Kādas šūpuļdziesmas mūziķi dzied saviem bērniem

Uzzini, kādas šūpuļdziesmas iemīļojuši paši mūziķi! Portālam mammam.lv/tetiem.lv stāsta dziedātāji Ance Krauze, Intars Busulis un Liene Šomase.

Dziedātāja Ance Krauze ar meitiņu Elzu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dziedātāja Ance Krauze ar meitiņu Elzu.

Liene Šomase šūpuļdziesmas sacer
Liene Šomase, 7 mēnešus vecās Gabrielas māmiņa

„Mana meitiņa parasti aizmieg tik ātri, ka šūpuļdziesmu nākas viņai dziedāt jau miegā esot (smejas). Taču es ticu, ka viņa vienalga miegā visu dzird un arī jūt manu mīlestību. No zināmajām dziesmām vakaros meitiņai dziedu Aijā, žūžū lāča bērni, taču daudz biežāk vienkārši improvizēju. Skatos uz savu mazulīti un dziedu visu, kas man ienāk prātā. Piemēram, nesen sacerēju jaunu dziesmiņu un vakaros mazajai dziedu „Čuči guli mazo bērniņ, lai tev sapņos nāk lācīši, zaķīši”. Pie kam dziesmas melodija un vārdi katru reizi mainās. Arī citām māmiņām ieteiktu radīt pašām savas dziesmas, jo šādi varam izdziedāt visu sirsnību, ko jūtam pret saviem mazajiem. Tas ir feins ik vakara rituāls — meitiņa paēd, tad viņu vannojam un, kad maziņai gribas čūčēt, dziedu savas dziesmiņas.”
 

Ances Krauzes meitas pie šūpuļdziesmām dejo!
Ance Krauze, Kates (1, 7 gadi ) un Elzas (4 gadi) māmiņa

„Ar tām šūpuļdziesmām mūsu ģimenē galīgi neiet kā nākas. Kādu laiku meitenēm dziedāju tradicionālo Miedziņš bērnu kaitināja, arī Aijā, žūžū lāča bērni, bet ievēroju, ka meitenes gultā sāk dejot (smejas). Nekāda bērnu iemidzināšana nesanāca, jo meitenes visu šo pasākumu uztvēra kā šovu. Tāpēc pašlaik vakaros, kad mazajai meitiņa jāiet gulēt, monotoni atkārtoju vienas un tās pašas trīs skaņas, velkot „Āāā! Katiņ, čuči, āāā!” Dažkārt šais brīžos mazo arī šūpoju uz rokām. Es gan nevaru sūdzēties — maniem bērniem ar aizmigšanu nekad nav bijušas problēmas.
Ir tāda grāmatiņa Šūpuļdziesmas un pēc tās nereti šīs dziesmas skandēju gluži citā sakarā. Es pasniedzu solodziedāšanu mūzikas skolā. Kad meitenes dzird šīs dziesmas, viņas klausās kā lielā brīnumā. Tā kā šūpuļdziesmas noder arī, lai bērni priecātos par jaukiem skaņdarbiem, bet ne lai aizmigtu!”

 

Intars Busulis ar šūpuļdziesmām neaizraujas
Intars Busulis, Lenija (8) un Emilijas (4) tētis

„Jāsaka godīgi, kā nu reiz ir — es neesmu no tiem tēviem, kas bērniem dzied šūpuļdziesmas. Taču nav arī tik traki, jo vispār mani bērni zina, ka vismaz vienu protu nodziedāt un tā ir Arvīda Žilinska sarakstītā Labu nakti. Bet to dziedu ļoti reti, vispār mājās dziedot neizpaužos. Mums gan ir cits ikdienas rituāls. Mēs visi pārrunājam, pastāstām, kas dienā labs gadījies, kas paticis, kas ir bijis lieliski. Un, kad tas ir izrunāts, bērni var doties gulēt!”
 

Reklāma
Reklāma

DAŽĀDU ŠŪPUĻDZIESMU VIDEO SKATI RAKSTĀ Kādu šūpuļdziesmu dziedāt mazulītim?
 

Foto no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīviem