Mobilās spēles bērna prāta asināšanai

Teju katrā ģimenē ir planšetdators. Bērniem tie ļoti patīk, un viņi labprāt patērē visu izklaidējošo saturu, kam vien spēj tikt klāt. Taču mūsu pienākums ir filtrēt un dozēt to saturu, lai tas patiešām kalpotu bērnu vispusīgai attīstībai un palīdzētu viņiem pašizziņas procesā.

Svarīgi neatstāt bez ievērības to, kādas spēles bērns planšetē spēlē. Vecāki var piedāvāt tādas, kas veicina bērna attīstību.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi neatstāt bez ievērības to, kādas spēles bērns planšetē spēlē. Vecāki var piedāvāt tādas, kas veicina bērna attīstību.

"Kaspersky Lab" eksperti ir atlasījuši piecas planšetdatora spēles, ko viņi līdz šim ir izvēlējušies saviem bērniem. Pieredze liecina, ka šādu spēļu sabalansēts patēriņš (30 minūtes dienā, ja bērns ir ievērojis uzvedības noteikumus un dienas režīmu) veicina bērna attīstību.


    1. Dārgumu meklēšana. Tādu spēļu mobilajām ierīcēm ir daudz. Nesens atklājums ir Machinarium. Šajā spēlē ir viss: skaisti veidota pasaule, amizanti tēli, atjautības uzdevumi, vienkārša labā un ļaunā paradigma, labs mērķis. Var ieteikt vēl arī: Botanicula un Jack and The Beanstalk
 

    2. Taktilā un vizuālā uztvere. Vēl ir ieteicams ņemt vērā ne vien pašu spēli, bet arī izstrādātāju. Uzņēmums Toca Boca ir izstrādājis desmitiem mobilo ierīču spēļu, kas ir paredzētas tieši bērnu kognitīvo spēju uzlabošanai neatkarīgi no vecuma. Viena no jaunākajām šāda veida spēlēm, ko ievērojuši eksperti, ir Toca Nature. Bērniem ir iespēja veidot savu mikropasauli, stādīt mežus, veidot ezerus un dīķus, celt kalnus, apdzīvot vidi ar dzīvniekiem, mijiedarboties ar jaunizveidoto pasauli gan makro, gan mikro līmenī, lasīt sēnes un ogas, barot dzīvniekus un pat nofotografēt aizraujošākos mirkļus!


    3. Kas tur ir iekšā? Zinātkāre izraisa interesi par noteiktām profesijām. Ir neskaitāmas mobilās lietotnes, kas spēlisko dabaszinātņu disciplīnas. Piemēram, varat sākt ar "Tinybop" lietotni "The Human Body". Tā ir brīnišķīga lietotne, lai neuzbāzīgi apgūtu cilvēka ķermeni dažādos šķērsgriezumos. Ir arī vecāku kontroles funkcija.
 

Reklāma
Reklāma

    4. Ešera Rubiks. Nākamais cietais rieksts ir maza lietotne, kas palīdz attīstīt orientēšanos telpā. Monument Valley ir pārsteidzoša spēle, kas ieinteresēs gan bērnus, gan pieaugušos. Spēlē ir eleganti apvienoti Sent-Ekziperī «Mazā prinča» visums, Persijas princis un paradoksāli viltīgi ešeriski āķīgie uzdevumi. Monument Valley ne tikai nomierina bērnu, bet arī dod mājienu, ka situācijas risinājums var būt paradoksāls, tāpēc bērnam nav jābaidās no nestandarta pieejas.


    5. Caur ērkšķiem uz zvaigznēm. Kad vakars klāt, bērns iet pie miera, laiks noklausīties pasaciņu. Un te jums var palīdzēt zvaigžņotā debess — lietotne Sky Guide (vai tās versija bērniem Star Walk Kids). Interaktīva debesu karte, ko pavada nomierinoša ambientā mūzika, ir lielisks bērnu iemidzināšanas līdzeklis!