja radīt un socializēties, ieslēgt iztēli un radošumu ir ārkārtīgi svarīga. Vai atceraties savu bērnību, kad priecīgi bērnu grupā cepāt smilšu kūkas, spēlējāt “klasītes” un paslēpes, “aklo vistu”, “zārku”, “tautas bumbu” un slepeni aizdomājaties par sapņu māju kādā no kokiem? Par šo sapņu objektu mēs arī gribētu parunāt vairāk. Ar šķipsnu nostalģijas un bērnu sapņu garšvielas. Nesen ļoti populāras kluvušas bērnu rotaļu mājiņas liek mums domāt par to ieguldījumu bērnu izglītībā, tāpēc apskatīsim šo bērnu nodarbinātības veidu plašāk. Ģimenes, kurām jau izdevās īstenot šo "projektu" savā pagalmā, atklāj, ka patiesībā tas ir daudz vairāk nekā skaisti kopā savīti koka dēļi – tā ir vieta, kurā ne tikai piedzimst, bet arī piepildās bērnu brīnišķīgie sapņi.

 

Mājiņas "projekts" neapšaubāmi satuvina un iesaista visus ģimenes locekļus - sākot no mājiņas kopīgas uzbūvēšanas, krāsošanas, ierīkošanas līdz pat tradicionālās svētdienas tējas stundai mājiņā vai tās tuvumā.

 

Koka bērnu rotaļu mājiņa

Mājiņa kokā – patiešām vilinoša ideja, īpaši tiem, kas ir redzējuši filmas par Robinsonu Krūzo. Tomēr jāpatur prātā, ka mājiņas iedzīvotāji ir bērni, tāpēc drošība ir vislielākā prioritāte. Lieliska alternatīva mājiņai kokā varētu būt mājiņa, kas stāv uz kājām, kā arī mājiņa uz zemes nesamazina tās iespaidu uz mazajiem. Mājiņu var projektēt un būvēt pašam, tas ir pietiekami aizraujošs un interesants process, bet atkal jāatcerās galvenais - drošība. Ceļot mājiņu patstāvīgi, jums to vajadzētu ne tikai iepriekš izmērīt deviņas reizes, bet arī konsultēties ar cilvēkiem, kuriem ir kompetence vai pieredze būvniecībā, lai pārliecinātos, ka mājiņa nepārvērtīsies par koka dēļu kaudzi pēc pirmā vēja. Tomēr, ja vecākiem nav daudz laika projektēšanas un celtniecības darbiem, un gala rezultātu viņi vēlas pēc dažām dienām, nevis pēc pāris mēnešiem vai gadiem- plaša sertificētu un pilnīgi drošu koka rotaļu mājiņu izvēle ir pieejama vietnē https://4iq.lv/. Ņemot vērā pēdējā laikā valdošās bērnu rotaļlietu cenas, laiku, kas pavadīts mājas projektēšanai un celtniecībai patstāvīgi un rezultāta novērtēšanu, cena patiešām ir diezgan atbilstoša - sākot no dažiem simtiem eiro. Ir vērts atzīmēt, ka, lai maksimāli attīstītu mazo cilvēku, koka bērnu rotaļu mājiņai jābūt nepārtrauktam "projektam", kurā ir jāiesaista visa ģimene. Ceļot āras māju pagalmā, jums kopā ar mājiņas īpašniekiem jāizvēlas krāsas, ar kurām jūs to nokrāsosiet - tas noteikti stimulēs bērnu iztēli, un krāsainā māja būs lielisks akcents pagalmā. Jāpatur prātā, ka mājiņas iekšu ir kārtīgi jāiekārto un jāaprīko ar mēbelēm, lai mazajam iedzīvotājam tur būtu ērti un mājīgi pavadīt laiku.

 

Kāpēc ir vērts nodarboties ar mājiņu "projektu"?

Kopīgā laika pavadīšana ar ģimeni. Ir pamanāma tendence, kad milzīgi ātrais dzīves ritms samazina laiku, ko ģimene pavada visi kopā. Mājiņas "projekts" neapšaubāmi satuvina un iesaista visus ģimenes locekļus - sākot no mājiņas kopīgas uzbūvēšanas, krāsošanas, ierīkošanas līdz pat tradicionālās svētdienas tējas stundai mājiņā vai tās tuvumā.

Reklāma
Reklāma

Droša rotaļu zona netālu no mājām. Jūsu bērnam nebūs jāskrien spēlēt citā pagalmā vai ielā, un jūs vienmēr zināsiet, ka bērni ir tepat, mājās, jūsu dzīvesvietā.

Vairāk laika svaigā gaisā. Āra rotaļu mājiņa neapšaubāmi liks mazos biežāk atraut acis no TV ekrāniem un dažādām datorspēlēm, un liks vairāk laika pavadīt ārā, svaigā gaisā. Tas arī veicinās lielāku bērna fizisko aktivitāti, kas ir īpaši svarīgi bērnu attīstībai.

Socializācija. Bērnībā ir ārkārtīgi svarīgi nodrošināt bērnu socializāciju, saziņu ar bērniem, tīklu veidošanu un uzturēšanu. Galu galā, ja jums būs šāda mājiņa, kaimiņu bērni noteikti vēlēsies jūs apciemot, un jūsu bērns būs vispopulārākais draugu vidū!

Radošums un izglītība. Viena no svarīgākajām bērnu rotaļu mājiņas funkcijām ir radošuma attīstīšana un mudināšana. Ar visdažādāko spēļu scenāriju palīdzību mazie varēs pilnveidoties un ātri attīstīties.

Atbildības sajūtas attīstīšana. Koka bērnu rotaļu mājiņa ir ne tikai jautra, bet arī atbildības sajūtas radīšana. Galu galā mājiņa ir jāuztur, jāsakopj, jātīra un jāparūpējas par viesu labvēlību. Mazie saskaras ar nelielām mājsaimniecības problēmām, kas viņiem palīdz labāk izprast pieaugušo pasauli.

Ilgtermiņa bērnu nodarbinātības pasākumi. Atšķirībā no daudzām dažādām rotaļlietām, rotaļu mājiņa daudzpusības dēļ ātri nepamodīsies un būs ilgtermiņa ieguldījums interesantā laika pavadīšanā. Parasti šādas rotaļu mājiņas ir lieliski piemērotas bērniem no pāris līdz desmit gadiem.

Dārza skaistums. Papildus visām lieliskajām lietām mājiņa, kas nokrāsota jūsu izvēlētās krāsās, kļūs par īstu pagalma rotājumu un lepnumu kaimiņu un viesu priekšā.