Lietas, kas jāzina katram vecākam, kura bērns izmanto sociālos medijus

Sociālo plašsaziņas līdzekļu lietotāji kļūst arvien jaunāki un jaunāki. Jaunākie pētījumi liecina, ka sociālo mediju vietnes un lietotnes izmanto vairāk mazu bērnu nekā jebkad agrāk. Kā mēs varam palīdzēt, lai viņus aizsargātu plašajās interneta dzīlēs, kur pieejams teju viss, ko var vien iedomāties?
Vecākiem būtu jārunā ar bērniem par drošību interneta vidē.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem būtu jārunā ar bērniem par drošību interneta vidē.

Saskaņā ar Lielbritānijas komunikācijas regulatora “Ofcom” datiem, 38 % bērnu vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem pašlaik izmanto sociālos plašsaziņas līdzekļus. Tādi sociālie tīkli, kā “WhatsApp”, “TikTok”, “Instagram” ir īpaši populāri šajā vecuma grupā, lai gan vietņu noteikumi nosaka, ka lietotājiem jābūt vismaz 13 gadus veciem. Aptuveni 24 % bērnu vecumā no pieciem līdz septiņiem gadiem ir viedtālrunis, bet 76 % izmanto planšetdatorus (Lielbritānijas dati).

 

Vecākiem būtu jārunā ar bērniem par drošību interneta vidē. Tas ir svarīgs temats, kas bieži vien rada lielas bažas vecākiem, bet kāds ir labākais veids, kā to darīt?

 

Kā uzskata organizācijas “For Baby's Sake Trust” izpilddirektore Laurena Sīgere-Smita, vecākiem ir liela nozīme, lai nodrošinātu, ka bērni veido veselīgas attiecības - gan rotaļu laukumā, gan parkā, gan tiešsaistē, izmantojot sociālos plašsaziņas līdzekļus.

 

“Tas ietver to, kā mēs kā vecāki izturamies pret citiem tiešsaistē, cik daudz laika pavadām internetā un vai esam pilnībā klātesoši, kad esam vajadzīgi ģimenei,” saka Sīgere-Smita.

 

“Ir svarīgi uzsvērt tādas vērtības kā laipnība un cieņa, kas ir svarīgas neatkarīgi no tā, kur atrodaties, taču interneta vidē pastāv atšķirīgi drošības riski. Svešiem cilvēkiem ir plaša piekļuve, lai sazinātos ar bērniem interneta vidē, tāpat bērni var piekļūt saturam, kas var kaitēt viņu emocionālajai un garīgajai veselībai,” saka speciāliste.

 

Viņa norāda, ka bērni var arī just spiedienu, lai viņiem būtu daudz “draugu” un sekotāju sociālajos plašsaziņas līdzekļos. Vecāki arī šajā gadījumā var palīdzēt, skaidrojot, ka ir vērtīgāk kopt dziļas, nozīmīgas draudzības, nevis meklēt popularitāti ar lielu sekotāju skaitu.

 

Orientējies lietotnēs un vietnēs, ko izmanto tavs bērns

 

Lai gan lielākā daļa zina “Facebook” un “Instagram”, Emīlija Norisa, vecāku audzināšanas eksperte un grāmatas “Things I Wish I'd Known” (“Lietas, ko es vēlētos būt zinājusi”) autore uzsver: “Manuprāt, daudzi vecāki neorientējas tādās vietnēs kā “Tik Tok” un “Snapchat” , kas parasti ir populārākas jaunākās paaudzes vidū. Taču mūsu pienākums ir uzzināt par lietotnēm un vietnēm, ko izmanto mūsu bērni,” saka Norisa.

Reklāma
Reklāma

 

Atklātība ir atslēga

 

Runājot par drošību internetā, ļoti svarīga ir atklātība ģimenē. “Vecākiem, kas nodrošina emocionāli stabilu vidi ģimenē, ir lielāka iespēja, ka bērns jutīsies ērti, droši runājot par sarežģītiem jautājumiem, kas saistīti ar kiberdrošību, seksu un kaitīga satura patēriņu internetā,” skaidro izglītības psiholoģe Dr. Patrīcija Britto.

 

“Radot bērniem drošu patvērumu, ir lielāka iespēja, ka viņi varēs godīgi sarunāties un [izjust], ka vecāki ir emocionāli pieejami,” piebilst psiholoģe.

 

Ne viss, ko redzi, ir patiess!

 

Ģimenes psihoterapeite, klīnikas “The Wave Clinic” dibinātāja un klīniskā direktore Fiona Jasina vērš uzmanību arī uz neaptiesu un pārveidotu saturu interneta vidē, kas var radīt bērnos un jauniešos kompleksus par savu izskatu un ķermeņa uzbūvi, tāpēc vecākiem ir jābūt gataviem izskaidrot, ka ne viss, ko redzam internetā, ir patiess.

 

Skaistumkopšanas, veselības un uztura tendences var būt spilgts piemērs.

 

“Sociālajos plašsaziņas līdzekļos jaunieši nepārtraukti tiek bombardēti ar attēliem, ar kuriem viņi var sevi salīdzināt. Tas ir paranojas perēklis - jo īpaši jauniešiem, kuri piedzīvo pārmaiņu posmu savā dzīvē, kur daudziem no viņiem “iekļaušanās” ir vissvarīgākais,” saka eksperte.

 

Ir labi apzināties iespējamo ietekmi uz ķermeņa tēlu un censties saglabāt modrību, lai pamanītu agrīnās brīdinājuma pazīmes, kas liecina, ka jūsu bērnam varētu būt nepieciešams atbalsts.

 

Avots: “Independent.co.uk”

Saistītie raksti