6 jautājumi par drošību, ko pārrunāt ar skolēnu pirms vasaras brīvlaika

Strauji tuvojas vasaras brīvlaiks, un vecākiem būtu ieteicams pārrunāt ar skolēniem drošu uzvedību mājās un ārpus tās. Tāpat vajadzētu pašiem pārskatīt savu izturēšanos, atceroties, ka bērni visātrāk mācās tieši no pieaugušo piemēra un darbiem.
Lai arī vasaras brīvlaiks daudzās ģimenēs ar bērniem ir ļoti gaidīts, nenoliedzami, lielāka brīvība skolēnu ikdienā palielina arī potenciālo negadījumu risku. Tāpēc ar bērnu par šo tēmu vajadzētu laikus parunāt.

FOTO: Shutterstock.com

Lai arī vasaras brīvlaiks daudzās ģimenēs ar bērniem ir ļoti gaidīts, nenoliedzami, lielāka brīvība skolēnu ikdienā palielina arī potenciālo negadījumu risku. Tāpēc ar bērnu par šo tēmu vajadzētu laikus parunāt.

Apdrošināšanas sabiedrības “BALTA (PZU grupa)” statistika rāda, ka vasaras brīvlaikā strauji pieaug apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par traumām, kas gūtas kā mājās, tā ārpus tām. 

Arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina – vasaras periodā ceļu satiksmē strauji pieaug dažādu apdraudējumu risks, kas saistīts gan ar satiksmes dalībnieku, tai skaitā pašu bērnu, pārgalvību un neuzmanību, gan nepareiza un neatbilstoša ekipējuma izmantošanu, gan satiksmes noteikumu neievērošanu un pat apzinātu ignorēšanu. 

Lai vasara izdotos patiesi bezrūpīga un galvenais – droša, “BALTA” kopā ar CSDD iesaka vecākiem vēl pirms vasaras brīvlaika ņemt vērā dažus noderīgus padomus un pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus.

 

Visu uzmanību ceļam!

Tā kā bērni vasarā lielu daļu laika pavada ārpus mājas, vecākiem jo īpaši svarīgi ar viņiem pārrunāt drošu uzvedību ceļu satiksmē un brauktuves tuvumā, piemēram, atrodoties uz ietvēm vai šķērsojot ielu. 

Jāatceras, ka:

  • iela jāšķērso pa gājēju pāreju vai pie  zaļās gaismas signāla gājēju luksoforā;
  • vienmēr pirms ceļa šķērsošanas ir jāpaskatās pa kreisi, pa labi un vēlreiz pa kreisi;
  • jāpārliecinās, vai visi transportlīdzekļi patiešām ir apstājušies;
  • ceļu nedrīkst šķērsot vietā, kur ir nožogojums vai barjera;
  • vilciena sliedes drīkst šķērsot tikai tam paredzētās vietās – pa gājēju tiltiem, gājēju pārejām, dzelzceļa pārbrauktuvēm;
  • vienmēr pirms sliežu šķērsošanas ir jāapstājas un jāpārliecinās, vai nebrauc vilciens;
  • ja tuvojas vilciens un ir aizvērta dzelzceļa pārbrauktuve, nekādā gadījumā nedrīkst to šķērsot!

 

Aktīvās atpūtas vietās neaizmirst par pieklājību!

Noteikti vajadzētu pārrunāt ar bērniem uzvedību rotaļu laukumos un citās aktīvās atpūtas vietās, kur parasti vienlaikus mēdz uzturēties daudz bērnu. 

  • Neskriet, negrūstīties, nesviest ar priekšmetiem un citādi neapdraudēt sevi un citus!
  • Svarīgi veltīt visu uzmanību apkārt notiekošajam, kā arī atbilstoši lietot rotaļu iekārtas. 

Tāpat svarīgi ar bērnu pārrunāt, kā rīkoties gadījumos, ja bērns noklīst vai nepieciešama apkārtējo palīdzība.

Ja bērns dodas uz laukumiņu karstā laikā, vajadzētu parūpēties par ūdens pudeli, kuru pēc vajadzības var arī uzpildīt atkal un atkal. 

 

Reklāma
Reklāma

Viedtālrunis – tikai nepieciešamības gadījumos

Svarīgi, lai bērns, atrodoties publiskā vietā, visu uzmanību veltītu apkārt notiekošajam. Tāpēc, ejot pa ielu, skrienot, braucot ar velosipēdu, atrodoties spēļu laukumā un citur, nevajadzētu lietot mobilo tālruni – spēlēt spēles, rakstīt īsziņas, pētīt sociālo tīklu ierakstus, austiņās skaļi klausīties mūziku. Lai viedtālrunis paliek gadījumiem, kad tas patiesi vajadzīgs!

 

Ekipējums traumu riska mazināšanai

Ja bērns brauc ar velosipēdu vai skrejriteni, galvā obligāti jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei, velosipēdam ir jābūt aprīkotam ar gaismas atstarotājiem un bremzēm jābūt darba kārtībā. 

Tāpat der atcerēties, ka braukt ar elektroskūteriem jeb elektriskajiem skrejriteņiem ir atļauts no 14 gadu vecuma ar derīgu velosipēdista vadītāja apliecību. Ar tiem ir jāpārvietojas pa velosipēdu ceļu. 

Ja ar elektrisko skrejriteni pārvietojas pa ietvi, noteikti jāatceras, ka priekšroka ir gājējiem, un jāievēro atbilstošs braukšanas ātrums, lai neapdraudētu ne sevi, ne citus. Diennakts tumšajā laikā obligāti jālieto gaismu atstarojošs apģērbs vai veste.

 

Nezināmām ūdenstilpēm – nē!

Atgādiniet bērnam, kāpēc nedrīkst lēkt un peldēties nezināmās ūdenstilpēs. Tāpat parūpējieties, lai viņam vienmēr būtu pieejams ūdens, ko padzerties. Neaizmirstiet par galvassegu, kā arī citiem drošības elementiem – peldvestēm, piepūšamām peldēšanas piedurknēm u.c.  

 

Droša uzvedība arī mājās

Ar bērnu vajadzētu pārrunāt jautājumus arī drošu uzvedību mājās. Dati rāda, ka liela daļa traumu tiek gūtas tieši dzīvesvietā. Bērnam saprotamā valodā jāpaskaidro, ko un kāpēc drīkst vai nedrīkst darīt. Pārrunājiet arī elektroierīču lietošanas noteikumus un kā rīkoties, ja mājās izcēlusies nelaime vai bērns guvis traumu.

 

Saistītie raksti